Mircea Steriade - un eminent neurolog român-canadian
MIRCEA STERIADE este un cercetător de reputatie internatională în domeniul electroencefalografiei, cu studii de pionerat privind ritmurile electrice ale creierului la diverse niveluri ale stării de constiintă. Format la scoala medicală românească de elită, condusă de Acad. Gheorghe Marinescu, dr. Mircea Steriade a fost Profesor de Neurofiziologie la Universitatea Laval din Québec. Membru de Onoare al “Academiei de Stiinte Medicale din România”, detinător a zeci de distinctii acordate de prestigioase institute de neurologie din Europa si America.
Date biografice: MIRCEA STERIADE (n. 20 august 1924, Bucuresti - d. 14 aprilie 2006, Québec, Canada). Studiază medicina cu începere din 1948, la Universitatea din Bucuresti. Încă din perioada de studentie, era preocupat de neuroanatomie, sectionând creiere de embrioni umani în laboratorul de anatomie al profesorului Emil Repciuc si examinând la microscop sectiuni din cortexul cerebral în laboratorul de histologie al profesorului Ion T. Niculescu.
Activitate: După absolvirea Facultătii de Medicină (1952), îsi începe cariera stiintifică, ca rezident, la Institutul de Neurologie “I.P. Pavlov” al Academiei Române, având ca îndrumător pe profesorul Arthur Kreindler. În 1955, obtine titlul de “candidat în stiinte medicale” (corespunzător aproximativ titlului actual de doctor în stiinte medicale), cu o dizertatie asupra legăturilor cerebelo-corticale. Rezultatele obtinute în urma acestor cercetări au făcut obiectul unei monografii publicate în 1958, împreună cu Arthur Kreindler, în limba franceză (Physiologie et Pathophysiologie du Cervelet, Ed. Masson & Co., Paris). Alt domeniu al preocupărilor sale stiintifice l-au constituit mecanismele de bază ale crizelor de epilepsie focală. În acelasi timp, lucrează si în sectia clinică de neurologie a institutului, sub îndrumarea lui Vlad Voiculescu. În anul 1958, obtine o bursă ca stagiar post-doctoral în laboratorul de neurofiziologie al Universitătii din Bruxelles, sub conducerea lui Frédéric Bremer. Studiile sale din cadrul Institutul de Neurologie din Bucuresti asupra relatiilor cortico-subcorticale si crizelor de epilepsie au anticipat lucrările continuate în Canada, cu începere din anul 1968, când devine profesor de neurofiziologie la Universitatea “Laval” din Québec, functie în care va rămâne până la sfârsitul vietii.
Lucrări publicate: autor sau co-autor a peste 400 articole stiintifice originale, publicate în reviste de specialitate si a sapte monografii. Cartea sa, scrisă în colaborare cu Dietmar Biesold, “The Intact and Sliced Brain and Brain Cholinergic Systems”, este considerată lucrare de referintă în domeniul respectiv. Monografia “Neuronal Substrates of Sleep and Epilepsy”, publicată în 2003, a fost prezentată în revista ”Neuroscience” ca “un remarcabil tur de fortă al unui maestru al neurofiziologiei integrative”.
Premii si distinctii: A fost distins de Universitatea din Paris cu medalia “Claude Bernard” (1965), cu diploma de “Distinguished Scientist” din partea Sleep Research Society (1989), cu premiul stiintific al orasului Québec (1991), cu diploma “Pierre Gloor” din partea American Society for Clinical Neurophysiology (1998) si cu medalia comemorativă “Gheorghe Marinescu” din partea Academiei Române (2003).
Mircea Steriade a fost editor sef al revistei Thalamus and Related Systems si a făcut parte din consiliile redactionale ale revistelor “Neuroscience”, “Archives Italiennes de Biologie”, “Journal of Sleep Research” si “Sleep Search Online”. Pe 7 aprilie 2003 a participat în Bucuresti la Sesiunea Stiintifică a Academiei Române dedicată lui Gheorghe Marinescu, eveniment in cadrul caruia a prezentat referatul “Creier si Stări de Constiintă”. Cu acest prilej a fost numit Membru de Onoare al “Academiei de Stiinte Medicale din România”.
(din Enciclopedia ROMÂNII DIN MONTREAL, autor Dan Fornade, Montreal, editia I - 2015)
|
Dan Fornade 8/13/2021 |
Contact: |
|
|