Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat Festivalul George Enescu 2021 - ediția 25-a

Dirijorul de origină română Cristian Măcelaru, acum dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii din Köln și director muzical al Orchestrei naționale din Franța, a declarat acum câteva zile într-un interviu luat de Melania Cincea și apărut într-o revistă din România:
„La Festivalul Enescu este prima dată când vin cu o orchestră condusă de mine. Este foarte emoţionant să particip la acest festival care, la ora actuală, în Europa este cel mai important festival internaţional de orchestră: nu neapărat ca renume – în acest sens mai sunt Festivalul de la Salzburg şi Festivalul de la Edinburgh, ambele foarte renumite –, ci ca volum de orchestră de concerte.”
Într-adevăr, numărul de oaspeți din acest an - soliști, dirjori, orchestre - cât și cel de concerte este impresionant.
Din Canada se pot urmări zilnic online concertele de la Atheneu și Sala Palatului din București, transmise timp de 12 ore după inregistrare, pentru a acomoda diferența de fus orar.
Am asistat la câteva și am trăit și momente extrem de emoționante când, de exemplu, Orchestra de cameră din Lausanne, după ce și-a încheiat programul cu simfonia „Ursul” de Haydn, dirijorul elvețian, în urma aplauzelor prelungite, a scos din buzunar o bucățică de hârtie de pe care a citit pe românește câteva cuvinte, adresându-se publicului: „Acuma, după ce ați ascutat compoziția lui Haydn dedicată ursului, vă vom oferi aranjamentul unui violonist pe o melodie dedicată unui alt animal, știți dv care!”Și orchestra a oferit ca bis, într-o interpretare de zile mari, „Ciocârlia” de George Enescu.
Este de remarcat că la ediția aceasta nu numai volumul oaspeților e mare, dar și calitatea lor. Acceptarea invitației României este un omagiu adus țării și compozitorului George Enescu. Au venit formații de renume, dar și ansambluri mai puțin cunoscute, care au oferit interpretări remarcabile. Despre o asemenea performanță aș dori să scriu astăzi.
Este vorba despre concertul Filarmonicii Mării Baltice, dirijată de Kristjan Järvi. Orchestra - destul de numeroasă- era formată din tineri sub 30 de ani. Toți orchestranții erau în picioare, cu excepția violonceliștilor, așezați în semicerc în rândul din față. Nici dirijorul nici muzicanții nu aveau partituri. Și nu era o orchestră de cameră cu un program de piese scurte, ci un ansamblu mare, cu repertoriu simfonic.
Piesa de rezistență a fost o amplă lucrare simfonică, un aranjament de dirijorul K. Järvi după muzica baletului Lacul Lebedelor de Ceaikovski.
Deși tânăr, K. Järvi este deja recunoscut drept mare personalitate muzicală, iar ceea ce a reușit cu acești tineri e aproape de necrezut. Un solist, da, ajunge să cunoască piesa pe de rost pentru că o repetă de multe ori. Dar un orchestrant nu e un solist și e suficient să studieze partitura de câteva ori pentru a o cânta bine cu note. Faptul că toți au interpretat fără partitură demonsterază că au exersat multe ore, ca un solist.
Spectacolul vizual a fost vibrant și neobișnuit: în picioare și nefiind nevoiți să se uite la partitură, tinerii aveau o mobilitate a corpului și expresiei ochilor cu totul nouă, iar în momentele mai ritmate, aproape că dansau, ca și dirijorul de altfel. Bucuria interpretării lor era sinceră și impresionantă.
O violonistă din Canada a povestit odată la radio impresia ei după o repetiție cu dirijorul Sergiu Celibidache, dintr-un turneu în Europa. Spunea că a fost o experiență unică. Dirijorul le spusese cu o zi înainte să pregătească piesa - Preludiu și Moartea Isoldei de Wagner. După ce a ascultat orchestra, a doua zi Celibidache le-a spus că au cântat bine și i-a rugat să o repete, dar nu ascultându-se pe sine, ci pe ceilalți. Din acel moment, spunea violonista, efectul sonor al orchestrei s-a schimbat, a devenit mult mai profund și dirijorul a continuat cu ei în această direcție. Îmi vine să cred că dirijorul Järvi a studiat metodele marilor dirijori și s-a oprit la metoda lui Celibidache. Pentru că era vizibil, la fiecare orchestrant în parte, efortul și bucuria de a interacționa cu ceilalți.
Acești tineri nordici trebuie urmăriți, au realizat cel mai superb și neobișnuit mod de a oferi un concert. Ideea novatoare a dirijorului, munca imensă a instrumentiștilor, frumusețea muzicii și a interpretării i-au cucerit nu numai pe spectatori, dar și pe specialiștii în domeniu veniți la a 25-a ediție a festivalului Enescu de pe toate meridianele globului.


Toronto / Septembrie 2021




Veronica Pavel Lerner , Toronto    9/19/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian