De Sfintelor Sărbatori Pascale, mai mult ca oricând ne dorim liniște, libertate și pace.
Cu doar trei ani în urmă mă bucuram de zambilele primite și cum își desfăceau ușor- ușor bobocii, îmbrațișam ghioceii proaspăt culeși din pădure și îmi venea să cânt refrenul ”Primăvară, primăvară,/ Anotimp de-’ndrăgostiți/ Tu faci iarba să răsară/ Și pe noi fericiți”. Așa simțeam și chiar așa fredonam, mai mult pentru mine. Era o stare de bine pe care speram să o regăsesc în fiecare primavară. Dar, nu este așa, din păcate! Am sperat că cei doi ani de pandemie ne-au încercat și ne-au trecut prin tot ce era mai rau, dar cine s-ar fi așteptat ca această primăvară să aducă atâta tristețe și durere?
Cine s-ar mai fi gândit că va izbucni un război, în Europa secolului XXI ? Din păcate, universul a luat-o razna, iar panica și neliniștea au pus stăpânire pe noi. Viața și-a pierdut răgazul și tihna aia minunata, în care puteam visa. Iar acum, cum să mă mai pot bucura de primăvară, când imaginile ororilor războiului transmise în direct, rămân lipite pe retină? Războiul este un cuvânt teribil și înfricoșător. El generează deopotrivă eroi și trădători, ură si dezbinare, frică și durere. Războiul este cel mai greu test pentru întreaga planetă. Nu-i vorbă, războaie au fost de-atâtea ori de-a lungul istoriei, dar ucrainenii și rușii sunt popoare atât de apropiate prin religie, istorie și limbă încât conflictul lor este un tragic război între frați. Dar ce am învățat în cele peste 50 de zile de razboi din Ucraina care a îndoliat o lume întreagă? Am învățat că un singur om prin curajul și cu puterea exemplului a reușit să convingă toate popoarele democratice să-i fie alaturi, și sa ajute poporul ucrainean sa-și reclădească țara. Tot din acest război am învațat că lumea noastră, pe care o credeam sigură și de nezdruncinat, poate deveni nesigură și se zdruncină din temelii tot din cauza unui singur om, ce încercând să cucerească o țară își distruge mai întâi țara sa și oamenii țării sale.
Acum nu știu dacă Primăvara aceasta, începută sub auspicii războinice, este mai întunecată sau mai senină decât cele care vor urma, dar mă strădu¬iesc să cred că speranța, izvorâtă tocmai din pute¬rea naturii de a înflori mereu, ne va așeza pe toți sub binecuvântarea Celui care ține în echilibru orni¬cul lumii, și ne va ajuta să tre¬cem mai uşor şi mai repede peste aces¬te nenorociri care au îngrozit omenirea – pandemia și războiul.
Acum, în apropierea Sfintelor Sărbatori Pascale, mai mult ca oricând ne dorim liniște, libertate și pace. Pacea este precum pământul pe care calci și libertatea este precum aerul pe care-l respiri. Oamenii nu pot fi cu adevarat frumoși și buni dacă nu pășesc pe pământ și nu respiră din adâncul sufletului libertate. Primavara vine oricum peste noi, peste alții, însă atunci când este război, primavara are gust amar și doare. Pentru ca primavara asta sa aibă un alt gust, să ne facă din nou fericiți, cuvântul pe care ne-am dori sa-l auzim în toate limbile este verbul: “a fi” - a fi pace, a fi libertate, a fi speranță. Ei bine, în Primavara anului 2022, în loc să fredonez ”primăvară, primăvară…” îmi vine să mă rog. Îmi vine să strig: Primăvară, mă auzi?!? Aliniază tu planetele, influențează cu natura sau orice mai ai la îndemână și fă ca pacea să revină pe pământ. Fă ca suferința să dispară, iar gândurile de putere, de război și invazie să fie îngropate pe veci.
Primăvară dragă, pune tu câte un trifoi cu patru foi în pieptul (sau buzunarul) fiecărui om bun! Să aducă sănătate, pace și noroc! Celorlalți să le adoarmă gândurile rele, machiavelice, trufia și preamărirea. Poate vei reuși tu, Primăvară să readuci vremurile bune, calmul și pacea.
Dragi cititori ai Observatorului, cu stima si dragoste pentru voi, vă fac urarea ca primăvara și marea Sărbatoarea Pascală, să vă curețe de necazuri, să vă aducă bucurie în suflet, să vă întăreasca nădejdea și credința în vremuri mai bune pentru noi, toți!
Paşte fericit ! Dorina Cornelia Aldea- Vancouver
|
Dorina Cornelia Aldea 4/17/2022 |
Contact: |
|
|