Al Fresco Dining - Toronto
Pandemia cu care omenirea se confruntă de peste un an si jumătate a dus la schimbarea multor obiceiuri sau la adoptarea unor tendinte noi. Printre acestea, se numără, fără îndoială, luarea mesei pe terasele restaurantelor, optiune care a înlocuit, partial sau chiar în totalitate, varianta de a consuma mâncarea în interiorul localurilor.
Desigur, ideea nu este nouă, în Toronto existând deja o serie de restaurant care oferă clientelei lor această variantă mai specială de consum. Pandemia globală a generat însă o adevărată explozie în această privintă, pavaje întregi fiind transformate, din loc de circulatie, în loc de stationare, prin adăugarea nu numai de mese si scaune, alături de ecranele separatoare obligatorii, dar si prin aceea a unei varietăti de constructii cu caracter mai mult sau mai putin temporar, oscilând între cele cel stil “cabană” si cele gen “cort”, între acestea existând o întreagă gamă de constructii hibride. Trotuarele si piatetele s-au umplut literalmente de aceste adăugiri, iar dacă vara spatiul utilizat era deschis, lăsând vederii mesele cu umbrelutele lor colorate, acum, în sezonul rece, spatiul destinat circulatiei pietonale s-a îngustat din cauza teraselor restaurantelor, mărginite de pereti din lemn creând iluzia unui spatiu închis prin aceea că prezintă usă si ferestre (acestea din urmă fiind de fapt bucăti din plastic transparent menite să asigure iluminatul natural, precum si protecsia împotriva fenomenelor meteorologice), sau, mai original, prin plasarea unor domuri din plastic transparent, asemenea unei puzderii de igloo-uri răsărite peste noapte pe străzile orasului.
Ideea de a consuma mâncarea “al fresco” (o expresie de origine italinească, însemnând “aer proaspăt”) nu este nouă, ea fiind mentionată cel putin cu începere din Evul Mediu, când partidele de vânătoare ale celor bogati se încheiau prin acest tip de festin gen picnic în sânul naturii. Grădinile de agreement, create ca spatii unde publicul să se poată plimba si admira natura, dar si ca loc unde se putea servi ceaiul de după amiază, au apărut în Europa îi mai apoi în America în secolul 18, în vreme de casele pentru servirea ceaiului japoneze sunt mentionate în documente istorice mult mai timpurii.
Revenind la metropola Toronto, documente de arhivă arată prezenta unor mici terase în fata magazinelor ce serveau înghetată sau milk-shake-uri, ori în fasa cafenelelor. Mult mai târziu, în anul 1963, un număr al ziarului “Toronto Star” prezenta cafeneaua “Sidewalk Café” de la adresa 34 College Street ca fiind primul patio al orasului, desi alte documente par să contrazică această afirmatie, ele acordând acest credit localului cu aer frantuzesc “Catheau Briand”, amplasat în acelati loc, imaginile de epocă arătându-ne imaginea unui mic local exterior, înconjurat de un perete putin înalt decorat cu ghivece cu flori.
Ideea a prins cu repeziciune, generasia modernă a anilor ’60 părând să aprecieze această nouă modalitate de consum al mâncării. Ziarele vremii consemnează popularitatea aceste tendinte, mentionând deschiderea unui număr din ce în ce mai mare de terase, multe în aria Yorkville, ultra frecventate în pofida inconvenientelor (poluare, zgomot, expunere la fenomenele meteorologice).
Metropola Toronto numără astăzi sute de astfel de terase pentru consumul mâncării “al fresco”, popularitatea lor părând a fi în continuă crestere, ele chiar detinând supremasia, acum, în vremuri de pandemie. Există însă si o fatetă mai putin de apreciat, si anume faptul că încălzirea acestor terase pe timp de toamnă/iarnă contribuie neasteptat de mult la fenomenul încălzirii globale, mai ales atunci când se folosesc solutii de încălzire altele decât lămpile cu infrarosu. Anumite tări din Europa, precum Franta, au început deja să ia măsuri împotriva utilizării dispozitivelor de încălzire (sau răcorire, pe timp de vară) ale teraselor restaurantelor, considerate ca o “aberatie ecologică”.
Rămâne de văzut care va fi viitorul acestor terase si al consumului “al fresco” în marile orase ale lumii. Deocamdată, în conditiile actuale, aceste terase rămân o destinatie populară si o modalitate pentru consumatori de a interactiona în conditii de relativă sigurantă, pentru întreruperea monotoniei si a depresiei cauzate de izolare.
|
Eliza Ghinea 11/24/2021 |
Contact: |
|
|