Povestea unei graunte de loboda
Loboda este primavara un fel de regina a zarzavaturilor si cocheteaza cu urzicile, stevia si macrisul. Poate am uitat alte trufandale bucurestene si imi cer scuze.
Cine nu a savurat o ciorba de loboda, batuta cu oua si putina slanina, un deliciu al bucatariei romanesti. Loboda noastra s-a decis sa emigreze in Canada si a trecut nedepistata granitele clandestin, in bagajul unui binevoitor.
Iat-o in gradina canadiana, unde s-a prezentat cu numele latin « artiplex hortensis ». Bineinteles ca a fost primita cu prietenie de celelate vegetale iar cineva a recunscut-o si a numit-o « arroche » un fel de spanac de munte.
Loboda noastra nu stia de fapt ca face parte din familia spanacului si a sfeclei rosii si ca locul de origine este Asia. Daca ar fi stiut ea ca stramosii ei au crescut in stare salbatica mult timp prin Marea Britanie ar fi emigrat acolo, nu in Canada!
De fapt in limba engleza loboda se traduce prin « orache ». Pina si stramosii nostri daci, romani si greci o foloseau in bucatarie. Denumirea de loboda este insa de origine slava, asa cum o folosesc serbii de exemplu.
Toti canadienii au adoptato-o pe micuta emigranta cu frunze trianghiulare de culoare rosiatica si florile sale in forma de spic. Prin alte parti loboda se foloseste ca planta medicinala impotriva durerilor de git, cataplasme si muscaturi de insecte. Frunzele sale sunt foarte nutirtive si se pot consuma in salatea sau fierte ca spanacul. Loboda fost folosita cu scucces si impotriva scroboutului si bolilor de singe si constipatiei.
I-a placut atit demult solul fertil canadian ca aceasta loboda a crecut doi metri, concurind ca inaltime cu un visin vecin.
Ii place cind este complimentata de canadieni care se intreaba cine este lungana asta si la ce este buna.
Paulina Popescu Kitchener
|
Paulina Popescu 5/7/2021 |
Contact: |
|
|