Paul Goma ( Octombrie 1935 · Seliște, Moldova - Marrtie 2020 · Paris, France )
Scriitorul Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în orasul Orhei (Basarabia), într-o familie de învățători români.
După cedarea Basarabiei către URSS, în anul 1940, Paul Goma s-a mutat cu familia în România.
Inițial a fost elev la Liceul ''Gheorghe Lazăr'' din Sibiu, dar a fost exmatriculat în clasa a X-a pentru că în școală a luat apărarea unor persoane anchetate pentru anticomunism.
Ulterior, Goma a absolvit Liceul ''Radu Negru'' din Făgăraș, în 1953. În 1954 a fost admis la Institutul de Literatură și critică literară "Mihai Eminescu" din București, dar pe timpul studenției, în martie 1957, a fost condamnat la doi ani de închisoare corectională, pentru ''tentativă de organizare de manifestație ostilă''.
Concret, Goma a salutat revoluția antisovietică din Ungaria, din noiembrie 1956, si a protestat împotriva introducerii limbii ruse ca materie obligatorie în scolile din România. Goma a fost eliberat din închisoare în anul 1958 dar a fost trimis imediat după aceea cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, unde a locuit până în 1962.
O perioadă a fost muncitor necalificat, fotograf ambulant, trompetist și technician. În iunie 1965 și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie a Universității din București, dar nu le-a finalizat.
În anul 1966, Paul Goma a debutat ca scriitor în revista Luceafărul, iar primul volum i-a apărut în anul 1968.
În urma invadării Cehoslovaciei de către URSS, în august 1968, fiind impresionat de politica aparent independentă a lui Ceaușescu față de Moscova, Goma a devenit membru al Partidului Comunist Român. În 1971 sciitorul a fost însă exclus din PCR, ca sancțiune pentru publicarea integrală a romanului ''Ostinato'' în RFG, după ce cartea fusese sever cenzurată în România.
Romanul prezintă o imagine a închisorilor din România.
În primăvara anului 1977, printr-o scrisoare deschisă difuzată de postul de radio ''Europa liberă'', Goma s-a solidarizat cu mișcarea ''Charta 77'' a intelectualilor cehi. La 1 aprilie 1977, Goma a fost acuzat de înaltă trădare si arestat, dar a fost eliberat la 6 mai, în urma protestelor internaționale.
La 14 aprilie 1977 Goma a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România, în care intrase în august 1968.
Ulterior, scriitorul s-a stabilit definitiv în Franta, împreună cu familia. Totuși, Goma a refuzat, în anul 1980, oferta de a primi cetățenia franceză.
După decembrie 1989, cărtile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România.
Paul Goma a scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, articole și un jurnal) în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană
Dumitru Constantin
|
Dumitru Constantin 10/10/2021 |
Contact: |
|
|