Drept la replica la articolul doamnei Paulina Popescu
Cunosc ziarul “Observatorul” de multa vreme de pe cand locuiam cu ani in urma, in Toronto. Un ziar romanesc mult mai bogat in informatie si problematica decat multe alte ziare romanesti din Canada. Cunosc faptul ca ziarul nu este raspunzator pentru continutul articolelor trimise de autori. Ziarul nu are, din cate stiu, nici o rubrica “Dreptul la replica”. Cu toate acestea nu pot sa-mi ascund nedumerirea, chiar si revolta pentru o afirmatie a unei autoare cu numele de Paulina Popescu, facuta in ziarul Observatorul din 15 iulie 2021.
Am mai citit in trecut si alte articole scrise de domnia sa in alte ziare romanesti. Scrie in adevar frumos, are tehnica unor fraze frumoase. Ei bine, in articolasul la care ma refer acum, a vadit atata “talent” ca intr-o singura propozitiune a reusit sa enunte trei neadevaruri, chiar daca se refera la perioada de guvernare comunista din Romania. Iata fraza: “Cand am parasit Romania nu aveam in tara mea de origine dreptul la casatorie, dreptul la munca si dreptul la proprietate”. Perioada comunista a avut, dupa cum stim cu toti cei ce am emigrat in diverse locuri de pe glob, multe neajunsuri, chiar si fara-de-legi. Dupa cum a avut si lucruri bune, mult mai bune decat multe altele pe care le avem in tarile noastre adoptive. Oricum cele trei afirmatii facute de Doamna Popescu in fraza citata mai sus, sunt total nu numai aberante ba chiar jignitoare la adresa tarii natale. Casatoriile, din cate se stie, nu au fost niciodata interzise in Romania. Nicidecum in perioada comunista cand se punea mare accent pe intemeierea si temeinicia familiei. Un mai mare neadevar nici ca se poate afirma.
Cat priveste dreptul la munca, acesta era inscris in constitutia tarii, ceea ce, de exemplu, nu este specificat in constitutia Canadei. In Romania acelor vremuri dreptul la munca era un fel de obligatie. S-a uitat faptul ca la fiecare sfarsit de an universitar, absolventii treceau prin fata unei comisii si isi alegeau unul din locurile de munca listate pe peretii din afara cladirii in care se afla comisia ? Sa afirmi ca nu exista dreptul la munca in acea vreme este de-a dreptul o impietate. Oare Doamna Popescu, care a fost profesoara de limba franceza, nu a facut facultatea in Romania ? Si sa nu fi avut un post la repartizare la o scoala din Romania, pana a reusit sa plece din Romania ? Prin contrast, aboslventii romani din ziua de azi abia asteapta sa plece din tara la terminarea facultatii. Unde nu se stie ce ajung. Multi din ei la o munca de joasa calificare. Ca sa nu mai vorbim de milioanele de romani plecati ca salahori prin alte tari sa castige o paine nu cu mult mai buna decat cea din Romania. La fel de aberanta este si afirmatia ca in Romania anilor 1980 nu exista dreptul de proprietate . Doamne iarta-ne. ca nu stim ce zicem. Pai taranii nostri nu erau proprietarii caselor lor ? Pai multi oraseni nu aveau apartamente prorietate personala ? ba unii, mai instariti putin, isi facusera si un fel de vilisoare pe langa unele statiuni montane. Da, desigur, nu puteai sa mai fii proprietar de fabrica, de uzina, sau mosier, etc. , ceeace era foarte bine. Este foarte bine ca Doamna Paulina Popescu si-a gasit fericirea in Canada. La fel de bine ar fi daca nu ar jigni, prin afirmatii total false, realitati din tara-mama. Este bine sa enuntam ceea ce a fost rau si este inca si mai rau in Romania noastra draga, dar sa nu depasim limitele din dorinta de a manipula sau a ne ascunde noua insine niste subtilitati personale. Romanii ramasi acasa, la vatra, sunt destul de manipulati si tradati in ziua de azi de proprii guvernanti. Macar noi cei de pe aici sa nu fim informati tendentios in mod fals. Nu putem fi toti manipulati.
Va multumesc Claudiu Tudorancea Nota Observatorul ;
Parera noastra este ca doamna Paulina Popescu a vrut sa spuna * dretpul la calatorie " nu la " dreptul la casatorie "
|
Claudiu Tudorancea 8/25/2021 |
Contact: |
|
|