Dirijorul canadian Charles Olivieri-Munroe și pianistul Andrei Licareț revin pe scena Ateneului Român
Joi, 3 și vineri, 4 februarie 2022 , Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu îl va avea ca invitat în concertele stagiunii pe dirijorul canadian Charles Olivieri-Munroe. Programul concertelor susținute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, va cuprinde Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15 de Johannes Brahms, cu pianistul Andrei Licareț în ipostaza solistică, și Simfonia în re major de Jan Hugo Vorisek. Compozitorul ceh Jan Hugo Voűíek (17911825) a compus singura sa simfonie, cea în re major, in 1821, într-un stil semănător primelor două simfonii ale lui Beethoven. Limbajul romantic timpuriu, original din punct de vedere melodic, este însă similar cu cel al lui Schubert. La Filarmonica "George Enescu", interpretarea unei lucrări de Vorisek reprezintă o premieră. Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15 de Johannes Brahms a avut prima audiție pe 27 ianuarie 1859 la Gewandhaus-Leipzig. E ste una dintre acele muzici care, odată descoperite, te vor însoți toată viața. Prin forța și expresivitatea sa, prin măiestria construcției discursului muzical, cât și prin frumusețea lui, acest concert reprezintă unul dintre punctele cele mai înalte și însemnate ale repertoriului concertistic și una dintre marile bucurii ale celor care îl cântă, a declarat pianistul Andrei Licareț. Brahms realizează primul său opus de mare anvergură, demonstrând o perfectă stăpânire a logicii construcției muzicale, cuplată cu deplina expresie romantică. Tumultul vieții personale, dublat de căutarea sinelui artistic, a dat și o manifestare unică a geniului brahmsian, mai degrabă atipică în îndrăzneală și dezechilibru, dar extraordinară tocmai prin originalitatea și măreția ambițiilor care au creat-o, a precizat muzicologul Mihai Cojocaru.
Joi și vineri, 3 februarie și 4 februarie 2022 Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român Dirijor CHARLES OLIVIERI-MUNROE Solist ANDREI LICAREȚ
Program Johannes Brahms Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15 Jan Hugo Vorisek Simfonia în re major Biletele se pot procura: - De la Casa de Bilete a Ateneului Român Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea Calendar.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție". Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.
CHARLES OLIVIERI-MUNROE
Charles Olivieri-Munroe a urmat studiile muzicale în Canada, la Conservatorul Regal de Muzică și la Universitatea din Toronto. A absolvit în 1992, la clasa de pian a lui Boris Berlin. A fost cel mai tânăr dirijor distins cu premiul Chalmers, de trei ori, premiu decernat de Ontario Arts Council. În 2000, în urma obținerii Premiului I la Festivalul internațional Primăvara la Praga și a premiilor oferite de Supraphon Records, City of Prague și Czech Radio, dirijorul s-a lansat într-o carieră internațională de succes. În stagiunea 2007-2008 a debutat la Opera Națională din Praga cu Stabat Mater de Dvorak. În 2010 a fost numit director muzical la Warshaw Chamber Opera unde a dirijat un spectacol cu Rakes Progress de Stravinski și, de asemenea din 2010, este dirijor principal la Philharmonie Südwestfalen. Sub conducerea sa, North Czech Philharmonic a devenit un ansamblu de prestigiu internațional care, în afara concertelor, realizează numeroase înregistrări - cu SONY, RCA Red Seal, NAXOS, SMS Classical, Naive Records - ce se difuzează pe posturi de radio de pretutindeni. În 2008 a deținut funcția de dirijor principal la Colorado Crested Butte Festival (SUA) și pe cea de director artistic la Inter-Regionales Symphonie Orchester (Germania). Colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Cehia, Festivalul internațional Primăvara la Praga iar la Academia de muzică din Praga predă la clasa de dirijat. În februarie 2014 a dirijat cu succes opera Genoveva de Schumann la Dvoűák National Theater. În stagiunea 2013-2014 a întreprins un turneu cu North Czech Philharmonic în Asia de Sud-Est și a susținut primul concert al unei orchestre europene în capitala Cambodgiei.
ANDREI LICAREȚ
Născut la București, Andrei Licareț a început studiile de pian cu tatăl său, la vârsta de 5 ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din București. A urmat cursurile Liceului de Muzică George Enescu din București, unde a studiat cu Gabriela Enășescu. La Universitatea de Muzică București, i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Steluța Radu, Șerban Soreanu și Dan Dediu, cu care a studiat și compoziția. Andrei Licareț a obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha și a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai și Concursul Concertelor Shreveport. Un muzician versatil, cu apariții atât solistice, cât și camerale, Andrei Licareț a susținut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varșovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston etc. În calitate de solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre românești, precum și de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari și Mexico City, colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Gerd Schaller, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galați, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz și Jose Arean. Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin și Ravel.
Dacă nu doriți să mai primiți acest newsletter cu noutăți și Programul Filarmonicii George Enescu, puteți să vă dezabonați Sponsori: Aqua Carpatica Parteneri: Romania Insider, PHM, Liternet, Actualitatea muzicala, Agerpres Parteneri media: Sapte Seri, Observatorul cultural, QMagazine, ADZ, Radio Romania Muzical, Pro Video, orasul.meu, Autoexpert, Metropolis
|
Newsletter Filarmonica George Enescu 1/27/2022 |
Contact: |
|
|