Ediţia a III-a a Festivalului national "Alexandru Macedonski" din Dolj
Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeteană "Alexandru si Aristia Aman", în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova a Uniunii Ziaristilor Profesionişti din România, Casa de Cultură "Traian Demetrescu" si Primăria comunei Goiesti (judeţul Dolj).
''Obiectivul festivalului constă în omagierea scriitorului polivalent (poet, prozator, dramaturg, critic literar, jurnalist, scenarist), cu puternice rădăcini oltenesti, care a schimbat paradigma literaturii române, deschizând-o spre universalitate'', se arată într-un comunicat transmis marti.
Prin acest eveniment se doreste, totodată, demararea demersurilor de restaurare a conacului de la Pometesti, comuna Goiesti, unde poetul a copilărit, lăsat în paragină în ultimii 30 de ani, ce va redeveni Casa memorială "Alexandru Macedonski".
Anul acesta, cu sprijinul conducerii Primăriei Municipiului Craiova si al RAADPFL Craiova, s-a reuşit reamplasarea bustului scriitorului, realizat de sculptorul Constantin Foamete, în Grădina Botanică din Craiova, pe locul unei foste proprietăţi a familiei Macedonski, unde, de asemenea, poetul a copilărit.
Eseurile, referatele si celelalte materiale privind viata si opera lui Alexandru Macedonski vor fi prezentate în două sesiuni de comunicări stiintifice, la Craiova si în comuna Goieşti, judetul Dolj. Ulterior, vor fi publicate în cel de-al treilea volum al "Caietelor macedonskiene", de o editură natională, conform agerpres.
Nota Observator :
În anul 1862 familia îl trimite pe Alexandru Macedonski la școală în Oltenia, petrecându-și astfel mare parte din copilărie la mosia de la Amaradia. Nostalgia copilăriei si a peisajelor de la Amaradia se regăsesc mai târziu în ciclul poemelor amărăzene.
Cînd mergi spre munți dinspre Craiova, urcând pe apa Amărezei, De la Murgaș în Adâncata și la Vocna-n Pometești Junincele-așteptând gonacii mugesc la gardurile-ogrăzei, Și-n lunca dintre două dealuri, din Gura-Ploești în Goiești...
Scoala o urmează la Colegiul Național Carol I din Craiova, pe care a absolvit-o în anul 1867.
Ce poate fi mai frumos, in astea vremuri, decat versurile :
„Veniţi: privighetoarea cântă şi liliacul e înflorit; / Cântaţi: nimic din ce e nobil, suav si dulce n-a murit”,...
|
Sabin Popescu 5/27/2021 |
Contact: |
|
|