Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Identități : ”Cum te cheamă?” ”Gheorghe Zeamă!”

Ce mă mai amuza și irita în aceeași măsură această rimă provocatoare à la Păcală pe care o auzeam deseori în copilărie! Așa simt însă că răspund în ultimii mai bine de douăzeci de ani la această simplă, inevitabilă, repetată, perpetuă întrebare. Sau așa pare că răspund, mustăcind aproape malițios, condescendent sau doar încurcat, anticipând inevitabila reacție a universului de oameni canadieni la aflarea ”sublimului” meu nume.

Mă simt inconfortabil. Nu știu exact de ce și cu siguranță nu ar trebui în această lume incluzivă, tolerantă și atât de diversă. Și totuși mă simt neadecvată și vulnerabilă. E ca și cum aș dezveli forțat straturi peste straturi de intimitate și i-aș lăsa pe toți acești oameni noi și necunoscuți să vadă ca printr-o fereastră larg deschisă în însăși viața mea, ca și cum numele acesta nu ar fi conturul meu social cel mai larg, ci direct interioritatea mea pe care aș vrea-o retrasă, introvertă și mai ales anonimă.

Învăț totuși câte un pic cu fiecare întâlnire să ”mă prezint” cu ce mi-a fost dat, purtându-l cât mai demn și desigur cu un sănătos simț al umorului. Deschid o ușă lăturalnică prin care îi trec pe cei interesați sau măcar politicoși spre aspectul semantic duios, parfumat și ușor lacrimogen al prenumelui și spre identificarea lui națională față de care simt o responsabilitate profundă. Trebuie să recunosc că de cele mai multe ori e o ieșire grațioasă de ambele părți.

M-am întrebat adesea ce înseamnă în cele din urmă numele pentru noi? Un dar oferit de alții, poate chiar un pre-destin prin puterea-i ursitoare în care se credea în vechime, transfigurat mai apoi prin botezul creștin ca legământ prin care Dumnezeu însuși te cheamă, te personalizează? Deci nu poate fi un joc aleator și arbitrar, fie că te pune într-o tradiție riguroasă, consolidându-ți apartenența familială, comunitară, fie că e o inovație modernă sau îndrăzneață care te aruncă într-o universalitate creatoare, neobișnuită sau bizară.

Uneori însă nu e atât de simplu.

Un nume de alint al mamei prin care mă știu până azi prietenii și apropiații din copilărie și tinerețe, echivalentul maghiar în familia extinsă, numele oficial, public, întreg sau doar cel de familie (cum se practica în perioada ”tovarășilor”), apoi aflând cu surprindere că a fost mai întâi un altul (în ”-escu”), schimbat a treia oară când m-am măritat, iar acum o prescurtare, o jumătate de prenume pe care până și eu îl pronunț strâmb.

Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că de fapt mi-au definit viața, relațiile cu cei dragi, cu ceilalți, că instinctul care îmi spune că sunt (și) numele meu (sau numirile mele) nu mă înșeală.

Am fost într-adevăr ”păpușa” mamei mele, care m-a iubit, m-a îngrijit și m-a răsfățat cu devotament și infinită răbdare. Mai apoi prietenii mei m-au transformat prin acest bob de tandrețe în ființa pentru care prietenia e dintre virtuțile cele mai alese. Numele meu unguresc, atât de drag pentru că aduce a mărgea mai mult decât a lacrimă, m-a făcut să aparțin trup și suflet unei familii (pe care o ador) care nu m-a lăsat niciodată să fiu o străină. Am devenit în cele din urmă simbolul numelui meu prin stări pe care nu le știu descrie în cuvinte când am aflat că e ”testamentul emoțional” al unei fete tinere, probabil speriată, deznădăjduită, singură, plină de vinovăție, care-și dorea o viață bună, cu sens (și nu una accidentală) pentru mine și își cerea astfel iertare că nu e alături de ea. Am devenit lacrima și speranța ei, fără să îi pot mulțumi vreodată. M-am redefinit în gingășia intrinsecă a numelui meu în iubirea celui ce m-a vrut alături ”la bine și la rău” și care mă ajută în fiecare zi să fiu ”floarea” ce crește cel mai bine la umbra frunzelor lui puternice și protectoare. [Supra-numele de ”Mama” sau ”Mom of…” e o cu totul altă poveste…]

Îl port cu melancolie între prietenii români în noua lume în care trăiesc și mă apasă față de toți ceilalți prin dificultatea lui, prin lungimea lui intimidantă. L-am rupt în două, exact așa cum te rupe în două emigrarea și iată-mă din nou în armonie cu circumstanțele. Voi rămâne un fragment de nume, sau un nume hilar și fantasmagoric (Lashka sau Lacramerla…), dar cu siguranță că nu voi deveni niciodată ”Lilly” sau ”Muguette”, deși câteodată îmi spun că aș putea deveni oricine… Sonia Valky, pseudonimul inventat în facultate sau Elise de Bourgh din fanteziile mele de personaj literar…

Nu de puține ori mă amuză această ”sagă”. Aceeași Mărie călătorindă prin viață, ca tot restul lumii, consistentă în ea însăși în toate ipostazele, o simplă lumânare parfumată într-un colț de cameră. Nu știu desigur cum mă va ”chema” în cele din urmă Dumnezeu la Sine, cu un alint, cu o lacrimă, cu doar două silabe, dar cumva nu am nici o îndoială că voi ști exact că e vorba despre mine.



Lăcrămioara Varga Oprea
Torornto
Mai 2022





Lăcrămioara Varga Oprea    5/12/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian