Un înger printre oameni - Nikola Tesla
„Spectaculos este doar un cuvânt modest pentru a descrie ciudatul experiment cu viața care cuprinde povestea lui Nikola Tesla, iar uimitor nu reușește să descrie cu adevărat rezultatele experimentelor sale.... Este povestea scintilațiilor orbitoare ale unui om care a creat o lume nouă. ... Chiar și zeii din vechime, în cele mai sălbatice închipuiri ale închinătorilor, nu și-au asumat niciodată sarcini atât de gigantice ca cele pe care Tesla le-a încercat și realizat.” își începea John J O’Neill lucrarea „Biography of Nikola Tesla” publicată la New York în 15 iulie 1944.
Născut în noaptea dintre 9 și 10 iulie 1856 la Smiljan în Imperiul Austriac și decedat la 7 ianuarie 1943 la New York SUA, Nikola Tesla a fost poate cel mai mare inginer și inventator de geniu în domeniul electricității al tuturor timpurilor, un adevărat „vrăjitor” cum îl numește Marc Seifer în cartea sa, publicată în 2016 „Wizard: The Life and Times of Nikola Tesla: Biography of a Genius”. Tatăl său Milutin Tesla era preot ortodox, iar mama sa Duca Mandic, deși nu urmase nici o școala, avea o memorie fenomenală, de unde Tesla spunea că a moștenit memoria eidetică și abilitățile creative. Nikola a fost al patrulea fiu într-o familie cu cinci copii, având un frate mai mare (Dane), care a murit într-un accident când Nicola avea cinci ani, și trei surori (Mika, Angelina și Marica).
Ce stranie asemănare între destinele a doi creatori de geniu, Nikola Tesla și Johnny Cash, amândoi au trecut în copilărie printr-o experiență traumatică cauzată de pierderea unui frate mai mare și au trebuit să înlocuiască în așteptările părinților pierderea primului lor născut. Regretele familiei manifestate prin idealizarea talentelor și posibilităților de realizare ale fratelui, dacă ar fi trăit, a fost o provocare pentru Nikola în copilăria lui.
„Într-o zi o să mă duc America și voi folosi Cascada Niagara pentru a produce energie.”, îi spunea copilul Nikola tatălui său. Treizeci de ani mai târziu avea să-și vadă visul cu ochii. Ce forțe miraculoase ale naturii îi fac pe unii oameni să-și poată prevedea cu asemenea acuratețe viitorul? Sau câtă voință și dorință de a realiza ceva măreț poate veni dintr-o dramă din copilărie? Să răspundă astrologii și psihologii la aceste întrebări.
Matematica a fost materia lui preferată în școală, putându-și imagina orice obiect în spațiu ca și cum ar fi apărut în fața ochilor săi. Dorința de înțelegere profundă a lumii înconjurătoare, cuplate cu o memorie fotografică și cu abilitatea de a observa principiile naturale care stau la baza legilor fizicii și matematicii fac din Nikola Tesla „geniul care a aprins lumea”. Câți profesori mai explică astăzi fundamentele unei legi fizice, și ne mirăm că nu mai iubesc copiii științele exacte sau școala în general, când am făcut din învățământ un fel de Facebook cu like-uri în loc de note. Astfel nu vom mai avea curând un alt Tesla, Einstein sau Marconi, ci doar „influenceri” de vândut marafeturi la preț de Cadillac. Tesla a găsit soluția câmpului magnetic rotitor și a mașinii de curent alternativ recitând din memorie Faust a lui Goethe și privind apusul soarelui într-o combinație între gândirea umană și cunoașterea universală, într-un proces aproape magic de creație, un fel de vis cu ochii deschiși. El a introdus în lumea științifică un nou principiu de o sublimă grandoare și simplicitate în același timp, și a deschis calea unui univers întreg de aplicații.
Cel mai mare set de invenții ale lui Tesla constă în sistemul polifazat conținând generatoare, motoare, transformatoare și linii de distribuție a energiei electrice cu eficiență ridicată și la distanțe mari. Astfel epoca curentului continuu promovată de Thomas Edison luase sfârșit. George Westinghouse a cumpărat patentele lui Tesla privind sistemul polifazat de curent alternativ pentru un milion de dolari cash și un dolar pentru fiecare cal putere produs cu acesta.
Nu peste mult timp Westinghouse Electric Co. nu va mai putea plăti drepturile de autor către Tesla. Atunci acesta a rostit memorabilele lui cuvinte: „Domnule Westinghouse, ai fost prietenul meu, ai crezut în mine când alții nu aveau credință; ai fost suficient de curajos să mergi înainte și să-mi plătești un milion de dolari când alții nu aveau curaj. Beneficiile care vor veni asupra civilizației din sistemul meu polifazat înseamnă mai mult pentru mine decât banii implicați. Așa vă veți salva compania și veți dezvolta invențiile mele. Iată contractul tău și iată contractul meu, le voi rupe pe ambele în bucăți.”
Astfel viziunea lui Tesla privind o lume mai bună, neguvernată în primul rând de interese materiale, a condus la descoperiri științifice superioare celor mânate de dorința de mărire, putere și dominare pe care secolul războaielor mondiale a promovat-o. Ca inginer și căutător al noului în știință, sunt profund recunoscător geniului și omului care a fost Nikola Tesla, un exemplu de inteligență, dăruire, muncă și onoare puse în slujba îmbunătățirii vieții semenilor săi, un înger printre oameni.
Ioan Cojocariu Iulie 2022, Toronto, Ontario, Canada
|
Ioan Cojocariu 7/18/2022 |
Contact: |
|
|