Elegie
Trece vremea peste noi și din trei rămânem doi. stai, te uiți și țipi înalt unde-i, vreme, celălalt? unde-i cel din stânga mea speriat de iarna grea? unde-i cel din stânga lui, de sub cuibul cucului? unde-i frunza, unde-i crângul? nu-i a bună tot scăzându-l. precum azi și mai apoi, trece vremea și cu noi!
Pentru un loc în picioare
Am călătorit mult, și pe bănci, și pe scări, pe tampoanele trenurilor cu navetiști care cântau despre fetele mari cu ochi triști. sunt frecat, omule, rufă stoarsă și întinsă pe sârmă, cum e doar una până dă luna. nu vreau catifele, canapele, dintre cele pe care se tolănesc pisoii cu mustățile grele. scaunele domnești - curbate de cei ce s-au târât până la ele și pe burți, și pe coate. trei-picioare suduie, numai biblioteca din Alexandria duduie. într-un colț de raft cât o palmă de yard, să aștept rezemat ca de gard. să-mi cadă în brațe, neprihănită, îngerița care de mine se vrea foarte citită.
Mă uit în urma ei
Mă uit în urma ei, s-a dus. cum aș atinge umbrele din ring, așa am vrut,
cu gândul, s-o ating. și dacă știu că umbra încă doare, s-o vreau pe ea că-i bine mai la soare. doar s-o ating în gându-mi
răzvrătit cu o pădure de ocol râvnit, cu țeava îndreptată spre trofeu așa cum știu doar eu și numai eu. să-mi cadă
împușcată la răscruci, să nu mai știu de iele și năluci. s-o iau în sus? e șaua unui deal, s-o iau în jos? e cineva
pe cal. te luminează spre apus îndată, vom face noaptea lată și mai lată.
De juventute
Fost-am și eu tânăr, o minunăție, curcubeu pe boltă, tril de ciocârlie. bufnițele toate, ciorile și corbii ducă-se-n străfunduri să le-nșire orbii. do, fa, mi, re, sol, fluturam din plete tot cu capul gol (tril de ciocârlie să nu-mi prind urechea când va fi să fie). scos dintre piane fa, sol,do, mi re, la, m-a picat în creștet și-am deschis umbrela.
Balada vinului
Am să vin, bătrâne, am să vin, ne-om abțigui câte puțin. ce ne desparte? zece gări și-un tren, mereu multiplicat în alt refren. ne-apropie același gând hai-hui, tăcerile ce nu răspund oricui și la răscruce un pahar de vin. am să vin, bătrâne, am să vin.
așa m-am dus pe mine cu minciuna, căci m-am mințit, bătrâne, m-am mințit, iar trenul l-am urcat de-o mie una pe scara unui bloc neîncălzit. ne-om încălzi, bătrâne, și-am să vin, ne-om încălzi la un pahar de vin.
sunt înnoptări în dungă, nu le chem. e-a zilelor trufia să le-ngâne. tot firul deșirat e iarăși ghem și nu mai știu din el ce va rămâne, că-l smotocește, curios, motanul. pe tine n-am vrut să te mint, bătrâne, și încă îți promit că vin la anul.
|