Lumea pe dos : Homo homini lupus
Această expresie devenită maximă este o minciună, ca atâtea altele. Ni se amintește că prostul mai mult păgubește și câți proști nu huzuresc în scaune înalte! Ni se atenționează, în fine, că omul e lup pentru om. Ce insultă pentru lup!
Homo homini lupus provine dintr-un vers al poetului latin Plaut: Lupus est homo homini, non homo. Plaut și toți cei care l-au urmat, până la Mircea Eliade, au văzut în lup o fiară, o bestie însetată de sânge. În realitate nici pomeneală de așa ceva.
La greci, Apollo Lykos, zeul hiperborean ce desemnează Soarele spiritual și Inițiatorul, se referă nu numai la lup dar și la lumină (gr. lykos = lup, lyke = lumină); locuința lui Apollo este insula fericiților, Thule hiperboreană, sau Syria (sanscr. sûrya, soare), sau Ogygia, dar și Leuke, insula albă, albul indicând spiritualitatea, lumina, și caracterizând centrul spiritual.
Uitarea aspectului luminos al lupului devine atât de totală încât el va rămâne cunoscut ca lupul cel rău, balaurul, așa cum, de altfel, ni-l prezintă, pare-se, și basmele. În tradiția romanilor, Saturn împarte domnia vârstei de aur cu Ianus, acesta fiind zeul cu două fețe, paznicul porților, celestă și infernală. Când alesul, călător pe drumul realizării spirituale, găsește Mântuirea, gura reprezintă Ianua Coeli, poarta supernală, gura de rai, deschisă spre nemurire, spre beatitudinea absolută, spre NeFiință. Aceeași gură este Ianua Inferni, gura morții pentru ignorant (în sens tradițional), pentru profan, gură deschisă spre Pământ și iad. Din această cauză, Balaurul este ceva înspăimântător și teribil pentru cei profani; pentru ei Balaurul este Moartea, pentru ei Balaurul este o bestie infernală, Talpa Iadului, o ființă malefică, pentru ei poarta este gura lupului, adică primejdie totală. Pentru înțelept, Balaurul este salvarea, este Soarele spiritual; a fi înghițit de gura Balaurului înseamnă Eliberarea, și în scrierile sacre, inclusiv basmele și baladele românești, neofitul, după ce a fost devorat de balaur, va fi vomitat afară, ceea ce simbolizează învierea întru nemurire.
Lupul a reprezentat în diverse tradiții tocmai aspectul spiritual, divin, de aceea Odin, zeul înțelepciunii, era însoțit de doi lupi. Cu alte cuvinte, a compara pe om cu lupul este o mare insultă la adresa lupilor.
Într-o carte intitulată Never Cry Wolf, a autorului canadian Farley Mowat, se descrie viața lupilor din nordul Canadei și pentru cei care au rămas cu falsa impresie că lupul este fiara cea rea, citirea cărții va fi o reală surpriză.
Lupul (lupoaica) se dovedește un familist (ă) iubitor de nevastă (respectiv soț), pașnic și cu o viață perfect organizată. Singurul element care îl poate apropia de om este inteligența sa extrem de înaltă.
Homo homini lupus este așadar o cacialma. Este, ca și atâtea alte abuzuri omenești, o încercare inconștientă de a ne lăuda rasa umană. În realitate, nici pomeneală de o posibilă comparație între om și lup. Nu cred că există vreun lup, dar nici vreun alt animal, care să fie atât de păgubitor propriei sale rase. Care să urască și să invidieze cu atâta forță semenii săi. Care să fie atât de egoist și de pervers încât să ucidă sau să violeze membri ai aceluiași haitic, copii sau adulți. Nu veți vedea vreodată un lup sinucigaș care să aibă plăcerea să ucidă în acest mod o mulțime de pui de lup sau lupoaice nevinovate, și să mai și creadă că va aduce o lume mai bună pe pământ. Nu veți vedea lupi încarcerând alți lupi și apoi exterminându-i numai pentru că fac parte din alt haitic. Nu veți vedea lupi care să fie atâta de demenți încât să schinguiască alți lupi luați prizonieri și să se și bucure. Nu veți vedea un lup care, ajuns căpetenia haiticului, să-și uite toate promisiunile și, în loc să se îngrijească de întreg haiticul, se comporta ca un dictator.
Homo homini lupus. Nu veți vedea lupi care, trăind în habitatul lor natural nepoluat de oameni, să divorțeze, să înșele, să lenevească, să fure. Nu veți vedea pui de lup obraznici sau răsfățați, căci nu veți găsi părinți lupi atât de naivi și egocentriști care, fiindcă este copilul lor, să uite să-l educe. A fi mândru de copilul tău nu înseamnă să fi imbecil, ci să fi răspunzător de educația lui. Nu veți vedea lupi care să se roage zeului Lup să moară capra vecinului. Nu veți vedea lupi bârfind și preocupându-se numai de cele mai murdare știri și zvonuri.
Homo homini lupus. Nu veți vedea lupi distrugându-și aria de habitat cu bună știință. Nu veți vedea nici măcar lupi care să încerce să distrugă ariile altor lupi.
Homo homini lupus. Nu veți vedea lupi dorind să aibe cât mai multe bârloguri, care să adune mai mult decât le trebuie, care să inventeze automobile cu care apoi să fie prinși în trafic, care să fie atât de nătângi încât să meargă la vânătoare la mii de kilometri, în vreme ce alți lupi din acele părți să vină să vâneze la ei în zonă. Nu, nu veți vedea așa lupi.
De fapt, cu traiul nostru modern, nu veți mai vedea deloc lupi, numai oameni care ar putea foarte bine să joace în basme rolul balaurului și lupului cel rău.
Prof. Mircea Tămas
|
Mircea Tămas 4/27/2021 |
Contact: |
|
|