Chapters, Indigo - Walter Isaacson:” The Code breaker”
W. Isaacson este profesor de istorie la Tulane University, a fost Chair al CNN, si Editor la Time magazine. A scris mai multe biografii (despre Einstein, Steve Jobs, Leonardo da Vinci), cea mai recenta publicatie este despre Jennifer Doudna. J. Doudna este profesor de biochimie la Berkley, California, si a fost onorata cu Premiul Nobel pentru chimie in 2020, impreuna cu Emmanuelle Charpentier, colaboratoarea ei din Franta. Cele doua sunt primele femei din istoria premiilor Nobel, care nu au avut un colaborator masculin.
Cartea este cum spune autorul insusi, cea mai “fierbinte” lectura a anului 2021, pentru ca 2020 a fost anul pandemiei de Covid-19. Cartea ne poarta de la “Originea vietii”, pana la vaccinurile contra coronavirus. J. Doudna a copilarit in Hilo, insula Hawaii, unde tatal ei a fost profesor la universitate. Se pare ca interesul ei pentru stiinta a inceput la 12 ani, cand a descoperit cartea lui James Watson: The Double Helix”. Ca sa va amintesc, ca J. Watson (american) si F. Crick (britanic) au primit premiul Nobel in 1962, pentru descrierea structurii ADN-ului. Doudna si Charpentier au patentat o tehnologie de editare a genelor, care se numeste CRISPR-Cas 9, si care face posibila selectarea si taierea unei portiuni de gene din ADN. Dupa cum spune Isaacson, a fost saltul de la a citi codul genetic la redactarea lui.
Dupa descrierea dublei spirale-helicoidale a ADN-ului, a urmat un alt pas important: The Human Genome Project a fost un proiect de 13 ani de colaborare internationala care a reusit sa identifice mapa genetica, adica secventa nucleotidelor, situate pe cele 23 de perechi de cromozomi. Proiectul a fost completat in 2003.Genomul uman este identic la toti indivizii genului Homo sapiens, in proportie de 99,9%. Ca cercetator stiintific, Doudna a fost de mult timp interesata de ARN, o molecula cu proprietati interesante, capabila atat de auto-replicare, cat si de a translata mesajul de pe ADN! Se crede ca ar fi la originea celui mai mare mister din biologie, originea vietii pe Terra.
Ca sa revin la CRISPR, care inseamna de fapt:” clustered-regularly-interspaced-short-palindromic-repeats”, este o secventa de nucleotide, in ADN. A fost descris cu mult inainte de Doudna si Charpentier, de microbiologi care studiau bacterii. Acestia au descoperit ca bacteriile sunt atacate de virusuri, si unul dintre mecanismele prin care bacteria se apara, este incorporarea unui fragment de ADN al virusului in propriul cod genetic. Atunci cand acelasi virus sau un altul asemanator, ataca din nou bacteria, aceasta va recunoaaste secventa genetica, va crea dupa ea o copie ARN, si va “taia” sa zicem asa, acelasi fragment corespunzator din ADN-ul virusului. In felul acesta, se apara bacteriile de virusurile care incearca sa le paraziteze. Sa nu uitam ca bacteriile si virusurile exista de bilioane de ani, cu mult inainte de genul Homo, si de fapt 8% din genomul uman provine de la virusuri ancestrale.
In biografia lui Doudna, Isaacson ne spune clar ca Doudna-Charpentier nu au “descoperit” CRISPR, dar au dezvoltat o tehnologie de editare genetica, care foloseste o proteina (Cas 9), si cr-ARN, care pot fi programate sa scoata sau sa adauge gene, sau doar una dintre literele alfabetului. Alfabetul universal, in care este scris codul vietii, ADN sau ARN, consta din Adenina-Timina, Citozina-Guanina, (aceasta din urma inlocuita de uracil in ARN). Este uimitor cat de bine documentat este W. Isaacson: a participat la conferinte stiintifice, a consultat experti, a vizitat laboratoare de specialitate, si mai ales a intervievat un mare numar de oameni de stiinta, cercetatori in domeniu.
Aceasta biografie este de fapt o carte despre cucerirea unei noi frontiere in stiinta. La ce s-ar putea aplica? Exista boli genetice provocate de mutatia unei singure gene, ca de ex. Sicklle-cell-disease, Tay-Sachs, sau Hungtington, boli fatale. Daca a-ti stii ca copilul D-voastra va mosteni una din aceste gene defecte, nu a-ti prefera mai degraba sa faceti copii in eprubeta, care sa fie “tratati-genetic”, in asa fel incat sa se nasca sanatosi? Aceasta este intrebarea…pe care o pune Isaacson in carte, si pe care Doudna o ridica de asemenea in cartea ei autobiografica. Desigur ca acesta tehnologie avansata aduce si riscul de a fi abuzata, de a crea asa-zisii “designer-babies”, adica vor exista parinti, care vor dori copii cu ochi albastrii sau IQ ridicat, s…amd…In China deja, un cercetator, Je Jiankui, a folosit deja CRISPR, pe doua fetite gemene, pe care sa le faca rezistente la virusul SIDA.
Au aparut deja concepte noi, precum “turismul-genetic”, sau “bio-hacking”, si exista deja multi antreprenori cu companii care ofera servicii genetice, mai ales in domeniul veterinar. Anul 2020 va intra in istorie ca Anul pandemiei Covid-19, dar si ca anul cand s-a creat primul vaccin genetic, de catre doi cercetatori: Dr. Ugur Sahin si Dr. Ozlem Tureci de la BioNTech/Pfizer. Ei au creat un fragment de mRNA care codifica literele (CGUGCCCYC,etc), care permit celulei sa “faca” o proteina virala, care va actiona drept antigen, iar corpul nostru va produce anticorpii de rigoare. Aceste vaccinuri-ARN, sunt usor de re-programat in functie de mutatiile virusului. Oare a ajuns omenirea la punctul cand poate influenta Creatia!? Cartea auto-biografica a lui J. Doudna se numeste sugestiv:” A Crack in Creation”.
|
Dr. Diana Laza, Toronto 6/16/2021 |
Contact: |
|
|