Herman Victorov – o viată demnă de un film
Am avut sansa sâ citesc in manuscris cartea, jurnal biogafic “ Din viata unui om oarecare “ a domnului Herman Victorov. Colectia paginilor de jurnal scrise de Herman Victorov este impresionantă, cu urcusuri si coborâsuri, cu iluzii si deziluzii, dar cu mari elemente de suflet si de activitate intelectuală. Este foarte greu de descris în câteva cuvinte acest periplu «din viata unui om oarecare» cun a droit sa-si numească cartea Herman Victorov.
Herman Victorov, născut în Târgu Ocna, România, după o carieră impresionantă la centrale hidroelectrice (inclusiv Portile de Fier), se decide să emigreze în Israel, dar, considerând că aceasta este o etapă intermediară, îi spune sotiei: «Nu despacheta pentru că plecăm… !» După sase luni de stat în Israel trece rapid în Grecia, unde cere azil politic pentru a emigra în Canada. Aici ajunge în 1976, dorind să lucreze în această tara si unde s-a realizat în plenitudinea puterilor sale intelectuale.
In tara de adoptie si îsi deschide propria companie – R. P. Scherer. Din acel moment, proiectează si construieste un model nou de… masini de capsule pentru industria farmaceutică. Îsi extinde compania si începe periplul în jurul lumii, trecând prin tări exotice – Jamaica, Australia – prin tări cu mari probleme financiare, cu războaie, cu o mare sărăcie – Bangladesh, Vietnam, dar si prin tări comuniste în care-si implementează activitatea si pe care doreste să le viziteze – Germania de Est, Bulgaria si, bineînteles, România.
În decembrie 1989, Herman Victorov devine unul dintre primii investitori străini din România. Asa a ridicat el prestigiul tării noastre, înscriindu-i numele pe harta producătorilor de echipamente pentru industria de capsule. Periplul lui în întreaga lume nu s-a terminat. El continuă să meargă în diferite tări din curiozitate, interes stiintific si pentru business. Oriunde s-a dus, Herman Victorov a scris un mic jurnal extrem de accesibil, cu foarte multe elemente umoristice.
Herman Victorov, această personalitate de exceptie, cu profesie complicată, a reusit să descifreze sufletele oamenilor de pe toate continentele si să ne prezinte în jurnalul său de viată periplul unui ambasator român de mare valoare. “Am fost si bun, si rău. Adeseori, cu modestia strasnic m-am certat, Dar nu am părăsit al muncii front, Si-n oastea muncii m-am stiut soldat.” – Herman Victorov
In 1983, la sase ani de la angajarea sa in cadrul companiei RP Scherer, Herman Victorov a reusit sa modifice o masina producatoare de capsule tari folosite la fabricarea medicamentelor antibiotice. Inventia sa a revolutionat piata de profil la nivel mondial si l-a incurajat sa-si infiinteze propria firma. La numai un an de la acest eveniment sunt puse bazele companiei Multi Motion Engineering, care va inregistra in primul sau an venituri de 1,5 milioane de dolari.
Herman Victorov declara despre inceputul succesului sau ca "a fost o chestie de oportunitate, nu am facut nimic grozav, am optimizat doar, nu e rocket science. Putea sa fie alt inginer acolo caruia sa ii vina ideea si o facea el". Succesul inregistrat cu afacerea sa i-a permis in sa-si mareasca in scurt timp numarul angajatilor, de la 8 la peste 200.
In 1988, Herman Victorov schimba si numele companiei, in Technophar Equipment and Service Limited si modifica in acelasi timp paleta de servicii oferite de firma sa. Imbunatatind constant tehnica de producere a capsuselor Technophar incepe sa acorde si consiliere in domeniu si sa devina furnizor de echipamente. In scurt timp ajunge unul dintre principalii furnizori de echipamente pentru majoritatea companiilor producatoare de medicamente. La momentul achizitiei de catre Carlyle, compania avea o cifra anuala de peste 25 milioane de dolari si aproximativ 300 de angajati.
Imediat dupa Revolutia din 1989, omul de afaceri a inceput sa faca primele investitii in Romania, prin deschiderea unei prime fabrici la Odorheiu Secuiesc (in 1991). La sapte ani de la intrarea pe piata romaneasca, se mai deschide un punct de lucru in Prahova, la Cornu. Companiile au fost axate pe productie de componente necesare echipamentelor marca Technophar. Pană in acest moment valoarea investitiilor in Romania au depăsit pragul de 20 milioane de dolari. Dupa intrarea in grupul Carlyle, din a carui consiliu de administratie face parte si George Bush Sr, s-a decis inaugurarea in Romania a celei de-a treia fabrici.
Conform declaratiilor reprezentantilor Qualicaps, producatorul de capsule detinut de fondului de investitii ce coordoneaza activitatea companiei, acest lucru se va realiza la mijlocul acestui an, iar fabrica va fi amplasata la Chitila.
Motivul pentru care Herman Victorov s-a decis in 2005 sa vanda ideea care l-a facut milionar se datoreaza varstei inaintate si lipsei unui urmas care sa-i continue afacerile: "Am calatorit prea mult, mi-am neglijat sotia, familia. Acum am o nepotica cu care as vrea sa stau mai mult. Si n-am cui sa las afacerea. Fiica mea e avocat, nu o intereseaza astfel de afacere.
Cărtile lui biografice au fost lansate la Toronto, Windsor, orasul canadian în care trăieste autorul, Montreal si Detroit, Cărtile s-a bucurat de un adevărat succes în rândurile românilor din diaspora românească, a prietenilor si cunoscutilor din tară, care au citit-o. Mare patriot român, cu sufletul si gândul la frumoasele locuri în care s-a născut, a copilărit si a trăit o parte importantă din viată, la oamenii pe care i-a cunoscut si pretuit, Herman Victorov simte nevoia să-si prezinte cartea si publicului românesc, pe care l-a avut în vedere atunci când a scris-o.
De aceea Dumnezeu l-a ajutat, pentru că nu credem că Dl Herman Victorov nu a avut în viata sa probleme, neajunsuri, griji, necazuri.
El care a plecat din România în 1975 îsi deapănă cu modestie si naturalete povestea vietii lui, a unei experiente trăită alături de oameni si pentru oameni. Ideea care străbate cartea de la început până la sfârsit este că trebuie să consideri oamenii ca pe egalii tăi si nu ca pe inferiorii tăi. Om bun, care i-a ajutat poate pe cei mai multi dintre ei să se stabilească aici.
Toti românii au o istorie a lor, iar Dl Herman Victorov are si el istoria vietii lui. A venit în Canada ca emigrant la vârsta de 45 de ani si a continuat să muncească toata viata lui, demonstrând o putere de muncă neobosită si o dorintă permanentă de a se implica si de a ajuta. Dl Herman Victorov - omul fascinant, cuceritor si cu charismă.
Dintr-un alt punct de vedere a scris din dorinta de a se elibera de tot ceea ce a trăit si a cunoscut el în România înainte de a pleca, dar si de ceea ce a observat după acest moment de cotitură în viata lui, până în prezent, cu bune, cu rele. Fără a face apologia unui sistem care a fost esuat din start, oriunde s-a manifestat el, interesantă este impartialitatea fată de atât de mult discutatul sau controversatul sistem Dl l Herman Victorov are o anumită nostalgie în tonul lui. Viata lui cu suisuri si coborâsuri este cea care include cu generozitate pe cei din jurul lui, din acest punct de vedere
A călătorit mult prin lume nu ca turist, ci ca om de afaceri, acest lucru scotând la iveală o altă latură a personalitătii lui. O afectiune deosebită fată de toti oamenii, aprecierea corectitudinii, a simplitătii, a curajului, a ospitalitătii, a sentimentului de prietenie, a dorintei semenilor lui de a comunica, de a-si deschide sufletul.
Scrisă într-o limbă românească perfectă si prezentată într-un dulce grai moldovenesc, Din viata unui om oarecare – pagini de jurnal este crezul Dlui Herman Victorov, exprimat încă de la început, din motto-ul cărtii printr-un citat al lui George Enescu: ,,viata fără muncă nu-si are ratiune’’. Aceasta este cartea pe care o citesti pe nerăsuflate, nu pentru suspansul ei, ci pentru firescul, naturaletea explicatiilor, dar si a unei împărtăsiri clare si cu drag a unei experiente de viată, fără a fi deloc doctorală sau didacticistă.
Pe tot parcursul celor câteva sute de pagini Dl Herman Victorov este prietenul nostru al tuturor si, chiar dacă nu ajungi să-l cunosti personal, după lectura acestei cărti rămâi, cu sigurantă, prietenul lui pe viată. Asa că Din viata unui om oarecare – pagini de jurnal, este o carte complexă, care merită citită si pentru experienta vastă de viată, care trebuie împărtăsită celorlalti si făcută cunoscută tuturor. Este o carte pe care o poti lectura în 24 de ore, dar la care, apoi, poti medita toată viata.
Herman Victorov, impreună cu sotia sa, s-au implicat de la inceput in viata comunitătii românesti din Canada. Unul dintre cele mai importante activitati la care au luat parte a fost marcat de evenimentul "Eminescu al nostru", cand a fost dezvelirea bustul poetului. La eveiment au participat sute de români din Toronto, Montreal sau Hamilton. Pe soclul bustului creat de Aurel Contras se află inscriptionată prima strofa a poeziei "La steaua", scrisa in română si in engleză. Sculptura a fost asezată in fata Catedralei Ortodoxe "Sfantul Gheorghe", din Windsor. Toate costurile crearea operei si organizarea evenimentului au fost suportate de familia Victorov.
Bucurosi să-l cunoastem , să l ascultăm la diferite ocazii, onorati să edităm si să tipărim cele doua cărti biogafice ale domniei salle ( a alta carte era in lucru ) la editura revistei Observatorul si sa particpam la lansarea lor.
A plecat cu demnitate in săptămâna patimilor din acest aprilie 2021. Se spune ca cei care pleacă la Dumnezeu inainte de sărbători vor sta la dreapta Tatălui. Locul lui Herman Victorov este acolo.
Ne despărtim cu greu de omul special Herman Victorov. Personalitatea domnului Herman Victorv, amintirile deosebite care le a lăsat in comunitate, vor rămâne cu noi pentru totdeauna. Grupul de la Observatorul ii va onora memoria la intâlnirile care vor urma. Dumnezeu să - l odihnească.
Dumitru Puiu Popescu
## - imagini despre cărtile lui Herman Victorov se pot găsi la rubrica - Evenimente culturale -
|
Dumitru Puiu Popescu 5/1/2021 |
Contact: |
|
|