Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Portocaliu, Violet, Negru.( culorile consacrate ale Halloween-ului )

Acestea sunt culorile consacrate Halloween-ului, pe care îl vom sărbători și în acest an în data de 31 octombrie. Acum 2.000 ani, celții își sărbătoreau Anul Nou pe 1 noiembrie, considerând atunci că Anul Nou începea odată cu ultimele zile de recoltare și începutul iernii. Pentru ei acest moment însemna și o creștere a mortalității din cauza condițiilor dure de mediu prin scăderea resurselor alimentare; în plus ei mai credeau că totul era datorită spiritelor morților intrate în noaptea de 31 octombrie. Pentru a alunga aceste spirite care distrugeau culturi prețioase, celții aprindeau focuri uriașe, purtau costume cu măști de animale pentru a confunza spiritele !
Sărbătoarea Halloween-ului este preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază, de exemplu în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental - catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Potrivit legendei, în noaptea de Halloween spiritele decedatului călătoresc pe pământ și putem vedea vrăjitoare și tot felul de sperietori. Există un set de simboluri asociate în mod tradițional cu această sărbătoare a căror semnificații surprinde : Dovleci, Vrăjitoare, Pisici negre, Lumânări, Fantome, Cranii, Păianjeni și pânze de păianjen, Lilieci, Măști și costume Sperietoare, Bufnițe, etc.
În Halloween predomină trei culori: portocaliu, violet și negru. Portocaliul asociat cu dovleacul este o culoare care reprezintă vitalitatea și energia. Violetul simbolizează magia, misterul și trecerea de la viață la moarte. Negrul este legat de întuneric, rău și demonic.
Portocaliul este culoarea toamnei și a recoltei, semnificănd schimbarea anotimpurilor de la vară la iarnă. Focurile uriașe care se aprindeau în trecut în timpul sărbătorilor de Halloween sunt cele care au indus ca dominantă culoarea portocaliu, strălucitoare și plină de viața. Pe vremuri, pentru sculpturile fețelor înfricoșitoare se foloseau napi și cartofi pentru alungarea spiritelor rele; în vremurile moderne pentru sculpturi se folosec dovlecii, utilizarea lor în timpul Halloween-ului întărind dominarea culorii portocaliu. Portocaliul se asociază bine cu negrul, care este o (non)culoare ce imprimă sobrietate, dar în egală măsură spaimă, singurătate, tăcere, noapte. Este simbolul dovlecilor, nelipsiți din arsenalul sărbătorii de Halloween.
Violetul este o culoare ce semnifică misterul și supranaturalul, curiozitatea, curajul, iar in Halloween este asociat cu vrăjitoria și magia. Are și o semnificație istorică fiind asociat cu wiccaphobia - frica de vrăjitorie.
Negrul, această culoare înfricoșitoare, evocă frica existenta în strămoșii noștrii ajungând să fie asociat cu pericolul, suspansul și moartea. In timpul Halloween-ului negrul îl regăsim în pălăriile vrăjitoarelor, pisicile negre, măștile negre, lilieci, păianjeni și coarnele diavolului.
Utilizate împreună, portocaliul, violetul și negrul, aceste culori extrem de contrastante care induc frica, au devenit culorile Halloween-ului, evocănd fiecare o emoție diferită la oameni : portocaliul îi face pe oameni să se simtă entuziasmați, violetul provocă o senzație spirituală, iar negrul provoacă teamă.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau Dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este acum sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada și Regatul Unit, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă. In America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. In fiecare an, peste 60 % dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. De Halloween sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Happy Halloween !





arh. Ion Constantinescu, Toronto     10/22/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian