Știri din Montréal Omagiu lui Nicu Naum
In aprilie ac, s-au comemorat 21 de ani de când ne-a părăsit cel ce a fost Nicolae Ispas Naum (Tulcea, România, 1923 Montréal, Canada, 2000), personalitate de seamă a comunității românești de la Montréal și a exilului anticomunist din America de Nord.
Peste doi ani, în anul 2023, va fi centenarul celui pe care generația de după 90 îl numea nea Nicu Naum. Dacă centenarul celui care a fost Preot Doctor Petre Popescu (Buzău, România, 1917 Montréal, Canada, 2003) și al D-lui Doctor Jean Țăranu (Reșița, România, 1921 Montréal, Canada, 2009), cei mai marcanți și reprezentativi bărbați româno-montréalezi din generația ajunsă pe aceste meleaguri după cel de-al doilea conflict mondial, au trecut aproape neobservate și nemenționate în cadrul comunității noastre din Montréal ; pentru centenarul lui Nicu Naum s-a venit cu ideea pregătirii și publicării unei cărți care să adune și să culeagă mai multe mărturii despre el, despre viața pe care a avut-o, și care să marcheze și să simbolizeze acest eveniment.
La dispariția celor trei mari figuri ale Românilor din Montréal s-a vorbit și s-a scris mult despre dânșii. Singurul despre care s-a făcut mențiunea că n-ar fi exclus să fie chiar sfânt căci, cu adevărat, nu puțini sunt de părere că a avut și a dus o viață asemenea asceților ce reușesc să fie plăcuți Lui Dumnezeu, a fost Nicu Naum. Pe acesta din urmă mulți semeni l-au iubit și l-au admirat. De aceea, fiind mult plăcut oamneilor, putem crede și bănui faptul că a fost și este și mult plăcut în Fața Lui Dumnezeu de care a ascultat și căruia i-a fost fidel pe întreaga durată a vieții sale.
Nicu Naum a fost arestat în 1941, la 18 ani și la puțin timp după a luptat pe frontul de est împotriva bolșevismului. În închisoare și pe front a cunoscut pe mulți dintre cei care aveau să devină sfinții închisorilor comuniste, eroi și martiri ai neamului nostru. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-a refugiat în Occident, mai întâi în Germania și în cele din urmă la Paris, unde s-a și căsătorit cu Maria Borz (1929-1975). În anul 1951 ajunge la Montréal, unde va rămâne tot restul vieții.
A avut trei copii: Mihai, Nicoleta și Valeriu. La moartea lui a fost plâns și condus pe ultimul drum de o mare de oameni. Puteam afirma fără să greșim că din generația lor, a celor ajunși în Canada la începutul anilor 50, el a fost cel mai apropiat și cel mai prieten cu noua generație venită aici la începutul anilor 90.
Anul acesta, în februarie, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, BOR (Biserica Ortodoxă Română) prin înalții ei ierarhi, a hotărât în mod oficial să deschidă dosare de canonizare pentru sfinții închisorilor și celor care au avut curajul să se opună comunismului cotropitor. N-ar fi exclus ca peste 10, 20 sau poate 30 de ani BOR să deschidă dosare de canonizare și sfinților din exilul românesc. De va fi cazul, cu siguranță nea Nicu Naum va fi printre ei.
|
Marian Costache 4/21/2021 |
Contact: |
|
|