Flatulenta filozofică
Ȋn general, filozofii caută adevăruri după om, pe placul acestuia. Dacă sunt pe urmele Adevărului, folosesc nu Calea Acestuia care dă la Viață , ci altele care se înfundă în latura și-n umbra morții. Roadele acestei lucrări, sub auspiciile celui rău, sunt adevăruri pline de aditivi spirituali sintetici. Oferite creștinilor, sub garanția autorității lumești a persoanei care le-a meșterit și a testării în laboratoarele umanismului secular, aceste hapuri tulbură sufletele și conștiințele, întunecă rațiunea și împietresc inimile ca nu cumva Hristos să intre și să-și facă sălaș în ele.
Filozofii se află adesea în treabă dându-și cu părerea despre Biserica lui Hristos, adică Biserica Ortodoxă, probând încă o dată ca nu sunt nici măcar paraleli, la același nivel cu această una, sfântă, sobornicească și apostolească instituție divino-umană. Și-au așezat tronurile cugetării deasupra Bisericii, adică deasupra lui Dumnezeu, și din acest empireu judecă ,dau note și verdicte. Sunt persoane fizice autorizate având ca obiect de activitate serviciile de rating, un fel de Standard and Poors spiritual, intelectual, social, politic etc.
Ȋn ton cu presiunile și atacurile , tot mai insolite, mai insidioase și mai insolente la adresa Bisericii, în aceste vremuri cele mai din urmă, domniile lor deplâng faptul că Biserica Ortodoxă a rămas împotmolită în cult, că morala creștină nu ajunge în morala socială deoarece cateheza este defectuoasă, că ortodoxia a devenit ortopraxie etc.
Nu poți să vorbești, nu poți să scrii despre Dumnezeu și Biserica Lui, decât numai dacă trăiești cu Dumnezeu și în Biserica Lui.
Filozofii, prin botez chiar creștini ortodocsi fiind, trăiesc în temple secular-umaniste. De ceea nu știu că ortopraxia (dreapta practică cultuală) este lucrarea vie și sfințitoare a Bisercii. Ortodoxia ( dreapta credință) trăiește prin ortopraxie. Fără ortopraxie ( rugaciunea particulară și de obște, semnul crucii, metanii mici și mari, post, spovedanie, împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului din același potir cu aceeași linguriță de multiplă folosință, cinstirea icoanelor și a moaștelor sfinților, ridicarea de lăcașe de cult, pelerinaje, colivă, prescură, anafură, tămâie, lumânări, agheazmă, sfeștanie, maslu, botez, cununie la altar , procesiuni religioase etc.etc.) Biserica ar fi murit de mult. Pe acestea toate le urăște cel rău și le ia în râs. Conținută în ortopraxie, cateheza începe fie din fragedă pruncie, fie oricând de-a lungul vieții și ține până la plecarea la cele veșnice. Iisus Hristos nu i-a învestit pe umaniștii seculari cu vreo autoritate de a vorbi în numele lui Lui și al Bisericii, de aceea părerile lor nu sunt decât flatulențe filozofice urât mirositoare și toxice. Asemenea duhuri nu vin de la Dumnezeu.
Nicușor Gliga
|
Nicușor Gliga 2/4/2022 |
Contact: |
|
|