Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O eficientă colaborare culturală - Festivalul de Literatură Transdanubiană

La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, a avut loc, de curând, prima ediție a Festivalului de Literatură Transdanubiană. Evenimentul a fost gândit drept cea mai mare manifestare de acest gen din zona transfrontalieră a regiunii Dunărea de Jos și s-a desfășurat în cadrul proiectului „Comori scrise ale Dunării de Jos/ The Written treasures of Lower Danube”, proiect de anvergură europeană și cu fonduri de la Uniunea Europeană, în scopul încurajării conservării, protecției, promovării și dezvoltării patrimoniului cultural material și imaterial al regiunii România-Bulgaria, prin diversificarea serviciilor turistice și dezvoltarea turismului cultural ca factor major pentru îmbunătățirea colaborărilor și dialogului intercultural.
Manifestarea s-a bucurat de un număr mare de invitați, nume sonore ale domeniului cultural – scriitori, traducători, critici literari și ziariști de prestigiu atât din România, cât și din Bulgaria.
În cadrul proiectului menționat mai sus, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” este partener cu Fundaţia Global Libraries Bulgaria și cu Biblioteca Regională „Lzuben Karavelov” din Ruse, Bulgaria.
În cuvântul de deschidere, domnul Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a afirmat că ,,Festivalul literaturii transdanubiene este un extraordinar prilej de evidențiere a forței creatoare care s-a manifestat, în timp, de-a lungul Dunării de Jos, pe malul românesc și pe cel sârbesc sau bulgăresc. Latura țintită de manifestare, adică Valori scrise la Dunărea de Jos, a relevat rolul pe care l-au avut oamenii de cultură de-a lungul timpului, iar în vremurile moderne ziariștii și scriitoriiʼʼ.
La rândul său, domnul Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene ,,Alexandru și Aristia Amanʼʼ a apreciat participarea celor peste 120 de personalități din domeniul cultural din România și Bulgaria. ,,Organizăm cea mai amplă manifestare de acest gen din zona transfrontalieră a regiunii Dunărea de Jos. Reunim la Craiova nume și figuri cunoscute ale mediului cultural, persoane preocupate de încurajarea, conservarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului material și imaterial al regiunii Dunărea de Jos. Ne bucurăm de buna colaborare cu instituții culturale din Bulgaria, precum și cu Uniunea Scriitorilor și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Româniaʼʼ.
Seria de conferințe a debutat cu comunicarea despre Poeții de limbă română din Serbia, susținută de scriitorul mehedințean Florian Copcea, iar prima lansare de carte a fost Studii despre Tetraevangheliarul grecesc de la Muzeul Olteniei din Craiova (sec.XII), lucrare bilingvă română-engleză, realizată de către universitarii craioveni Ion Resceanu, Carmen Bălteanu, M. Ciurea, I. Sorin Bora
O remarcabilă contribuție la amploarea și ținuta manifestării au avut, așa cum sublinia și domnul Lucian Dindirică, filialele zonale ale celor două cele mai importante uniuni de creație din România și anume Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Din filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor au participat numeroși membri, în mod deosebit din generația tânără, care au citit din creațiile lor ori și-au lansat unele dintre volumele recent apărute.
Președintele filialei, scriitorul Ioan Lascu, care a fost prezent atât la lecturile publice cât și prin lansarea unei cărți de critică literară, sublinia, în cuvântul de deschidere a manifestării, că o bună parte din creația literară a acestei zone este legată de spiritul tutelar al Dunării, de relațiile care s-au statornicit de-a lungul timpului între popoarele de pe un mal și de pe celălalt al fluviului. În reviste sau în volume scriitorii au imortalizat momente și situații semnificative, iar prezența la festival este o dovadă a interesului pe care și actuala generație îl manifestă față de aceste locuri.
Au fost prezenți în lecturi publice: Gabriel Nedelea, Andreea Diana Trăilescu, Nicolae Calițoiu, Petrișor Militaru, Dan Șalapa, Spiridon Popescu, Corina Dașoveanu, Ioan Lascu, Viorel Dinescu, Iulian Bitoleanu, Gheorghe Florescu, Doina Grigore, Cristian Gabriel Moraru, Ileana Roman, Victor Rusu, Florin Logreșteanu, Nina Ceranu, Mihailo Vasilievici (Serbia), Clara Țîrcă, Nicolae Jinga și alții.
Contribuția Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a fost, așa cum sublinia președintele Filialei „Tudor Arghezi” Craiova, scriitorul și jurnalistul Mircea Pospai, prin implicarea mai multor filiale și participarea unor membri marcanți din județele riverane Dunării.
Menționăm câteva dintre creațiile prezentate: Ion Vătuiu, Orșova, lectură publică: Dunărea punte de legătură între neamuri, eseu; Ioan Damaschin, Constanța, prezentarea cărților Eroii neuitați din adâncuri. Sacrificiile marinarilor pe Dunăre în cele două războaie mondiale și Domnitori români ctitori la Sfântul Munte Athos; lectură publică: Jean Bart – scriitorul, jurnalistul și creatorul de instituții publice; Viorel Dinescu, Galați, lectură publică, eseul Mihai Eminescu și Grigore Vieru; Matei Virgil, Brăila, lectură publică: Legendele literare ale Brăilei (Codin, Terente, Chira Chiralina); Ionescu Constantin, Brăila, lectură publică: Un vis milenar tot mai aproape de realitate: podul de la Brăila, reportaj literar.
De la filiala „Tudor Arghezi” din Craiova Tudor Nedelcea a prezentat Călătoriile lui Cristian Andersen pe Dunăre, 1842. Eseu despre cartea O călătorie fantastică; Mircea Pospai a lecturat din cartea de reportaj Prin porțile Dunării, iar Nicolae Marinescu a prezentat revista Carmina Balcanica, realizată de oameni de cultură din România, Bulgaria și Serbia.
Este de remarcat și prezența reprezentanților partenerilor bulgari ai proiectului, peste 40 de bibliotecari, jurnaliști, scriitori și alte categorii de intelectuali participând atât la acțiunile inițiate de gazde, cât și cu propriile contribuții. Notabile sunt ideile din conferințele susținute pe parcursul festivalului de literatură de către reprezentanții Fundaţiei Global Libraries Bulgaria și Bibliotecii Regionale „Lzuben Karavelov” din Ruse, precum și prezentarea unui film documentar bine și obiectiv realizat despre orașul Balcic și castelul reginei Maria de la Balcic.
Manifestări similare celor de la Craiova s-au desfășurat la Ruse, locul ales de partenerii bulgari drept centru de coordonare din partea bulgară a proiectului.
Înscriindu-se în tema generală a proiectului, Cultura scrisă la Dunărea de Jos și coroborat cu alte numeroase activități care s-au desfășurat pe ambele maluri ale fluviului, Festivalul s-a dovedit o verigă importantă pentru legătura dintre creatori români și bulgari, ca și pentru continuarea relevării, prin mijloacele literaturii și ale jurnalismului, a prezentării istoriei și prezentului dintr-o foarte importantă zonă din această parte a Europei.







Rodica Pospai Păvălan    9/29/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian