Prince Philip, husband of Queen Elizabeth II, dies aged 99
Ducele de Edinburgh, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la Castelul Windsor, a comunicat familia regală britanică.
Cu profundă tristețe, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa regală prințul Philip, duce de Edinburgh. Alteța Sa regală a decedat în pace în această dimineață, la Castelul Windsor, a comunicat Palatul Buckingham, conform BBC News.
Steagurile au fost coborâte în bernă la toate instituțiile din Marea Britaniesi in Canada în urma anunțului decesului.
Starea de sănătate a prințului Philip se deteriorase în ultima perioadă și se retrăsese din viața publică în anul 2017.
Prințul Philip s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în anul 1947, cu cinci ani înaintea ca ea să devină regină. Philip a fost cel mai longeviv prinț consort din istoria britanică. Luna trecută, prințul Philip a fost externat după o procedură cardiacă, potrivit Mediafax.
Prințul Philip și regina Elisabeta a II-a au patru copii, opt nepoți și zece strănepoți. Prințul Philip s-a născut pe Insula elenă Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său a fost prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, unul dintre fiii regelui George I al Greciei.
Ofițer în marina regală, cunoscut pentru umorul său tăios, care nu era mereu pe placul tuturor, prințul Philip i-a stat alături reginei Elisabeta a II-a timp de 74 de ani și a fost cel mai lonvegiv prinț consort din istoria regatului. În 1997, cu ocazia aniversării de aur, suverana declara despre soțul său că este o persoană care nu acceptă ușor complimente, însă este omul care i-a dat mereu putere. Numele ducelui de Edinburgh este legat de mii de acțiuni caritabile.
Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula Corfu din Grecia, ca membru al familiei regale elene. La vârsta de un an, a plecat cu părinții în exil și s-a mutat până la urmă la rudele din Marea Britanie. În copilărie și în tinerețe a petrecut destul de mult timp în România, unde l-a avut ca partener de joacă pe regele Mihai, cu doar câteva luni mai tânăr. Prințul Philip al Marii Britanii: "În familie se vorbeau patru limbi. Era un pic confuz. Cineva începea o conversație în engleză, dar cineva nu-și mai amintea cuvântul și-l spuneau în franceză. Și discuția continua în franceză și dacă nu știau un cuvânt treceau în greacă și apoi în germană."
În 1939, prințul Philip se înscria la Academia Navală Britanică. Acolo o cunoaște pe viitoarea sa soție, principesa Elisabeta, care avea atunci doar 13 ani. Căsătoria a avut loc în 1947, iar înainte de nuntă renunță la titlurile grecești și primește unele britanice. Când Elisabeta a II-a accede la tron se dedică total activităților Casei Regale. Protocolul îi cerea prințului consort să stea cu un pas în urma reginei, dar mai nimic altceva. Așa că prințul Philip a putut să își creeze în ultimele decenii un rol unic. În paralel cu sprijinul oferit soției, s-a implicat în activitatea a sute de organizații, a promovat sportul și știința.
În ianuarie 2019 prințul Philip a fost autorul unui accident rutier. Victima accidentului a declarat după două zile de la producerea accidentului că nu a primit nici măcar scuze din partea prințului. Femeia își fracturase încheietura de la mâna stângă. Ulterior, prințul și-a cerut scuze în mod public, dar a fost surprins iar la volan. 2017, anul retragerii din activitățile oficiale
În ultimii ani, prințul Philip a avut mai multe probleme de sănătate. El s-a retras din activitățile oficiale în 2017, după ce timp de 64 de ani a participat la peste 22.000 de evenimente publice de la încoronarea soției sale.
Regina Elisabeta a II-a: "Este cineva care nu acceptă ușor complimente. Dar, pur și simplu, mi-a dat forță și m-a susținut în toți acești ani. Eu, toată familia sa, această țară și multe altele îi datorează mai multe decât o să ceară vreodată sau decât vom ști noi vreodată".
|
Observatorul 4/9/2021 |
Contact: |
|
|