Ziua în care sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru Regele Mihai
La 26 aprilie 1992, Regele Mihai se afla în prima vizită în România după 1989.
Fostul suveran al României, Regele Mihai, vizita pentru prima oară țara după Revoluția din 1989, cu ocazia sărbătorilor de Paști, între 25 și 27 aprilie.
Regele Mihai a participat la slujba de Înviere oficiată la mânăstirea Putna și merge în București la Biserica Sfântu Gheorghe și în Piața Universității. Discusul public îl rostește de la balconul hotelului Continental.
De la balconul hotelului, Regele Mihai l-a prezentat pe nepotul său, Princepele Nicolae, gest considerat atunci de unii dintre monarhiști ca fiind unul explicit în ceea ce privește succesiunea, având în vedere că fostul suveran avea patru fete.
În timpul acestei vizite sute de mii de oameni au ieșit în stradă, întâmpinându-l cu simpatie. Regele Mihai se mai întâlnește cu liderii opoziției.
Unii țărăniști i-au propus să meargă în balconul fostul Comitet Central al PCR, de unde luase cuvântul pentru ultima oară Nicolae Ceaușescu în 21 decembrie 1989, având în vedere și că în Piața Revoluției ar fi putut asista mult mai mulți oameni, însă Regele Mihai a refuzat, spunând că își respectă cuvântul dat pentru programul pe care l-a convenit cu autoritățile.
Delegația Permanentă a PNL, prin președintele partidului, Radu Câmpeanu, l-a propus pe Regele Mihai drept candidat al liberalilor la președinția României, propunerea fiind respinsă de fostul rege. Următoarea sa vizită a avut loc după cinci ani, în 1997.
Descoperă vă prezintă și alte semnificații ale zilei de 26 aprilie
1798 S-a născut pictorul francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix, cunoscut pentru picturile Dante și Vergiliu în Infern, Măcelul din Chios, Libertatea conducând poporul, Femei din Alger, Lupta lui Iacob cu Îngerul (m. 13 august 1863).
1877 După bombardarea de către turci a orașelor românești de la Dunăre, armata română deschide focul asupra Vidinului.
1915 A fost încheiat Tratatul de alianță dintre Italia și Puterile Antantei, în urma căruia guvernul italian a declarat război monarhiei austro-ungare. În ciuda acordurilor existente între București și Roma, guvernul italian nu a informat guvernul român asupra semnării acestui tratat.
1920 S-a înființat, la Cluj-Napoca, primului Institut speologic din lume.
1938 A murit filosoful Edmund Husserl, fondatorul fenomenologiei (n. 8 aprilie 1859).
1986 vacarmul mărunt al planetei amuțea în fața celei mai mari catastrofe nucleare produse vreodată de un obiectiv civil. Centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, amplasata pe un afluent al fluviului Nipru la doar 110 km de capitala Kiev, exploda în urma unei întregi serii de disfuncționalități.
|
descopera.ro 4/26/2021 |
Contact: |
|
|