Opulență și decadență în Newport, Rhode Island
O zi, câteva zile sau un week-end în Newport, Rhode Island, cel mai mic stat american este o destinație magică. Newport, acest mic oraș balnear, legendar centru maritim, politic și monden este situat la o ora și jumătate de Boston și Cape Cod.
Am consacrat o zi în vizitarea « palatelor » elitei americane din secolul 19. Am traversat un pod uriaș de arhitectură modernă, pe care îl plătești dus și întors câte $4.00. Am ajuns în Newport la ora 10:30, ne-am îndreptat spre Visitor Center, unde am primit o hartă a orașului și informații pertinente despre obiectivele noastre turistice. Ni s-a oferit 30 de minute parcare gratuită și un T shirt gratuit în valoare de $10, atunci când cumperi bilete la muzee peste $50. O primire generoasă din partea gazdelor, unde mai găsești așa ceva! Am optat pentru versiunea de pachet de bilete 5 mansions pentru 31.50 de dolari de persoană, ceea ce este un preț foarte bun pentru USA. Biletele se pot cumpăra și on line și nu au dată de expirare. De acolo, ne-am îndreptat spre primul obiectiv turistic The Elms, unde am și parcat gratuit mașina și am fost sfătuiți să mergem pe jos. Într-adevăr distanțele dintre mansions sunt de 15 - 20 de minute și dacă ai pantofi confortabili este o joacă. De fapt eram singurii care mergeau pe jos pe Bellevue Avenue, unde există această concentrație enormă de mansions, fiecare cu stilul și farmecul sau. În total sunt 11 case de vacanță care au aparținut multimilionarilor americani și care au fost transformate în muzee find proprietatea Preservation Society of Newport County.
În secolul 19 cele mai opulente și importante familii ca Vanderbilt, Astor, Duke, Widener, JFK and Jacqueline Kennedy veneau la Newport, în reședințele lor aristocrate, pentru a scăpa de canicula insuportabilă din marile orașe ca New York, Boston sau Philadelphia. Aceste « cottages », cum le numeau ei au fost construite înainte ca legea impozitului pe avere să între în funcțiune. În perioada de efervescență americană era bine să fi văzut alături de protipendadă « High Society », fie la mese generoase, golf, jocuri, echitație și inevitabilele jocuri de culise. Multimilionarii americani dispuneau de numeroase reședințe și se deplasau cu servitorii lor fideli și argintăria. Caroline Schermerhorn Astor a fost « regina » vieții mondene din New York și Newport, marea damă a aristocrației americane care a lăsat « lista celor 400 sute de familii la modă ». Cele mai mondene femei au fost Alva Vanderbilt Belmont, Mary Ann Fish și Tessie Oelrichs, care și-au luat în mod serios acest rol de « socialite », o persoană populară și socială.
Cei 21 de km pătrați din Newport au conservat exemple de arhitectură din secolul 17 și 18. Vă veți aminti de aceste palate magice până la sfârșitul vieții și veți putea medita asupra luxului de care s-au bucurat anumite persoane, într-o perioadă extravagantă a istoriei Americii, numită « Guilded Age ». Acest nume a fost dat ironic de către Mark Twain prin care satiriza o perioadă cu serioase probleme sociale, ascunse sub o poleială aurită, între 1870 și 1900 când Statele Unite au întrecut prin industrializarea masivă Anglia, prin dezvoltarea industriei grele, cailor ferate și industriei miniere. Recepții somptuoase, baluri, banchete, serbări costumate, partide de vânătoare ale acestei clase americane decadente au atras aristocrația europeană, în special cea britanică care căuta alianțe pentru copii lor. Tot aici a avut loc căsătoria dintre John Fitzgerald Kennedy și Jacqueline Bouvier pe 12 septembrie 1953, în mica biserică St. Mary. Președinții americani Kennedy și Eisenhower aveau în Newport casele de vacanță pe timpul mandatului lor la Casă Albă. De la ora 11:30 până la ora 18:00 când se închid muzeele am vizitat 5 mansions pe care vi le recomand.
The Elms, construită între 1898-1901
Această vilă grandioasă și sofisticată se afla pe scara luxului la cel mai înalt nivel, proprietarii ei fiind familia Berwind, magnați americani ai cărbunelui, care au construit această locuință de vara în stilul castelului Asnières-sur-Seine, Franța, secolul 18. În interior se pot vizita colecțiile familiei de ceramică, picturi franceze și venețiene precum și jaduri orientale. Grădinile în stil francez, cu sculpturi de bronz și marmură, fântâni și arbori uriași denotă un rafinament special. În fiecare cameră vă așteaptă să descoperiți ceva incredibil și fascinant.
Edward Berwind a fost interesat în tehnologia timpului astfel încât The Elms a fost prima casă din America care era dotată cu electricitate. Dl Berwind, provenea dintr-o familie de imigranți nemți și a devenit unul dintre primii 58 cei mai bogați și influenți oameni ai Americii, fiind prieten cu Theodore Roosevelt și regele William al 2 lea al Germaniei. Și-a făcut averea din exploatarea cărbunelui din Pennsylvania.
Familia Berwind avea 40 de servitori care se ocupau de întreținerea casei. La moartea soției magnatului, sora sa mai mică, Julia a venit și a locuit în casă. Ea a murit în 1906, casa a fost dată unui nepot care nu a vrut-o și eventual toate obiectele au fost vândute la licitație. Vila a fost salvată de demolare fiind cumpărată de Preservation Society în 1962 și transformată în muzeu.
Pentru a vizita acest muzeu aveți nevoie de cel puțin 35 de minute. Vizita este auto ghidată, cu o înregistrare audio în limba engleză sau franceză. Din păcate, nu există nici un loc unde te poți așeza să te odihnești și nu ai voie să faci fotografii interioare.
The Breakers, construită între 1893-1895
O reședință sublimă, elegantă, spectaculară, extravagantă, fosta proprietate a lui Cornelius Vanderbilt, este compusă din 70 de camere, situate pe 4 etaje și 65.000 de metri pătrați, construită după modelul renașterii italiene în stilul ”pallazzo” secolul 16. Pentru decorarea vilei s-a folosit marmură importată din Italia și Africa, lemn rar și mozaic din mai multe țări ale lumii. Există o sală în care tapiseriile sunt din platină! Opulența este un eufemism, trebuie să o vedeți pentru a crede cele spuse.
Etajul 3 este închis publicului pentru că descendenții familiei Vanderbilt își petrec încă vacanța aici. Palatul a fost construit cu scopul unic de a afișa puterea socială și financiară a familiei Vanderbilt, unul din președinții Gării Centrale newyorkeze și regele imperiului feroviar și maritim american.
Familia Vanderbilt, de origine olandeză făcea parte din noua aristocrație a comerțului și a afacerilor. A vorbi despre ei în Statele Unite este ca și cum ai vorbi de regele Ludovic al XIV-lea în Franța. Nici un american nu a acumulat o asemenea avere în timpul vieții ca el. Legenda spune că la moartea lui avea mai mulți bani decât guvernul american. Erau oameni ambițioși, inventivi, pragmatici și duri în afaceri, o adevărată « teroare » să lucrezi cu ei. Generațiile Vanderbilt au demonstrat că aveau un talent real de a face bani dar erau și mai pricepuți în a cheltui acești bani într-un mod aberant. La numai 48 de ani după decesul lui Cornelius Vanderbilt unul dintre urmași a murit ruinat.
Familia petrecea aici verile înconjurați de 40 de servitori. Chiar copiii servitorilor aveau o plajă privată. Casa a fost echipată cu electricitate, apă curentă și gaz. Fiecare cadă, tăiată în marmură avea 4 robinete cu apă normală și apă sărată a oceanului. Doamna Vanderbilt își schimbă rochiile de cel puțin 7 ori pe zi: toaletă pentru echitație, tennis, înot, vizită, cumpărături, rochii de seară.
Familia Vanderbilt a avut 7 copii iar cea mai tânără fătă s-a căsătorit cu contele Laslo Szechenyi din Ungaria și a moștenit casa după moartea mamei. Ea a deschis casa publicului în 1948, care a fost eventual vândută trustului Preservation Society în 1972.
Casa reflectă gustul clasei americane îmbogățite rapid care imita cu orice preț modul de viață al aristocrației europene. Pentru a vizita acest monument plătiți $19.50 biletul sau două mansions la preț de $24.50. Vizitarea durează cel puțin o ora, fiind cel mai popular mansion din Newport. Întră și în pachetul de 5 mansions pentru $31.50. Aici are loc, în acest decor de vise, în timpul verii, un festival de muzică clasică.
Château-sur-mer construit între 1851-1852
Dacă va place arhitectura victoriană, atunci veți fi încântați de acest mansion, care a aparținut lui William Shepard Wetmore, un negustor care s-a îmbogățit făcând comerț în China și renumit filantrop din Nouă Anglie. Acesta aducea din China ceai, mătase și mirodenii, vin, nasturi din perle, cafea și aramă. Este construit în stilul vilei italiene. Casa a fost moștenită de fiul sau, George, care în timpul unei luni de miere prelungite de 10 ani, a fost remodelat în stilul Second Empire French. George Peabody Wetmore a avut o distinsă carieră politică devenind guvernator al statului Rhode Island și senator al USA. Aici a avut loc un elaborat picnic cu peste 2000 de invitați. Vizita este făcută sub îndrumarea unui ghid informat și competent dar trebuie să așteptați să se formeze un grup și durează o ora. Aici s-a filmat filmul Gaspe în anii 1970. Château-sur-mer este prima casă construită pe Bellevue Avenue.
Marble House 1888-1892
Fosta proprietate a fratelui lui Cornelius Vanderbilt, William « Casa din marmură" este o copie în miniatură a Micului Trianon al Mariei Antoinette, regina Franței fiind cu adevărat o « nebunie" a luxului. Vizitând-o te gândești la palatul Versailles. Casa a fost construită ca un dar pentru aniversarea a 39 de ani a soției sale Alma. Eleganta vilă cu 50 de camere și 36 de servitori nu a servit decât 3 veri pentru că cuplul a divorțat, o premieră pentru acele timpuri pentru elita newyorkeză. Stăpâna casei, dna Alva Vanderbilt a plecat să locuiască la 3 pași de aici într-un alt palat, Belcourt, proprietate a noului ei soț.
Sufrageria casei în marmură roz de Algeria te uimește iar baia este în marmură roșie. Proprietara casei era o intelectuală care a devenit o militantă pentru votul femeilor. Tot ea a adăugat vilei un pavilion chinezesc pe malul oceanului pentru a servi ceaiul.
Alva Vanderbilt a șocat societatea americană când a divorțat de William în 1895 după o căsătorie de 20 de ani Ea a închis permanent vila în 1919 când s-a relocat în Franța pentru a fi mai aproape de fiica sa, Consuelo. Alva provine dintr-o familie bogată din sudul USA, negustori de bumbac în Alabama care a savurat din plin toate privilegiile bogăției: veri petrecute la Newport, a urmat școala în Franța și vorbea numai franceză în casă. Alva a divorțat de soțul ei pentru adulter. Prin divorț a devenit o paria în societatea aristocratică. Alva a fost o mamă dominatoare, dinamică și diabolic de ambițioasă, o dictatoare, era tipul de milionară arogantă care cheltuia până la 3 milioane de dolari pentru o petrecere somptuoasă. Prin căsătoria fiicei sale cu ducele englez, Alva și-a recăpătat statutul social. Imediat după divorț s-a căsătorit cu cel mai bun prieten al soțului. La moartea acestuia a găsit ceva pentru a-și ocupă timpul implicându-se în mișcarea femeilor pentru vot și drepturi egale pentru femei. Visul ei s-a realizat în 1920 când femeile au impus președintelui USA de atunci, Woodrow Wilson să garanteze votul femeilor. Alva este recunoscută ca fiind o pionieră a feminismului în America, a scris articole în ziare, a vorbit la conferințe, a fost președinta Partidului Național al Femeilor și a ajutat la organizarea primei demonstrații în fața Casei Albe.
Consuelo Vanderbuilt, « prințesa dolarilor » fiica lor a primit o educație aleasă cunoscând perfect franceza, italiana și germana. Ea a fost împinsă să se căsătorească cu ducele de Marlborough, numit « Sunny » arogant și violent și au petrecut luna de miere în Casa de marmură din Newport. Ducele era și el proprietarul palatului Blenheim, cea mai mare casă privată din Anglia, cu 320 de camere, datând din secolul 18. Zestrea fetei a fost de 4 milioane de euro, o sumă astronomică pentru acele timpuri. Noul cuplu frecventa cercul de prieteni al Prințului de Galles, viitorul George al 5 lea, regina Victoria, regina Alexandra, țarul Nicolae al Rusiei iar unul din verii soțului a fost Winston Churchill și a dus o viață mondenă excepțională. Ea a avut una dintre cele mai extraordinare vieți din istoria Americii. Cuplul a divorțat iar Consuelo s-a căsătorit cu un aviator francez. În această vilă s-a turnat filmul Marele Gatsby, 1974 având ca protagoniști pe Robert Redford și Mia Farrow, serialul de televiziune The Buccaneers și filmul 27 Dresses.
Rosecliff 1898 -1902
Domeniul Rosecliff a fost construit după modelul Marelui Trianon din Versailles pentru soția lui Hermann Oelrichs. Casa a fost renumită pentru cea mai mare sală de dans din Newport. Aici au avut loc recepții extravagante și evenimente culturale, cum ar fi spectacolul realizat de celebrul magician Harry Houdini iar sala de bal a servit în filme ca The Great Gatsby, True Lies, Amistad, The Betsy, High Society și 27 Dresses.
Tessie Oelrich a fost una dintre cele mai populare femei mondene din Newport. Tatăl ei a făcut o avere uriașă din extragerea argintului în Nevada. Ea a părăsit San Francisco pentru a se instala la Newport unde activitatea ei cotidiană consta în a trimite invitații la baluri și dineuri, să cumpere rochii și bijuterii. Rosecliff a fost scena unor fabuloase evenimente până în 1913. Al doilea proprietar a fost o vedetă a radioului, Gertrude Niese. Ultimii proprietari au fost familia Monroe din New Orleans care a șocat societatea din Newport prin balurile mascate de Mardi Gras. Casa are un aer romantic și se poate închiria pentru nunți inedite. Scara interioară are forma unei inimi. În muzeu se poate vizita de asemena o colecție de rochii de epocă.
Dacă aveți timp nu ezitați să parcurgeți cele 3.5 mile de istorie și frumusețe Cliff Walk, cel mai spectacular drum pe marginea oceanului, cu vedere spre aceste clădiri care îți va lua cel puțin 3 ore de mers pe jos.
Imensa bogăție acumulată de acești oameni a dispărut iar palatele lor au rămas goale și părăsite, o răzbunare firească a timpului necruțător. Din fericire ne aflăm într-o țară civilizată care nu și-a falsificat istoria și care le-a transformat în muzee, salvându-le de la demolare și uitare. Excursia noastră a fost un adevărat maraton, dar fără îndoială ne-am întoarce să vizităm și celelalte palate și să refacem plimbarea pe faleză.
Paulina Popescu Kitchener
|
Paulina Popescu Kitchener 6/19/2021 |
Contact: |
|
|