Momente din Istoria Canadei pe scurt ( 23 )
1980 - 1986
1980 Jeanne Sauvé a devenit prima femeie din Canada cu functia de “Speaker of the House”. Ambasadorul canadian în Iran, Ken Taylor, a ajutat 6 americani să fugă din Tehran pe 28 ianuarie, devenind astfel peste noapte o celebritate internatională. Pe 12 aprilie, Terry Fox si-a băgat piciorul cu proteză în oceanul Atlantic la St. John's, Newfoundland, pentru a-si începe “Maratonul Sperantei”: o cursă de-alungul Canadei pentru a strânge fonduri pentru cercetarea în domeniul cancerului. Pe 1 septembrie (ziua muncii, “Labour Day”), după ce a alergat echivalentul unui maraton pe zi, Terry a anuntzat din spatele unei ambulantze la Thunder Bay, Ontario, teribila veste că boala lui (cancer) i s-a întins la plămâni. Terry a trebuit să suspende restul Maratonului Sperantei pentru mai târziu (vezi 1981). Canada a boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova ca urmare a invaziei Afganistanului de către Rusia. Un referendum în Québec a respins pe 22 mai asociatia suveranistă. “O Canada” a fost oficial adoptat ca imn national al Canadei pe 27 iunie. Curtea supremă a Canadei a recunoscut “palimony”, adică distributia egală a aseturilor în relatiile legale care au esuat. Ploi acide: Un Comitet International comun între Canada si Statele Unite a concluzionat că ploaile acide sunt una din problemele cele mai serioase de poluare în America de nord. Ontario a început să-si trateze lacurile cu solutii calcaroase pentru a neutraliza aciditatea.
1981 Terry Fox a murit de cancer pe 28 iunie, la mijlocul “Maratonului Sperantzei” care traversa Canada. Efortul lui Terry a adus aproape $25 milioane de dolari canadieni pentru cercetările legate de cancer. “Maratonul Sperantzei” continuă să fie un eveniment anual în multe natiuni pe glob. Terry avea numai 22 de ani. Québec a interzis toate semnele publice în engleză pe 23 septembrie. Cu exceptia Québec-ului, guvernul federal si toate guvernele provinciale au fost de acord pe 5 noiembrie să încerce să repatrieze constitutia canadiană. Ploile acide: Dpartamentul Afacerilor Interne al presedintelui U.S.A. Ronald Reagan nu a fost de acord cu afirmatiile Canadei privind seriozitatea problemei si a cerut mai multe cercetari înainte de a se implica cu vreo actiune. Coalitia canadiană asupra ploilor acide a devenit primul “lobby group” canadian înregistrat la Washington DC.
1982 Petrolierul “Ocean Ranger” s-a scufundat pe 15 februarie omorând 84 de personae. Bertha Wilson a devenit pe 3 martie prim judecător al Curtii Supreme a Canadei. Cererea guvernului din Québec pentru un veto asupra schimbărilor constitutionale a fost respinsă pe 7 aprilie. Canada a obtinut o nouă Cartă a Drepturilor si Libertătilor (Charter of Rights and Freedoms). În ciuda opozitiei premierului din Québec, René Lévčques, PM Trudeau a reusit să repatrieze constitutia canadiană. “Constitution Act” a fost semnat de Regina Elizabeth II în timpul unei ceremonii speciale la Parliament Hill, în Ottawa, Ontario, pe 17 aprilie. A început cea mai grea recesie de după Marea Depresie Ploile acide: Canada s-a angajat să reducă emisiile de sulf cu 50% pană în 1990. Guvernul SUA a anuntat că are nevoie de mai mult timp pentru asta si a început să deregularizeze programele anterioare referitoare la polutie.
1983 Televiziunea plătită “Pay TV” si-a început operatiile Canada pe 1 februarie. Canadienii au protestat la aprobarea de către guvern a testelor missilelor USA pe teritoriul Canadei de vest. Jeanne Sauvé a fost prima femeie numită Guvernor General al Canadei pe 23 decembrie. Curtea Supremă a Canadei a decis că legea “rape-shield” (viol-scut) e neconstitutională (vezi 1990-1993). Ploi acide: 19,000 de lacuri din Ontario a fost găsite ca fiind degradate biologic ca urmare a ploilor acide.
1984 Liberalul John Turner i-a succeedat primului ministru Pierre Trudeau când Trudeau a iesit la pensie pe 30 iunie. Turner a riscat si a initiat noi alegeri, dar a pierdut alegerile din 4 septembrie. Turner a fost prim ministru numai 2 luni. Conservatorul Brian Mulroney a câstigat alegerile din 4 septembrie cu o majoritate încă mai mare decât a lui Diefenbaker în 1958 (211 locuri în “House of Commons”). Papa a vizitat Canada de la 9 la 20 septembrie. Marc Garneau a devenit pe 5 octombrie primul canadian în spatiu când a zburat în nava spatială americană Challenger. Canadienii francezi Guy Laliberté si Daniel Gauthier au creat “Cirque du Soleil”. (Acuma sunt 7 grupe în turneu în jurul lumii, cu facilităti permanente în Las Vegas, Nevada si Disney World, în Florida.) Ploi acide: Canada a reafirmat promisiunea de a reduce emisiile de sulf cu 50% si a cerut Statelor Unite să facă acelasi lucru. Din nou, SUA au cerut mai mult timp.
1985 Inspirat de Terry Fox, Rick Hansen a început pe 21 martie turul lui în jurul lumii “Man in Motion Tour”, plecând în cărucior de invalid din Vancouver, British Columbia. Statele Unite au provocat Canada cu privire la suveranitatea asupra Arcticului trimitând spărgătorul de ghiată “Polar Sea” în Pasajul Nord-Vest. Primul Ministru Canadian Brian Mulroney si Presedintele SUA Ronald Reagan au declarat suport mutual initiativei de apărare strategică în spatiu (Star Wars) si Vama Liberă (Free Trade) la “Shamrock Summit” în orasul Québec pe 2 decembrie. Summit-ul a fost numit asa datorită originilor etnice (identice) ale lui Mulroney si Reagan. 40 de ani de conducere a conservatorilor au luat sfârsit în Ontario când s-a ales liberalul David Peterson. Lincoln Alexander a devenit primul negru din Canada în functia de “Lieutenant-Governor”. (loctiitor de guvernator)
1986 Dolarul canadian a atins pe 31 ianuarie cea mai mică valoare din toate timpurile pe pietele monetare internationale, 70.2˘ U.S. Expo '86 s-a deschis în Vancouver pe 2 mai. (S-a închis pe 13 octombrie.) Pe 22 mai, SUA a impus tarife la unele produse de lemn importate din Canada. Pe 5 august, Canada a adoptat sanctiuni contra Africii de sud pentru politica de apartheid. Refugiatii “Tamil” s-au oprit aproape de coasta Newfoundland pe 11 august. Canada a primit pe 6 octombrie un premiu al Natiunilor Unite pentru cazarea refugiatilor din alte tări. Canadianul John Polanyi a luat, împreună cu altii, premiul Nobel pentru chimie.
|
Mitel Popa 12/10/2021 |
Contact: |
|
|