De Ziua Natiunii Române
Ziua Natională a României a fost pe 10 mai, in perioada 1866-1947, apoi pe 23 august, in perioada 1948-1989, iar pe 13 iulie 1990, Parlamentul României a decis ca ziua de 1 decembrie să devină zi natională si sărbătoare publică la români. Această optiune are semnificatii profunde pentru istoria României, deoarece face trimitere la Marea Unire, consfintită prin hotărârea Marii Adunări Nationale Constituante care s-a intrunit la Alba Iulia in dimineata zilei de 1 decembrie 1918, când peste 1.200 de deputati au votat in unanimitate unirea neconditionată a Transilvaniei cu România.
La actul istoric au asistat peste 150.000 de români, care si-au manifestat bucuria implinirii visului de reintregire a neamului pe granitele vechii Dacii si refacerea României lui Mihai Viteazu. Este semnificativă afirmatia episcopului Iulian Hossu: “Astăzi, prin hotărârea noastră se infăptuieste România Mare. Una si nedespărtită. Pot fi fericiti toti românii de pe aceste plaiuri. Ne unim pe veci cu tara mamă România.” Intensitatea trăirii acestui eveniment istoric este exprimată sugestiv de strigătul tânărului din Lancrăm: “Trăiască România dodoloată!” A fost premonitia unui copil pur care s-a adeverit in aprilie 1918, când Adunarea de la Chisinău a votat in urale revenirea Basarabiei la patria mamă.
Proclamatia de la Alba Iulia a fost consfintită juridic de către marile puteri ale vremii prin Tratatul de la Trianon din anul 1920. In anul 1922, “Ferdinand Intregitorul”, asa cum a fost denumit de istorici, a fost incoronat la Alba Iulia ca Rege al României Mari, in entuziasmul general a zeci de mii de români.
In perioada interbelică, România Intregită a avut o extindere teritorială maximă de 295.641 km2. In contextul celui de-al Doilea Război Mondial, România Mare a fost dezmembrată prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 si a ultimatumului sovietic de “retrocedare imediată a Basarabiei si Bucovinei de Nord” (26 iunie 1940) , precum si a Dictatului de la Viena (30 august 1940). In prezent, suprafata României este de 238.391 km2. Cu sigurantă, mândria de a apartine unui popor cu traditii milenare si o bogată zestre ereditară se poate exprima de Ziua Natională prin primenirea sufletului in sărbătoare, atunci când ne raportăm la matricea devenirii noastre in cultura si civilizatia europeană. Pentru a intelege pe deplin identitatea de limbă, traditii si neam, se face trimitere la dorul de tară al românilor din diasporă, care sărbătoresc Ziua Natională departe de cei dragi. Printre minunile vietii, dragi cititori, pe lângă valorile perene de bine, frumos, dreptate si adevăr, se află trăirea intensă exprimată prin verbele a sărbători, a iubi, a dărui, a crea, a ocroti, a ierta, a spera etc. De Ziua Natională a României, să ne impodobim sufletul cu aceste repere morale, să ne exprimăm respectul fată de inaintasi si sperantele intr-un viitor mai bun pentru copiii nostri.
Mă rog lui Dumnezeu să rămânem pentru totdeauna uniti in cuget si-n simtiri, altfel spus, spiritul românesc să nu piară niciodată din spatiul ondulat de la Dunăre, Carpati si Marea Neagră.
La multi ani, România! La multi ani, dragi români, oriunde v-ati afla!
|
Vasile Tudor 12/1/2021 |
Contact: |
|
|