Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Solstițiul de Vară

Marți, 21 iunie 2022, la ora 12:14 are loc în țara noastră Solstițiul de Vară care marchează începutul verii astronomice, fiind cea mai lungă zi din an. La trecerea meridianului Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata extremă. Acum Soarele se va afla la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52′ deasupra orizontului, strălucind pentru mai bine de jumătate de zi.
Acest moment semnificativ al anului, care marchează în fapt începerea cu adevărat a verii, este asociat pretutindeni în lume cu diverse tradiții populare, unele de sorginte păgână, alte creștină. La noi, Solstițiul de Vară precede doar cu câteva zile (mai precis 24 iunie) Sărbătoarea de Sânziene, care dublează și un Praznic religios. Anume Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este un subiect pe care îl vom dezvolta de sine stătător la momentul potrivit în cadrul rubricii noastre “Tradiții”, dar se cuvine să spunem și acum câteva lucruri legate de tema în sine.
Sunt felurite datini legate de Solstițiul de Vară, una dintrte cele mai cunoscute referindu-se la aprinderea unor focuri ritualice în locurile cele mai ridicate din anumite zone. Mai ales pe vremuri tinerii din mediul rural strângeau un maldăr de lemne uscate și porneau vâlvătaia. În jurul focului se strângeau oameni de-ai locului care aruncau crenguțe de pelin în flăcări, crezând că în felul acesta vor “arde” și viitoarele lor necazuri, supărări. Cei mai curajoși săreau peste flăcări, sperând ca astfel vor fi apărați de duhurile rele.
Încă din vechime Solstițiul de Vară reprezenta momentul purificării prin foc, practicile magice dezvoltându-se ulterior treptat, vrăjitoarele fiind prezente mai mult decât în orice altă perioada a anului. Ca și cu alte prilejuri peste câmpuri erau purtate torțe în scopul îndepărtării bolilor din grâne, iar vitele erau trecute peste jăratic pentru a se izgoni făpturi asemănătoare vampirilor, care se credea că se ascundeau între coarnele lor. Roți în flăcări erau rostogolite de pe dealuri, aprinzându-se focuri mari la răspântii sau la marginea apelor stătătoare.
Perioada Solstițiului se spune că ar fi benefică creativității, inspirând artiștii, literații, făuritorii de frumos. Oamenii de spirit se simt în aceste zile în plenitudinea inspirației și forței creatoare. Tinerii se bucură în mod special de venirea Solstițiului de Vară deoarece există superstiția populară că acest moment astronomic unic în an poate influența în bine sentimentele îndrăgostiților. Respectivul eveniment cosmic le insuflă celor ce iubesc multă pasiune și energie.
Acum, cu puține timp înainte de Sânziene se aleg persoanele care vor face parte din Alaiul Drăgaicei, de regulă cele mai frumoase și cuminți domnișoare ale satului. În unele localități aceste fete ce participă la procesiune cântă și se prind în horă când ajung la răscrucea drumurilor. Apoi vor fi udate simbolic de flăcăi, care le însoțesc purtând la pălărie flori de sânziene.
Se mai spune că îndrăgostiții care merg la scaldă și fac baie împreună în vreo apă curgătoare sau în mare, vor rămâne împreună întreaga viață!

Pelerinaj druid

Legat de importantul eveniment astronomic la care ne referim, pe plan internațional exista tradiția participării a mii de oameni la o procesiune faimoasă ce are loc în mod expres o singură dată pe an în Marea Britanie, la Stonehenge. Reprezintă un uriaș pol de interes turistic, locul fiind vizitat anual de cca. un milion de pelerini.
Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie specială pentru așa-zișii adepți ai culturii druizilor - vechii preoți din regiunile celtice - să se adune la Complexul Megalitic Stonehenge, pentru a participa la diverse ritualuri de omagiere a Soarelui. Denumirea locului în engleza veche s-ar traduce prin "Pietre în picioare", zona fiind inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1986. Situtat în Câmpia Salisbury, la aproximativ 140 km Sud-Vest de Londra, misteriosul site a fost construit in mai multe etape între anii 3.000 Î.Hr. și 1.600 Î.Hr.
Sunt 17 blocuri uriașe de rocă așezate în cerc, unele cântărind până la 45 de tone, aliniate în direcția de unde răsare Soarele în timpul Solstițiului de Vară. De aceea se crede că aveam de-a face cu un observator astronomic preistoric. Există teorii care susțin ca imenșii bolovani reprezintă un soi de calendar rudimentar celtic, blocurile de piatră înșirându-se dinspre Răsărit spre Apus.
În ritmul tobelor și în urale pelerinii moderni, oameni pasionați de fenomene ezoterice, asistați de mii de turiști, dansează entuziasmați, salutând prin incantații și chiote, aplauze și fluierături ivirea Soarelui în cea mai lungă zi din an din Emisfera Nordică.
…Începând de mâine ziua începe să scadă treptat, dar vara se va afla în plenitudinea ei până la Echinocțiul de Toamnă, din 23 septembrie 2022.
Dar până atunci, să ne bucurăm de splendidul anotimp al vacanțelor!
“Petreceți-va mai mult timp afară, lângă o apă. Găsiți o modalitate de a încorpora această energie a focului, dar echilibrați-o cu o activitate care este puțin mai stabilă, care ne și împământează. Bucurați-vă de vitalitatea acestei energii solare de foc pe care o aduce Soarele, dar petreceți timp într-o stare mai pașnică sub razele sale în natură. Este momentul potrivit pentru a vă realinia corpul energetic la o stare mai echilibrată”, ne îndeamnă un celebru astrolog occidental.

Horia C.Deliu





Horia C.Deliu     6/21/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian