Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cronicar al clipei - Prezentare pentru conferința UNIFERO.

Mi s-a părut interesantă discuția de la începutul acestei conferințe UNIFERO (Midterm), ce a avut loc în Atlanta, SUA, în luna martie a.c.. În cadrul unei discuții libere, a fost propusă următoarea temă: ce meserii ne-ar place să avem, dacă am dori să facem altceva decât facem? Mi s-a părut interesantă întrebarea, căci invita visarea, precum și o self-identificare care de obicei nu se afișează vizibil, ci se descoperă, cu onestitate, în sufletul fiecăruia. De fapt invitația era să ne scrutăm adâncurile și să ne relevăm celorlalți în acord cu adevărurile noastre intime, numai de noi știute. Pe mine m-au interesat și răspunsurile participanților.

Unii au afirmat că ei împliniseră deja tot ceea ce au visat pentru ei înșiși. Alții au exprimat dorința de a face în paralel și alte lucuri, sau și-ar dori ca într-o viață ulterioară să mai facă și altceva. Unii ar dori să fie dansatori, alții să ofere mai mult timp într-ajutorării altora, să predea ștafeta tinerei generații, însă toți și-au dovedit intenția de a fi ceea ce fuseseră sortiți să fie, sau ceea ce au devenit cu timpul – ei înșiși. Așa că fiecare-și contempla cu voce tare, realitatea de fapt precum și propria devenire interioară.

Cineva a făcut o scurtă dar pertinentă observație pe care nu o pot reda exact, totuși ea se referea la unele meserii în care atenția profesionistului e dedicată în întregime unei singure persoane (ca în cazul unui terapeut / terapist care adresează condiția unui pacient anume, adresându-i nevoile specifice) prin contrast cu menirea jurnalistului / scriitorului, ce își mută atenția spre diverse subiecte de interes general, unele afectând întreaga societate.

Ca journalist, devii martorul lumii și chiar istoricul ei, și, așa cum spune deviza Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, consemnezi “istoria clipei”.

Asculți cu urechea la pământ, descifrând ceea ce se întâmplă, înțelegi durerile și bucuriile oamenilor, ba chiar plângi și te bucuri cu fiecare dintre ei…mai mult, participi și ai un rol transformator, căci, observațiile pe care le faci influențează și transformă.

În abordările științifice se dorește ca experimentele să NU influențeze obiectul pus sub observație, să nu se perturbe sistemul studiat, doar prin faptul că este observat. Să nu altereze concluziile.

În cazul jurnalismului, însă, e complet diferit, pentru că cel ce observă sau formulează teorii, își influențează chiar destinul – și nu doar pe al lui, ci și pe al celor din jur. El își dă permisiunea să imagineze alte lumi, mai bune. Ajunge astfel să atingă vieți, uneori proiectând o înțelegere dincolo de imediatul pus sub observație, pe care îl influențează, analizându-l sau doar exprimând o opinie.

Acum, cred că suntem de acord că vremurile pe care le trăim, cu războiul în curs de derulare, sunt cel puțin interesante, să spun doar atât. Te pun pe gânduri. Sunt tulburi, îngrijorătoare – cu riscuri reale, aproape de casă – iar asta e un motiv în plus să fii angrenat în ceea ce ne este relevant. E chiar nevoie. Aceasta, desigur, se traduce printr-o responsibilitate suplimentară. A mesajului. A implicațiilor celor spuse. Sau a celor ce nu se spun.

Meseria de journalist e una de conștiință. De suflet. Aduce speranță, pe care o face accesibilă celor ce sunt încercați, ba chiar întinde o mană de ajutor, sau măcar de înțelegere. Aduce lumină acolo unde e întuneric, ghidând energiile spre ceea ce crede că este sensul istoriei. Într-un fel, prin consemnare dar și prin influența pe care o exercită, jurnalistul devine un făuritor de istorie, la timpul viitor.

Aceasta nu e o meserie pe care s-o alegi la rece, ci, dacă o faci, o faci din dragoste. Trebuie să fall în love, cum zic englezii, iar asta trebuie să fie reciproc. Și tu să o iubești, și ea să te placă pe tine, căci ea te alege.

Poate că nu e pentru oricine, în orice caz nu e pentru cineva stăpânit de frica de a vorbi în public, sau frica de greșeală. Ele, fricile, trebuiesc depășite… la fel cum actorii își depășesc frica de scenă… Jurnalismul e pentru cineva ce are ceva de spus, ce crede în valoarea propriilor opinii, dar și în puterea lor transformatoare. Cineva ce crede în frumusețea libertății de opinie, căreia îi înțelege și fragilitatea. E pentru cel ce crede în minunea înconjurătoare, dar și în frumusețea adâncurilor noastre. Cel ce-și iubește semenii, dar crede și că sunt perfectibili. E pentru cel ce nu se dă la o parte să rezoneze la durerile dar și la bucuriile aproapelui, ce își consemnează propriile reacții la tumultul zilei, uneori chiar proiectând viziuni și înțelegeri noi, proprii. Puncte de vedere. Creativitate. Imaginație. În speranța că ele îmbogățesc. Educă. Inspiră. O lume în care se respiră liber, cu speranță și încredere că putem deveni mai buni.

Jurnalismul e pentru cel ce crede că merită să își dedice timpul, gândurile, și vocea, pentru a face o diferență. Cronicar ai clipei, la timpul prezent, pentru o zi de mâine mai bună.


Milena Munteanu , Toronto






Milena Munteanu     4/13/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian