Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


IA – o frumoasă poveste românească la Vancouver

Ziua Universală a Iei este o celebrare a bluzei tradiționale românești, pe care mulți români, oriunde s-ar afla pe această planetă, o sărbătoresc cu bucurie și dor de țara mamă, gest ce pare să-i facă să se simtă mai aproape de casă (departe și totuși aproape).
Aceasta este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. S-a sărbtorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești nouă ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în peste 60 de țări, 130 localități și peste 200 de evenimente cunoscute)
Pentru orice femeie născută și crescută în România, indiferent dacă a avut sau nu prilejul să o poarte cândva, ia românească rămane cel mai reprezentativ articol vestimentar tradițional.
Și nu numai românii de “acasă” se străduiesc să păstreze vie tradiția, ci și membrii comunităților de români aflați peste hotarele țării.
Pentru ca IA este deseori asociată cu rădăcini, tradiții, feminitate, dor, autenticitate, prieteni și casă, o minunată inițiativă a venit din partea doamnei Alice Vasile, fondatoarea Grupului cultural-literar ”Alice & Friends”, de a sărbători Ziua Bluzei Românești, pe data de vineri, 24 iunie 2022, într-un parc public din Vancouver, pe malul Oceanului Pacific.
Aceasta a fost o ocazie specială de a purta ia care este comoara noastră de preț, care vorbește ca nimeni alta despre arta populară, despre trăinicie și continuitate, despre frumos, dragoste și viață pe care dorim să o facem cunoscută în întreaga lume.
Draga noastra Alice, ne-a răsfațat cu câteva cadouri distinctive pe care le-a pregătit special și anume: fiecare doamnă a primit o ghirlandă de flori și fiecare domn câte o brățară „tricoloră”. Câta bucurie ne-a adus oferindu-ne aceste daruri!
Ia este un simbol al dorului de românesc, care ne fascinează prin broderiile sale și prin autenticitatea lucrului simplu, făcut din iubire. Privind frumoasele ii cu care erau îmbrăcate “Sânzienele’’ prezente la această întâlnire am admirat fiecare punct cusut cu migală de o mână dibace și fiecare mărgeluță prinsă cu pricepere în țesătura pânzei, și am văzut o poveste despre locul unde a fost cusută, pentru ca fiecare ie diferă în funcție de zona din care provine, prin motivele cromatice și lucrătura folosită.
Acesta a fost primul eveniment „în persoană”, în aer liber, al anului la Cercul nostru și este inutil să spun că toți am fost atât de fericiți să ne reunim, apreciind mai mult ca oricând spiritul de socializare care ne-a lipsit tuturor. A fost o zi binecuvântată, în care ne-am bucurat de iubirea soarelui coborât spre pământul încă umed, de un curcubeu de culori ale gingașelor flori din poieniță, de albastrul cerului căzut în apa oceanului și de atingerea blândă a brizei Oceanului Pacific. A fost o zi a îmbrațișărilor, a trăirilor intense provocate de bucuria revederii “face to face”.
După ce ne-am acomodat cu toții, Alice a prezentat un rezumat concis despre semnificația culturală a bluzei tradiționale românești și existența ei neîntreruptă de-a lungul secolelor.
În continuare, invitații au povestit amintiri despre bunicii care purtau costumele populare cu drag si credință, au discutat despre tradiții, legende legate de sărbătoarea Sânzienelor, au recitat poezii, au cântat și s-au bucurat de o selecție bogată de alimente delicioase, unele dintre ele preparate tradiționale, iar altele gătite de magazinele de delicatese. S-au aprins conversații interesante și plăcute în jurul mesei, ce au condus la un mod de socializare care ne-a lipsit tuturor.
Apoi, învărtiți în pași de dans, prietenul nostru Sandu, ne-a învățat să dansăm Brașoveanca, un dans tradițional românesc ce își are originea in Ardeal, precum și dansuri din diferite zone ale țării: Banat, Ardeal, Moldova.
Câțiva prieteni mai talentați ne-au delectat apoi cu dansuri populare, după care, firul nevăzut al dorinței de a ne bucura ne-a legat într-o horă românească, o horă în forma Cercului.
Și dacă am fi înclinați să credem că ne place atât de mult dansul românesc pentru că în piept fiecăruia ne mai bate încă o inimă de român; în aceasta zi am aflat că dansul nostru popular face și inima străinilor să bată mai tare.
O doamnă de altă naționalitate ne observa din spatele unui pâlc de copaci și ne filma. Apoi, ca în poveștile nemuritoare, picioarele ei au prins a se mișca în ritmul muzicii, pentru că în scurt timp să se lege în hora noastră.
Fără doar și poate, această sărbătoare a fost cel mai frumos omagiu pe care îl puteam aduce iei pe care o purtăm cu mândrie, oricând dorim, oricând simţim, nu doar de ziua ei, pe 24 iunie.
A fost o petrecere asemănătoare sărbătorilor câmpenești “de acasă”, unde domnește voia bună, se ascultă muzică, se dansează, și se consumă preparate tradiționale românești. Nici că se putea ceva mai sublim!
Ceea ce a făcut doamna Alice Vasile, împreuna cu invitații, în această seară cultural-literară sunt dovezi concrete de iubire şi respect pentru ţara de obârşie, pentru tradiţii, pentru neam şi pentru frumosul din noi şi dimprejurul nostru pe care, nu întotdeauna avem ochi să-l cuprindem.
După strălucirea şi frumusețea zilei, seara s-a încheiat admirând împreuna un minunat apus de soare. Lumina lasă loc întunericului, ziua lasă loc nopții, luna își face apariția pe cer.
Așa cum spun legendele, în această noapte de Sânziene cerurile se deschid, iar Drăgaicele dansează hore amețitoare, înlănțuite.
Haideți să ne deschidem și noi sufletul și, cine știe, poate vom avea norocul să zărim dansul nebun și frumos al zânelor cu puteri binefăcătoare.
În numele celor prezenți la această seară culturală, subsemnata, cu recunoștință şi apreciere aduc mulțumiri și felicitări doamnei Alice pentru organizarea şi munca depusă, pentru faptul ca a fost o “gazdă„ primitoare, cu inimă de român, care a făcut ca această seară să rămână o amintire de neuitat!
Sper să ne revedem sănătoși și voioși și cu alte ocazii!

corepondenta pentru Observatorul,
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver

## vezi imagini la rubrica evenimente culturale de pe observatorul.com





Dorina Cornelia Aldea    7/1/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian