Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vasile Socaciu ( 14 ianuarie 1953 - 28 decembrie 2021 )

Victor Socaciu s-a născut sub o stea norocoasă pe 14 ianuarie 1953, dar nu stelele i-au călăuzit cariera. Acesta a fost iubit de suporterii rapidiști după ce a interpretat magistral imnul echipei „Glasul roților de tren”. De-a lungul vieții, Socaciu și-a pus amprenta serios în muzica românească și nu numai.

Interesant este că ambii părinți ai lui Victor Socaciu au avut legături cu muzica. Tatăl său a fost toboșar pe când era tânăr și a activat într-o formație la o casă de cultură muncitorească.

Mama regretatului interpret a fost și ea coristă într-un ansamblu și startul în viață al micuțului Victor nu era unul rău deloc. Acesta a debutat chiar pe scena școlii.
Acolo avea un grup muzical, Zodiac și cânta piese din repertoriul unor trupe la modă pentru acea vreme. Interesant este că Victor era atât chitarist, cât și solist vocal și șef al trupei.

A urmat cursurile de chitară clasică la Școala populară de artă, clasa profesorului Martinescu, celebru în Brașov și le-a terminat după doi ani de studiu. 1970 a fost anul debutului oficial pe o scenă serioasă alături de trupa Zodiac.
Trei ani mai târziu a activat în cadrul Cenaclului Dacia Felix din Centrul Universitar Brașov iar primele sale cântece folk, „Trenul”, „Ținta”, „Între bine și rău” sau „Sub scutul amurgulu” erau deja șlagăre în mediul studențesc.

În 1974 a debutat și în Cenaclul Flacăra. pe scena Teatrului Național cu piesa „Ținta ”. Începea deja să fie un nume cunoscut în muzica românească.

Ce realizări a avut Victor Socaciu în întreaga carieră

De asemenea, peste încă un an, în 1975, Victor Socaciu a ajuns la radio cu piesa „Nălucile amintirilor”. Era recunoașterea națională, una pe care admiratorii săi o așteptau.

Victor Socaciu nu s-a oprit aici și a ajuns și la televiziune. În mod evident, în acei ani, exista un singur post, TVR care i-a difuzat piesa „Oltule”. Din 1983 până în 1985, acesta a fost membru al Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului”.
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Victor Socaciu a semnat muzica spectacolelor „Tinerețe fără bătrânețe” de Eduard Covali la Teatrul Dramatic Brașov și „Caii liberi” la Teatrul Dramatic Târgu Mureș.

Preț de doi ani de zile, a semnat coloana sonoră a spectacolului de muzică și poezie „Muntele dragostei”, un show cu o distribuție de zile mari în se afla și Leopoldina Bălănuță, la Teatrul „Ion Creangă” din București
ADVERTISEMENT

Au început și prezențele la festivalul de la Mamaia, cel mai important concurs pentru acei ani. În 1989 a intrat în secțiunea Creație cu piesa „Libertate ”, pentru ca un an mai târziu să aibă un recital hors-concours

A fost chiar producător al Festivalului Național – Concurs de muzică folk „Om Bun” și producător al Festivalului Național – Concurs „Cântecul de dragoste” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor, Televiziunea Română și Radio România Actualități

În 1997 a devenit realizator al emisiunii săptămânale „Vănare de vânt” pentru TVR și producător al emisiunii „Insula Copiilor”, la Național TV

Victor Socaciu a semnat și genericele mai multor emisiuni radio și televiziune printre care: „Omul chitară ”, „Oameni de zăpadă ”, „Ceaiul de la ora 5 ”, „Insomniile Corinei ”, „Cazuri și necazuri în dragoste ”, „Vânare de vânt ”, „Arca Marinei ”, „Personalul de Costinești ”, „Bun de tipar ”, „Tunelul timpului ”, „Mulțumesc ”, Ora fără catalog ”, „Ne vedem la TVR”, „E ora ta”.
Cum a intrat Victor Socaciu în politică

Victor Socaciu a intrat în politică la puțin timp după Revoluția din 1989. A devenit mai întâi vicepreședinte al Departamentului pentru Cultură al PSD. Doi ani mai târziu a activat ca membru supleant al Consiliului de Administrație al Societății Române De Radiodifuziune.

La scrutinul din 2008, muzicianul și-a câștigat un loc de deputat în Parlamentul României. În același an a fost numit vicepreședinte al Comisiei de Cultură , Arte, Mijloace de Informare în masă a Camerei Deputaților și membru în Comisia UNESCO a Parlamentului României.

Interesant este că în 1989, Victor Socaciu a devenit și membru în Comisia pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie a Parlamentului României.

De remarcat că în 2014, acesta a fost numit și Consul General al României la Montreal. A solicitat, la data de 16 ianuarie 2017, încheierea misiunii sale.
Ce premii a câștigat Victor Socaciu de-a lungul carierei

Un interpret iubit de public, Victor Socaciu a reușit să câștige mai multe premii importante. Astfel, acesta a fost laureat la Cântarea României, dar și al Festivalului Național al Artei Studențesti, unde a luat Premiul I – secțiunea Folk.

A primit Marele Premiu al Cenaclului Flacăra în 1979, 1980 și 1981, dar și Marele Premiu al Serbărilor Scânteii Tineretului în 1983. A luat premiul al II-lea, creație, la Festivalul Internațional Garoafa roșie de la Soci în 1984, unde a primit și premiul special al Televiziunii Soci.

Laureat al Festivalului internațional Rotte Lieder, Victor Socaciu a primit și premiul Criticii Muzicale din România în 1997, alături de premiul Radiodifuziunii Române pe anul 1998 pentru muzică folk

A luat și premiul pentru întreaga activitate acordat de revista Actualitatea muzicală, premiul Radiodifuziunii Române pentru Cel mai bun album folk al anului 2001 și Cel mai bun interpret folk al anului 2001.

Un an mai târziu, în 2002, a primit premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – “Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”

Marele artist folk, fost parlamentar și diplomat, suferea de afecțiuni ale rinichilor, stare ce s-a agravat după ultima intervenție chirurgicală.

Anul trecut, Socaciu, care suferea de diabet și insuficiență renală, a trecut cu emoții prin Covid-19. Cel ce a pus bazele celui mai vechi festival dedicat folk-ului, ”Om Bun”, autorul nepieritoarelor melodii ”Oltule”, Roata” ori ”Anii trec” s-ar fi infectat la propriul festival.

Victor Socaciu (ce stins la doar 68 de ani), își reluase activitatea concertistică după mulți ani în care s-a aflat în lumea politicului.

Câțiva ani a ocupat funcția de Consul General al României la Montreal Canada.




Sabin Popa    12/27/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian