Ziua Pământului - Earth Day
Ziua Pământului (în engleză : Earth Day) este numele folosit pentru a indica ziua în care sunt sărbătorite mediul și conservarea planetei Pământ . Organizația Națiunilor Unite sărbătorește această aniversare în fiecare an, la o lună și la o zi după echinocțiul de primăvară , pe 22 aprilie.
Sărbătoarea își propune să implice cât mai multe națiuni posibil și astăzi participă 193 de țări. Ziua Pământului s-a născut, de fapt, din publicarea, în 1962 , a manifestului ecologist Silent Spring , de către biologul american Rachel Carson ; mai târziu, în 1969, la o conferință UNESCO la San Francisco, activistul pentru pace John McConnell a propus o zi pentru a onora Pământul și conceptul de pace, care va fi sărbătorită mai întâi pe 21 martie 1970, prima zi de primăvară din emisfera nordică.
Această zi a echilibrului naturii a fost apoi consacrată într-o proclamație scrisă de McConnell și semnată de secretarul general al Națiunilor Unite U Thant . Fondată la 4 octombrie 1969 ca mișcare universitară pentru a sublinia necesitatea conservării resurselor naturale ale Pământului,
în timp, Ziua Pământului a devenit un eveniment educativ și informativ. Grupurile ecologice îl folosesc ca o oportunitate de a evalua problemele planetei: poluarea aerului, apei și solului, distrugerea ecosistemelor , mii de plante și specii de animale care dispar și epuizarea resurselor neregenerabile (cărbune, petrol, gaze naturale). Insistăm asupra soluțiilor care fac posibilă eliminarea efectelor negative ale activităților umane; aceste soluții includ reciclarea materialelor, conservarea resurselor naturale precum petrolul și gazele fosile , interzicerea utilizării substanțelor chimice dăunătoare, încetarea distrugerii habitatelor cheie precum pădurile umede și protecția speciilor pe cale de dispariție.
Numeroase comunități sărbătoresc Săptămâna Pământului , o săptămână completă de activități axate pe probleme de medi Toată lumea, indiferent de etnie, sex (bărbat sau femeie), cât câștigă sau unde trăiește în lume, are dreptul etic la un mediu sănătos, echilibrat și durabil. Ziua Pământului se bazează ferm pe acest principiu
. La 22 aprilie 1970, 20 de milioane de cetățeni americani, răspunzând la un apel al senatorului democratic Gaylord Nelson, s-au mobilizat într-o demonstrație istorică în apărarea planetei noastre. De-a lungul anilor, Ziua Pământului a devenit o oportunitate pentru discuții între liderii mondiali pentru a adopta strategii comune și măsuri concrete pentru o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră .
O inițiativă a earthday.org
Putem citi pe earthday.org că schimbările climatice și alte distrugeri ale mediului ne-au destabilizat mediile ecologice, ducând la apariția unor viruși emergenti și mortali și la prăbușirea economiei mondiale. Cu toate acestea, la fel cum schimbările climatice și coronavirusul servesc ca mementouri dureroase ale daunelor pe care le-am făcut, Restore Our Earth servește ca un memento al posibilităților care ne urmăresc. Trebuie să ne refacem Pământul nu numai din preocuparea pentru mediul natural, ci și pentru că lucrăm la el. - dintre noi avem nevoie de un Pământ sănătos pentru a ne susține munca, mijloacele de existență, bunăstarea și longevitatea și satisfacția. O lume stabilă nu este o alegere; este o nevoie. După Ziua Pământului 2021, un efort va fi demersul nostru colectiv către alfabetizarea climatică, astfel încât liderii de mâine să planifice strategii acum. Proiectul „The Canopy Initiative”
Prin plantarea de copaci în întreaga lume, Proiectul Canopy ajută la îmbunătățirea climatului nostru comun. Din 2010, earthday.org a colaborat cu The Canopy Project pentru a crește zeci de milioane de copaci pentru a ajuta oamenii din întreaga lume. earthday.org colaborează cu agenții internaționale pentru reîmpădurirea regiunilor care au nevoie disperată de restaurare, în special zonele în care unele dintre cele mai vulnerabile populații ale lumii sunt amenințate de schimbările climatice și de distrugerea mediului. Am plantat chiar și la scară largă copaci în urma unor dezastre naturale.
|
Dumitru Constantin 4/22/2022 |
Contact: |
|
|