Cine atacă în/din Transnistria: Rusia sau Occidentul?
Rusia intenționează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene" (Mihai Voican - "The Times: Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova", money.ro, 2.05.2022). "Credem că Kremlinul a luat decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, noi (Ucraina - n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar - va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei", au spus sursele The Times" (idem). "Autorii articolului din The Times precizează că nu au putut confirma aceste date din surse independente" (idem).
Vă amintiți cum, în februarie a.c., președintele american Joe Biden anunța aproape zilnic că Rusia va ataca Ucraina? Toată lumea se întreba ce surse au Joe Biden și administrația prezidențială americană în interiorul Kremlinului. Ulterior, s-a aflat cu certitudine că Ucraina pregătea pentru începutul lunii martie (mai exact, pentru 8 martie) un atac asupra Donbasului. Ucraina avea 60-80.000 de militari în așteptare în Donbas. Deși avea masate trupe la granița cu Ucraina (peste 150.000 de soldați), Rusia nu era pregătită să atace Ucraina. Dar conducătorii ruși și Vladimir Putin s-au văzut constrânși să ia decizii precipitate, să recunoască la 22 februarie cele două republici autoproclamate independente (Donețk și Lugansk) și să invadeze Ucraina în 24 februarie 2022.
Putem presupune că lucrurile se repetă, dar, de această dată, Occidentul va muta primul. După alte surse, mult mai credibile decât mainstream-ul The Times (vezi "Războiul din Ucraina se apropie de România", bursa.ro, 30.04.2022), trupe polono-româno-ucraineano-moldovene se pregătesc să atace Transnistria, autoproclamata republică independentă sovieto-rusă (adăpostind cel mai mare depozit de arme și muniții din Europa al URSS și al Federației Ruse, de interes pentru Ucraina azi, în plin război). În același timp, Polonia se pregătește să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina de Vest, străvechi pământ polonez. La fel ca în 22-24 februarie, este foarte probabil să asistăm la evenimente majore în Republica Moldova și în Transnistria.
Este, de altfel, de mirare că strategii americani și britanici, care conduc NATO, nu au înțeles până acum că burta moale a Rusiei ar fi în egală măsură (cu Ucraina și Marea Neagră) și Republica Moldova. E greu de înțeles de ce SUA, Marea Britanie și NATO nu susțin încă tranșant reunificarea Republicii Moldova cu România. Republica Moldova ar deveni astfel și membră NATO, și membră UE, iar frontiera Occidentului s-ar stabili solid mult mai la est, la Gurile Dunării. Pe ce temeiuri istorice pretinde Rusia, în diferite hărți cu Novorusia pe care le distribuie generos, că Bugeacul românesc (azi în Ucraina) și portul liber Odesa ar trebui să fie sub controlul Rusiei? Și pe ce temei de drept internațional justifică Rusia prezența celor 1.500-2.000 de militari ruși în Transnistria ca "forțe de menținere a păcii"?
E evident că Transnistria ar trebui să se întoarcă la Ucraina (sau la Polonia într-un final?), cu excepția raionului Dubăsari și a Tighinei, ținuturi românești. Cu tot parteneriatul "occidental" în care se găsesc azi România și Ucraina, Bucovina de Nord și Transcarpatia (Maramureșul istoric) sunt provincii românești, locuite cândva, respectiv chiar azi (Maramureșul istoric) majoritar de români.
Războiul din Ucraina promite să intre într-o nouă fază, cu durată greu de estimat. Cei care credeau că acest război (al Rusiei împotriva Ucrainei) va fi unul foarte scurt au deja toate șansele să fie dezamăgiți. Susținerea financiară și militară anunțată de SUA și de aliații săi pentru Ucraina, colosală, va încurca toate calculele.
România, ca și Polonia, devine un punct fierbinte pe harta Europei. Se joacă o partidă mare în partea noastră de lume, cu toate riscurile inerente. Nu câștigi niciodată ceva care contează fără să-ți asumi riscuri reale.
Să reamintim că Transnistria (cu un teritoriu de 4.163 ㎢, o fâșie îngustă care coboară de la nord la sud pe malul stâng al Nistrului) are aproximativ 500.000 de locuitori, dintre care 31,9% sunt de limbă maternă română, 30,4% de limbă maternă rusă și 28,8% de limbă maternă ucraineană. Mai există minorități poloneze, bulgare și armene, mai ales la Tiraspol. Este Transnistria o provincie românească, ucraineană sau rusească? Cine știe răspunsul corect?
Petru Romoșan (preluare Bursa.ro)
|
Petru Romoșan 5/9/2022 |
Contact: |
|
|