Dialog cu George Roca ( Sydney, Australia ) - Vremuri de pandemie
n primăvara lui 2020 am intrat într-o nedorită buclă de timp. Nu stim cât va dura bâjbâiala noastră prin buclă, important este să ne pozitionăm pe directia câstigătoare, să ne îmbunătătim tehnicile de confruntare a necunoscutului, să ne adaptăm noilor vremuri, să fim câstigători! Mi-am propus realizarea unui volum de interviuri legate de survolarea pandemiei, cu bune si rele. Oameni deosebiti ne vor împărtăsi experienta proprie. Interviurile vor fi mai întâi publicate în reviste de cultură cunoscute.
Privind în juru-mi am constatat că cel mai usor s-au salvat cei care au realizat importanta sustinerii partenerului. Lărgesc domeniul parteneriatului cu capitole noi pentru că multi dintre noi vietuim singuri, dar ne-am asezat comod într-un parteneriat salvator si aducător de împlinire cu profesia, arta prin care ne exprimăm, copilul, animalul de companie, prietenul cu care am împărtit un spatiu carantinat, orice ne înconjoară, orice a devenit partener de suferintă si izbândă.
Dificultătile acestui an au dus la destrămarea căsniciilor care erau deja de mult consumate, au apropiat parteneri care îsi trăiesc cu sinceritate drumul comun spre nemurire, au reamintit oamenilor că doar o pasiune te poate ferici, că doar asa poti să-ti salvezi sufletul, să te feresti de depresie, de abandon. Creatorii s-au refugiat în artă pentru a-si salva măcar sufletul, dacă în plan material erau tot mai năpăstuiti. Acest parteneriat, cel dintre artist si arta lui, a devenit puternic, salvator. Iată de ce mă voi adresa câtorva făuritori de frumos si nemurire, întrebându-i cum si-au petrecut această pandemie, cum percep trecerea granitei dintre lumea veche si cea nouă. Doresc ca demersul meu să ajute pe cei care încă nu si-au găsit drumul spre salvare. Păstrati-vă sănătosi, fiti inspirati divin în tot ceea ce faceti!
*** Anul 2020 începea ca oricare altul. Aveam teluri de atins, ne planificasem anul în cheia propriilor strategii sau ne înrolasem în strategii de grup care ne-ar fi fost de folos. Am visat si plănuit până în ziua în care pandemia a sters nemiloasă toate sperantele noastre, ne-a închis în case, ne-a mutilat trăirile. Am învătat să ne adaptăm vremurilor, conditiilor, restrictiilor, am imaginat salvarea sufletelor noastre si am încercat să ne păstrăm trupurile sănătoase. Fiecare a făcut-o potrivit stiintei si putintei proprii. Cei puternici s-au bucurat de faptul că sunt martorii acestor schimbări istorice la scară planetară. Sunt multi si cei care au pierdut lupta cu neîntelesul si nemilosul virus. Tristetea si teama au acoperit planeta. Salvare a sosit din saltul tehnologic deosebit de alert care a schimbat radical lumea stiută de noi. Creatorii au reusit cel mai usor să îsi păstreze echilibrul; s-au ajutat de forma lor de exprimare pentru a genera fortă interioară protectoare, tămăduitoare. -----------------------------------------------
Luiza CALA: Unde v-ati petrecut carantinarea?
George ROCA: Carantinarea!? Hm! Pot zice am petrecut-o cu precădere în casa mea din Sydney, Australia. În marea majoritatea a timpului într-o cameră de 4mx5m, unde se află biroul meu, unde troneaza calculatorul si un ecran mare... o fereastra spre restul lumii - mijloc de comunicare virtual cu restul lumii - cu stiri (bune sau false), informatii, noutăti, cu tristeti si bucurii...
Luiza CALA: Care au fost suferintele dumneavoastră, ce ati suportat cel mai greu?
George ROCA: Este foarte trist să nu poti iesi în „lume”! Să stai închis într-un spatiu limitat fără să stii când se va termina pandemia... Să nu poti avea contact cu rudele apropiate, cu prietenii, cu colegii, de frica infectării reciproce... Ne-am îndepărtat de turmă! Devenim din ce în ce mai însingurati! Suportam greu si faptul că nu stim când se va termina această pandemie, când vom reveni la normal, când vom putea călători, până când se vor mai impune reguli restrictive. Si apoi... „Stirile false”! Periculoase! Azi se trâmbitează la televizor că nu e bine să porti mască deoarece afectează sănătatea, mâine vine un alt „dăstept” si spune că masca e cea mai importantă pentru a nu te infecta! Si zăpăceala mare promovată de cei de la stirile TVR International care penetrează până aici la Antiopzi! Nu stii ce virus ne omoară! Ba e numit „Covid 19”, ba „Noul corona virus”, ba „SarsCoV Doi”! Si în sfârsit, problema cu vaccinurile: În Europa Pfizer e number one! Vaccinul AstraZeneca (vaxzevria) face embolie (trombocitopenie) si te omoară! (Asa zic cei de la stiri!) În Australia e si mai aiurea! Discriminatoriu! Cică pentru cei sub 50 de ani se va folosi „minunatul” Phizer, iar pentru cei peste 50 de ani, obligatoriu numai AstraZeneca (bătrânii devin cobai si pot să moară!!! Dă-i încolo, si-au trăit traiul, si-au mâncat mălaiul! Tot zic gurile rele ca trebuie redusă populatia lumii!). Interesant, nu-i asa! Recent, pe 20 aprilie 2021, presedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a făcut o vizită fulger în România... La plecare a fost cadorisita (pentru ea si poporul frate moldovean) cu 130.000 de doze de vaccin anti-Covid AstraZeneca!!! Ce frumos, ce mărinimie... Să mori de embolie nu alta! Ei, parcă ai nostri (australienii) sunt mai breji!? Guvernul federal australian a donat în martie a.c. 8 mii de doze de AstraZeneca frătior din Papua Noua Guinee! Hm, nu auzi pe nimeni să doneze Pfizer!
Se câstigă bine din vaccinuri. Conform informatiilor de pe internet o doză de vaccin Pfizer costa 19.50USD, o doză de Novavax 16USD, Modernă 15USD, Johnson & Johnson 10USD, iar... controversatul AstraZeneca doar 4USD! Asta, ultimul o fi pentru cei săraci! De aceea la bursa de valori compania americană Pfizer a ajuns la peste 40 USD/actiune. Merge bine business-ul! Aproape dublu ca anul trecut!
Luiza CALA: Ce nu ati reusit să realizati, să duceti la capăt, din cauza pandemiei?
George ROCA: Nu am reusit să plec din Australia. Nu am putut să plec să îmi vizitez prietenii din străinătate. Nu am putut să fac o lasare de carte, nici aici, nici în România...
Luiza CALA: La ce colac de salvare ati recurs pentru a depăsi mai usor greul în care, fără vrere, am fost cantonati?
George ROCA: Colac de salvare!? Am încercat să fiu „cuminte” si să respect regulile impuse. Să port masca, să evit aglomeratiile, să fiu precaut si să tratez cu seriozitate răspândirea virusului. Să mă informez prin toate mijoacele despre pandemie, chiar si de la stiri false...
Luiza CALA: Pe lângă disconfortul adus de pandemie ati găsit si beneficii în oprirea lumii pret de atâta timp? Pentru oameni complecsi, precum dumneavoastră, sigur sunt si beneficii! Care sunt acelea, dacă sunt?
George ROCA: Da! În orice rău este si un bine! Am avut timp mai mult de creatie literară. Am stat în casă si am meditat. Am respectat reguli de igienă. M-am spălat pe mâini mai des. N-am mai pupat toti necunoscutii!!! Nu m-am inbolnavit! Nu am murit (înca!). Am visat deseori cu ochii deschisi. Am vizitat cu gândul locuri pe care nu credeam vreodată că le voi atinge! Pot zice că am dat o raită (virtuală desigur) si pe Marte... cu o capsula NASA lansată în anul de gratie 2020. Parol!
Si restrictiile sunt bune câteodată. As da un exemplu elocvent! Birmania! Pe data de 1 februarie 2021, în urma unei lovituri de stat dată de militari s-au închis granitele nationale. Proteste, revoltă pe străzi, câtiva morti si răniti... Supărare, panică, dar si un lucru bun. Datorită lipsei de tranzit uman, interzicerea trecerii frontierelor nationale, stoparea turismului... s-a înregistrat o rata minimă de infectare cu Covid19. Doar 3.213 decedati până pe data de 18 mai a.c. la o populatie de peste 55 milioane de locuitori! Toate tările adiacente se luptă cu o crestere a celor infectati de pandemiei. Sute de mii de morti! Un exemplu elocvent: India! 283 de mii de morti până pe18 mai 2021. România prezintă la aceeasi dată 29.662 de morti de Covid19! Mult! Mare suferintă... Mare necaz pentru omenire!
Luiza CALA: La un bilant al anului trecut, rătăcit în distantări de tot felul, care ar fi rezultatul asezat pe propria viată? Sunteti pe minus sau pe plus?
George ROCA: Mă simt izolat! Sufăr de „claustrofobie pandemică”. Mai trist, mai obosit, mai îmbătrânit! Vreau soare, prieteni, pupici pe bujoreii obrazului, întruniri, vreau la teatru, la cinema... la un chiolhan cu lăutari! Vreau (în) public! Plusul este INTERNETUL! Ce ne făceam dacă nu-l aveam! Ne-am fi îmbolnăvit cu totii de „boala puscăriasului”! Cu toate ca după cum ne informează Mediafax: „Rata anuală a mortalitatii in inchisori este de patru ori mai mică decât la nivelul întregii Românii”. Nicicum nu e bine!
Luiza CALA: Care este lectia primită de la această experientă nedorită?
George ROCA: Lectia este destul de dură. Carpe Diem! Adică trăieste clipa... Nu poti sti ce va fi mâine! Al patrulea sau al cincilea val al pandemiei de Covid... Sau poate un nou virus, o cometă, un meteorit bum-bum, niste extraterestri răi, un cataclism... sau sfârsitul!? Să fim totusi optimisti! Închei cu o poezie de-a mea:
Mă bucur
În fiecare dimineată Când mă trezesc, mă bucur Mă bucur că e soare Mă bucur că e înnorat Mă bucur că trăiesc
Bucurati-vă oameni Când vă treziti dimineata Veti avea o zi mai bună Veti fi mai sănătosi Veti fi mai întelegători Cu mediul înconjurător Veti fi mai buni cu voi Veti fi mai buni cu semenii vostri Veti fi mai iubiti de cei din jur Vă vor iubi oamenii Vă vor iubi animalele Vă vor iubi plantele Si astfel Veti trăi în armonie Cu Universul
Luiza CALA: În speranta că nu ne vom pierde definitiv putinta de a ne îmtâlni, îmbrătisa, bucura de apropierea fizică, cea care lasă energiile să ne cuprindă, să ne armonizeze, vă multumesc pentru acceptul de a-mi împărtăsi impresiile dumneavoastră despre acest an de început de vremuri noi!
George ROCA: Si eu vă multumesc distinsă prietenă! Va doresc sănătate, bucurii si multă liniste sufletească! Să ne citim de bine! ------------------- A consemnat, Luiza CALA
..................
N.O,
GEORGE ROCA CV
Născut la 14 iulie 1946, Huedin, România În 1980 s-a stabilit la Sydney, în Australia. Are o bogată activitate literară si publicistică, fiind prezent cu poezii si proză în multe reviste din România, Australia si America. Este Membru fondator al Academiei de Stiinte Literatură si Arte (ASLA); Membru Emeritus al Academiei Româno-Americane; Membru fondator si Presedinte onorific al Academiei Româno-Australiene; Membru al Ligii Scriitorilor din România s.a.
Studii 1964 – Liceul Nr. 4 ,,Mihai Eminescu”, Oradea 1964-1967 – Facultatea de Filologie – Oradea 1967-1970 Studii de actorie si arta mânuirii păpusilor – Bucuresti Curs de 3 ani organizat de Ministerul Culturii si Institutul de Teatru ,,Ion Luca Caragiale” (I.A.T.C.) 1988 – Curs de un an. Specializare consultanti turism – T.A.F.E. – Dover Heights, Sydney, Australia 1990-1994 (Faculty of Tourism) The School of Business and Administrative Studies – Sydney Institute of Technology, Australia
Limbi străine vorbite Bine: engleza, maghiara, italiana Satisfăcător: franceza spaniola, rusa, germana
Activitate profesională 1967 – Actor la Teatrul pentru Tineret „Arcadia” – Oradea 1971 – 1974 Actor stagiar la o sectie a Teatrului de Stat Ploiesti 1975 – 1979 Salariat al Ministerului Turismului – Bucuresti 1980 – Pleacă din tară. După aproape doi ani de sedere la New York (SUA), se stabileste la Sydney, Australia, unde locuieste si în prezent 1982 – 1988 Lucrează pentru firma turistică „Phill Travel Agency” ca reprezentant pentru compania aviatică română „TAROM” 1998 – Interpretează un rol secundar în filmul artistic de lung metraj „A Change of Heart”. (comedie) Productie australiană. (Regia: Rod Hay) 2000 – National Olympic Commitee Assistant – S.O.C.O.G. (Comitetul Organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Sydney), pentru Lotul Olimpic Român 2001– 2008 Translator, Interpret, traducător si cenzor acreditat al guvernului australian (LOTE, AADAKE – Probleme juridice si medicale), Australian Council of the Arts (literatură), Australian Institute o Modern Languages (reclame vorbite la radio) 2005 – 2019 Scriitor, ziarist, fotograf freelancer, grafician, editor de carte, redactor la diferite reviste literare românesti din jurul lumii.
Cărti publicate (personale): 1. „Dezvoltarea arhitecturii în perioada de domnie a binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfânt”, Editura Carpathia Press, Bucuresti, 2006, Studiu istoric 2. „Evadare din spatiul virtual”, Editura Anamarol, Bucuresti, 2009, Poezie, 120 pagini 3. „De vorbă cu stelele” (Vol 1), Editura Anamarol, Bucuresti, 2010, Proză, 312 pagini 4. „De vorbă cu stelele” (Vol 2), Editura Anamarol, Bucuresti, 2011, Proză, 296 pagini 5. „Căutând insula fericirii”, Edtura Anamarol, Bucuresti, 2013, Poezie, 108 pagini 6. „Poeme multilingve cifrate", Editura Anamarol, Bucuresti, 2015, Poezie, 208 pagini 7-8. Roca, George, ”Taina scrisului” Vol.1&2, (100 Eseuri), 418pg+418pg., Bucuresti-Adjud), 2019
Cărti publicate (antologii – mai multi autori): 1. „Orizonturi albastre” – (Antologie – poezie), Editura Cogito, Oradea, 1993 2. „Dincolo de orizont” – (Antologie – poezie), Editura Călăuza, Deva, 1996 (autor si editor de carte) 3. „Mărturisire de credintă literară” (Vol 1) – (Antologie – proză), Edit. Carpathia Press, Bucuresti, 2006 4. „Arta de a fi” – (Antologie – poezie), Editura Anamarol, Bucuresti, 2009 5.„Simbioze lirice” – (Volumele 1-20) (Antologie-poezie) 20 de autori – 320 pagini/volum, Editura Anamarol, Bucuresti, 2012-2016 (co-autor si grafician de carte) 6. „Scripta Manent”- (Volumele 1-10) (Antologie-proză) 20 de autori – 400 pagini/volum, Editura Anamarol, Bucuresti, 2012-2016 (co-autor si grafician de carte)
Cărti editate în limba română (editor, redactor si grafică): • Mai multi autori, „Alexandru Husar în Australia” (Antologie proză), Sydney, 2002 • Bugariu, Adrian, „Tehnici de manipulare prin radio”(Jurnalistică),96 pg., Sydney. 2004 • Abrudan Iosif, „Torentele vietii” (Poeme alese), 80 pg., Sydney, 2006 • Mai multi autori, „Daruri de Crăciun” (Antologie poezie), 198 pg., Timisoara, 2007 • Balaci, Pascu, „Fluierul de otel” (Teatru - Dramă istorică), 165 pg., Oradea, 2008 • Balaci, Pascu, „Sonete germane” (Poezie), 32 pg., Oradea, 2008 • Roca, George, „Evadare din spatiul virtual” (Poezie), 120 pg., Bucuresti, 2009 • Roca, George, „De vorbă cu stelele” (Vol 1) (Interviuri), 312 pg., Bucuresti, 2010 • Roca, George, „De vorbă cu stelele” (Vol 2) (Interviuri), 296 pg., Bucuresti, 2010 • Vintilă, Viorel, „Românas la San Francisco” (Proză),152 pg. Bucuresti, 2011 • Tene, Al. Florin, „Geamănul din oglindă” (Roman), 192 pg., Cluj-Napoca, 2011 • Resteman, Georgeta, „Cipru, corolă de lumină vie”, (Note), 160 pg. Sydney, 2012 • Roca, George, „Căutând insula fericirii” - (Poezie), 108 pagini, Bucuresti, 2013 • Tene Al Florin, „Inelul de iarbă”, (Roman) - 192 pagini, Târgu Mures, 2013 • Roca, George, „Poeme multilingve cifrate", (Poezie), 208 pg., Bucuresti, 2015 • Căciularu, Roni, „Cafea si fum de tigară”, (Reportaje), 352 pg., Tel Aviv, 2017 • Schor, Dorel, „Chemati doctorul", (Schite umoristice), 220 pg., Tel Aviv, 2017 • Rosenkrantz-Herscovici, Adina, „Dadu" (Studiu biografic), 144 pg., Tel Aviv, 2017 • Turlea-Chifu, Cornelia, „Cântec de leagăn pentru Aby”,(Poezii),136 pg. Syd.2018 • Andronic, Doina, „Cu voi în suflet si în gând”, (Poezii), 120 pg., Timisoara, 2018 • Smarandache, George, „Cânterea cântărilor”, (Poezie), 120 pg., Sydney, 2018 • Platon, Stelian, „Potecile negre”, (Poezie), 12o pg., Sydney - Adjud, 2020 • Mustetiu, L. Anisoara, „Un sărut pierdut pe mătasea timpului”, (Poezie) 94 pg.,Sydney, 2020 • Platon, Stelian, „Cu ochii larg închisi”, (Poezie), 12o pg., Sydney - Adjud, 2021 • Mai multi autori, „Vine Mos Crăciun” (Antologie poezie), 240 pg., Sydney -Timisoara, 2021 ——————————————————————————————— • 1993 – Devine membru (fondator) al Academiei de Stiinte, Literatură si Arte • (ASLA Oradea) http://asla.rexlibris.net • 2002 - Devine membru al Academiei Româno-Americane (ARA) http://www.americanromanianacademy.org/ • 2006 – Devine membru al Asociatiei Române pentru Patrimoniu (ARP) • 2007 - Primeste „Diploma de excelentă” din partea Asociatiei Cultural-Umanitară si Stiintifică „Provincia Corvina” (Hunedoara) • 2008 – Devine membru al Asociatiei Nationale a Cavalerilor de Clio (Istorie militară) • 2008 - Primeste Brevetul si Medalia „Crucea comemorativă a celui de al II-lea Război Mondial 1941-1945” din partea Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare în Rezervă si în Retragere. Uniunea Natională a Veteranilor de Război. • 2009 – Devine membru al Ligii Scriitorilor din România • 2010 – Devine membru al Academy of International Interferences „Paul Polidor” • 2010 - Primeste „Diploma de Excelentă pentru Promovarea Activitătii Literare Românesti în Relatiile Internationale” din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National - Directia judeteană pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural - Bihor • 2011 – Devine membru de onoare al International Association of Paradoxism, Gallup, New Mexico, SUA • 2011 – Devine membru al Academiei DacoRomâne • 2013 – Devine „Emeritus Member” al Academiei Româno-Americane (ARA) http://www.americanromanianacademy.org/list-of-members • 2013 – Primeste diploma de „Doctor în Dacoromânistică” al Academiei DacoRomâne • 2013 – Primeste ordinul „Ambasadorii culturii” din partea Ligii Scriitorilor Români + Filiala Bucuresti • 2013 – Primeste medalia „Virtutea literară” din partea Ligii Scriitorilor Români • 2014 - Devine membru (fondator si presedinte onorific) al Academiei Româno-Australiene • 2017 - Primeste „Certificat de excelentă” din partea Ambasadei Române din Canberra, Australia • 2019 - Primeste placheta-trofeu „Romania2019.eu” din partea doamnei Natalia-Elena Intotero, Ministru pentru Românii de Pretutindeni —————————————————————————————————–
Creator de publicatii si membru în colegiile de redactie:
2000 – 2000 Creator al revistei (fizice) personale „Jurnal olimpic” pentru Olimpiada de Sydney 2000 – 2003 Creator al revistei (virtuale) personale „Rexlibris” 2001 – 2009 Creator si redactor al website „ASLA Romania”si al primului dictionar virtual al personalitătilor românesti http.asla.rexlibris.net 2002 – 2004 Creator al revistei (virtuale) personale „Prolibris” 2002–2005 Redactor al revistei (fizice) „Românul Australian”, Melbourne, Australia 2004 – 2005 Creator al revistei (virtuale) personale „Paradox” http://paradox.rexlibris.net 2005 – 2006 Redactor sef al revistei (fizice) „Spirit românesc”, Sydney, Australia 2006 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Agero”, Stuttgart, Germania http://www.agero-stuttgart.de 2006–2008 Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Viata parohială”, Sydney, Australia, Creator al suplimentului literar „Revista Junior” http://www.scribd.com/doc/941954/augdec-07 2007 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Arcada” 2008 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Romanian VIP” 2008 – >>>>Creator al nano-revistei electronice „Expresia”(Blog personal) în cadrul grupării „Reteaua literară” http://reteaualiterara.ning.com/profile/GeorgeROCA, Proză http://reteaualiterara.ning.com/profile/GeorgeROCA74, Poezii 2008 – >>>>Membru al colegiului de redactie al revistei virtuale „Starpress”, România – Canada – USA, https://valcea-turism.ro/ 2008 – >>>>Membru fondator al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Familia română” http://www.bibliotecamm.ro/biblioteca/fr_2009_2&3.pdf 2009 – >>>>Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Oglinda literară” http://www.oglindaliterara.ro/arhiva/Oglinda96.pdf 2009 – >>>>Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) Ligii scriitorilor din România „Cetatea lui Bucur” https://cetatealuibucur.wordpress.com 2009 –2015 >>>>Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Pagini românesti din Noua Zeelandă” romanianpages@yahoo.co.nz 2008 – >>>>Senior editor al revistei (fizice si virtuale) „Miorita”din Sacramento, California, SUA http://www.mioritausa.news/redactia/ 2009–2012 >>>>Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Contraatac” (Adjud, Vrancea) 2009 – Membru al colegiului de redactie al revistei (fizice si virtuale) „Clipa”, Anaheim, California, SUA http://www.clipa.com/a18-Despre-Ziar.aspx 2009 – 2010 Redactor sef al revistei (virtuale) „Romanian VIP http://www.romanianvip.com/despre-noi/ 2010 – 2011 Senior editor al revistei (fizice si virtuale) „Român în lume”, Madrid, Spania http://www.romaninlume.com/index.php 2011 – 2012 Senior editor al revistei (fizice si virtuale) „Occident românesc”, Madrid, Spania http://occidentul-romanesc.com/?page_id=2 2011 – 2012 Membru al colegiului de redactie al revistei virtuale „ZIDUL” (Redactor literar) http://ziarulzidul.ro/?page_id=44 2011 – 2013 Membru al colegiului de redactie al revistei virtuale „Vocea ta”, Nürnberg, Germania http://www.voceata.eu/ 2011-2016 – >>>>Membru al colegiului de redactie al Agentiei de presă „Asii români”, Germania-România http://www.asiiromani.com/ 2011 – >>>>Membru al Consiliului director si redactor sef-adjunct al revistei Ligii Scriitorilor Români „Cetatea lui Bucur”(varianta virtuală si tipărită) https://cetatealuibucur.wordpress.com/ 2011 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Expresia”, Sydney, AUS http://expresia.rexlibris.net 2012 – >>>> cofondator al revistei virtuale „Confluente Literare” http://confluente.ro 2013 – >>>> Membru al Colegiului de redactie al revistei „Booklook”, Iasi, România https://www.scribd.com/document/150103432/Revista-Booklook-nr-27 2013 – >>>> Redactor sef al revistei (virtuale) „ProLitera”, Zirndorf, Germania http://www.prodiaspora.de/V5/index.php/revista-prolitera sihttp://prodiaspora.de/ 2014 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Antipozi", Sydney, AU 2015 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Australiana”, Sydney, AU 2015 – >>>> Cofondator al revistei virtuale „Esente Culturale", Sydney, AU - Turda, România http://esenteculturale.strikingly.com/ 2016 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Argument", Sydney, AU 2018 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Latitudinea", Sydney, AU 2019 – >>>> Creator al Clubului Literar „Antipozi” (FB) ——————————————————————-
Referinte critice: - BĂCIUT, Nicolae, „Anchetă despre exilul românesc” – Revista Confluente Literare, 8 martie 2015, http://confluente.ro/nicolae_baciut_1425825225.html - BĂLAN, Dimitrie, „Oamenii cetătii si noptile lor albe” – (Interviu cu George Roca, pp. 142-145), Editura Arca, Oradea, 2006 - BOTEZ, Adrian, „Interviu cu scriitorul australian George Roca, jurnalist si promotor cultural”, Revista Cetatea lui Bucur, Nr. 11, ianuarie 2010 http://cetatea-lui-bucur.com/2010/01/22/interviu-adrian-botezinterviu-cu-scriitorul-romano-australian-george-roca-jurnalist-si-promotor-cultural%e2%80%9d/ - BUICĂ, Elena, „George Roca de vorbă cu stelele”, Revista Gândacul de Colorado, USA, 7 oct. 2010, http://www.gandaculdecolorado.com/cultura/5-cultura/1554-george-roca-de-vorba-cu-stelele- - BUICĂ, Elena, „Poeme bilingve”, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Bucuresti, 1 Mai 2013, http://uzp.org.ro/george-roca-poeme-bilingve/ - CĂCIULARU, Roni, „Un trubadur al spatiului virtual”, Revista Animanews, 4 mai 2010,http://www.animanews.com/politic/orientul-mijlociu/1329-roni-cciularu-un-trubadur-al-spaiului-virtual.html - CĂTUNESCU, Carmen, PROFIL DE PERSONALITATE CREATOARE, Ziarul Curentul International, Sterling Heights, Michigan, SUA, 17 decembrie 2009, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LQjIJ9eboy0J:curentul.net/2009/12/17/profil-de-personalitate-creatoare-george-roca/+CATUNESCU+GEORGE+ROCA&cd=8&hl=en&ct=clnk&gl=au - CHIVA, Laura, „Lansare de carte românească la Madrid”, Ziarul Adevărul (Spania), 23 septembrie 2009,http://www.adevarul.es/stiri/social/lansare-carte-romaneasca-madrid - CIUBOTARU, T. Constantin, „George Roca, românul de la marginea lumii”, Revista Phoenix Magazine, Phoenix, Arizona, SUA, 1 septembrie 2010, http://www.phoenixmission.org/web/index.php?option=com_content&view=article&id=2021:george-roca-romanul-de-la-marginea-lumii&catid=40:reviews&Itemid=75 - CUC, Melania, „Evadare din spatiul virtual”, Revista Port@Leu, Nr. 10, Bucuresti, http://www.cartesiarte.ro/portaleu/p5.php?nr=10&an=2009 - DEFESES, Eva, „Interviu cu George Roca”, Revista NIRAM ART Nr.9/2009 , Madrid, Spania, http://revistaniramart.wordpress.com/2009/07/16/ - EVU Eugen, „Păcatul traducerilor neprofesionale – (Interviu cu George Roca)”, Revista Agero, Stuttgart, Germania, http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/JURNALISTICA/Pacatul%20traducerilor%20neprofesionale%20de%20George%20Roca.htm - IONAS, Loredana, „Scriitorul George Roca s-a întâlnit cu viitorii jurnalisti”, Ziarul Crisana, Oradea, 22 octombrie 2008, p.6 - IVANOV, Veronica, „Interviu cu George Roca – Despre prietenie, literatură si artă – între două continente”,Revista Clipa, Anaheim, California, SUA, 26 aprilie 2014 http://www.clipa.com/a6780-INTERVIU-CU-GEORGE-ROCA-DESPRE-PRIETENIE-LITERATURA-SI-ARTA-%E2%80%93-INTRE-DOUA-CONTINENTE.aspx - KATZ, Silvia, „Un om de departe”, Revista Familiei, Israel, noiembrie 2011 - MĂLINAS, Constantin, „George Roca, un cavaler al poeziei”, Jurnal de Botosani si Dorohoi (RGNews), http://www.jurnalulbtd.ro/articol-George-Roca–un-cavaler-al-poeziei-6-1669.html - MARTINEZ SANZ, Hector, „Escape from Cyberspace”, Revista Retrato Literario, Madrid, Espana, 29 septebre 2009, http://retratoliterario.wordpress.com/2009/09/29/%E2%80%9Cevadare-din-spatiul-virtual%E2%80%9D-by-george-roca-niram-event/ - MARTINEZ SANZ, Hector, „Videoconferencia y encuentro virtual con el escritor George Roca. Sydney-Madrid”, Revista Defeses Fine Arts, Madrid, Spania, noiembrie 2010 http://defesesfinearts.com/2010/11/videoconferencia-y-encuentro-virtual-con-el-escritor-george-roca-sydney-%E2%80%93-madrid/ - MAXIMINIAN, Menut, „George Roca: de vorbă cu stelele”, Revista Clipa, Anaheim, California, SUA, 27 noiembrie, 2010,http://www.clipa.com/print_a2061-DE-VORBA-CU-STELELE.aspx - MIHALACHE, Alexandra, „George Roca - Despre puterea cuvantului”, Revista Confluente Literare, 9 octombrie 2018 http://confluente.org/alexandra_mihalache_1539063643.html - MUNTEANU, Lucian, „George Roca, încă o valoare neconventională”, Revista Agero, Stuttgart, Germania, - NEDELCU, Georgeta, „Interviu cu poetul si ziaristul George Roca”, Revista Gândacul de Colorado, 31 ianuarie 2011, http://www.gandaculdecolorado.com/arhiva/1795-interviu-cu-poetul-si-ziaristul-george-roca - PETCU, Gabriela, „George Roca, un evadat din spatiul virtual, regăsit într-o poveste pe Insula Fericirii”, Revista Curentul International, Sterling Heights, Michigan, SUA, 25 septembrie 2009, http://curentul.net/2009/09/25/george-roca-un-evadat-din-spatiul-virtual-regasit-intr-o-poveste-pe-insula-fericirii/ - POPA, Iosif, „Personalităti locale: George Roca, actor, scriitor si manager turistic”, Ziarul Informatia de Vest, 6-12 noiembrie 2003, p.7 - POPESCU, Maria Diana, „Interviu cu George Roca”, Blog Reteaua Literară, august 2008, http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/1971741:BlogPost:43075 - POPESCU, Maria Diana, „George Roca, un romantic avant lettre”, Revista Clipa, Anaheim, California, SUA, http://www.clipa.com/a1113-George-Roca-Un-Romantic.aspx - POPESCU, Maria Diana, „George Roca: Epoca Stefaniană – Cercetare istorică de importantă majoră”, Revista NOI NU, Cluj-Napoca, 9 noiembrie 2008, http://www.revistanoinu.com/George-Roca-Epoca-Stefaniana.html - SILVESTRI, Artur, „George Roca: Epoca Stefaniană – Viziunea răzesească”, Editura Carpathia Press, 2006, http://carpathia-press.com/2007/06/27/george-roca-%e2%80%9eepoca-stefaniana%e2%80%9c/ - STOICA, Daniela, „Portret: George Roca îsi reprezintă tara cu mândrie”, Cotidianul Adevărul de seară (Oradea), editia de luni, 7 septembrie 2009, p.16 - Biblioteca Judeteană „Gheorghe Asachi”- Iasi, AL. HUSAR – 80, (Bibliografie), (Editia a II-a), Editura Vasiliana ’98, Iasi, 2003, p. 88 - STOICA-MUJEA, Oana, „Interviu cu George Roca”, Revista Arges, august 2007, p.1http://www.centrul-cultural-pitesti.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=803&Itemid=112 http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=6119 - - TOMESCU-TUDOR, Loredana, „Portret: George Roca, sau arta de a fi, la capătul lumii, mai român decât românii de acasă”, Revista Spirit Românesc Nr.6, Sydney, Australia, 16 iunie 2006 - TENE, Alexandru Florin, „George Roca: Evadare din spatiul virtual”, Revista Armonia, Saltmin, SUA, 21 octombrie 2010, http://www.saltmin.com/3726/george-roca-%C2%ABevadare-din-spatiul-virtual%C2%BB.html?mobile=1 - TENE, Alexandru Florin, „Întâlnire cu steaua George Roca la lansarea cărtii «De vorbă cu stelele», Ziarul Făclia, Cluj, octombrie, 2011 - VASILESCU, Stelian, „Oameni din Bihor – 1940-2000 – Dictionar sentimental”, Editura Iosif Vulcan, Oradea, 2002
|
A consemnat, Luiza Cala 5/23/2021 |
Contact: |
|
|