Virus, virusuri, viruși
Epidemia cu coronavirus a făcut ca zilnic (aproape) fiecare cetățean să pronunțe noțiunile virus, virusuri și viruși, dar fără ca numeroși dintre aceștia să cunoască sensul și conținutul acestora și care este diferența dintre acestea. Până la apariția calculatoarelor:
1) noțiunea de virus era una singură, avea un singur sens și se referea numai la materia organică, numai la organismele vii; 2) nu se făcea diferență între virusuri și viruși care, la singular, au denumirea comună de virus. În biologie / microbiologie noțiunea de virus a avut și are și acum același sens: 1) agent patogen, vizibil numai la microscop, caracterizat printr-un parazitism celular strict, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii infectate și provoacă diverse boli infecțioase; 2) care ține de structura, de esența, de funcțiile unui organ sau ale unui organism viu, care se referă la organe sau la organisme vii.
Noțiunea de viral are sensul (în biologie) de care este specific unui virus, care se referă la un virus, care este provocat de un virus; virotic.. Exemplu: hepatită virală. Spre deosebire de virusurile biologice, care există de când lumea, dar care sunt și create de om, virușii informatici sunt numai creați de om.
După ce au apărut calculatoarele au apărut și virușii de calculator, iar după dezvoltarea sistemelor informatice au apărut și s-au dezvoltat rapid viruși informatici.
În ultimii ani, virușii de calculator au fost aproape complet înlocuiți de viruși informatici.
Calculatoarele, sistemele informatice, programele de calculator, instrumente de telecomunicație, și altele asemenea, sunt anorganice: sunt lipsite de însușirile materiei vii; ele nu aparțin organismelor vii; în compoziția lor intră numai substanțe din regnul mineral.
Viruși informatici: 1) sunt program cu efecte distructive asupra componentelor sistemului de operare al computerului sau asupra unor fișiere de date; 2) sunt un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețelele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv; 3) sunt un program (malware) de dimensiuni mici care, în general, se instalează singur, fără voia utilizatorului, atașându-se altor programe și poate provoca pagube atât în sistemul de operare cât și în elementele hardware (fizice) ale computerului. În general, cei care concep viruși informatici sunt programatori cu experiență și cunoștințe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc.
A virusa indică a introduce, voluntar sau nu, într-un sistem informatic un program sau niște instrucțiuni cu capacități distructive care pot antrena probleme de funcționare și care pot infecta alte sisteme informatice. Noțiunile de viruși informatici și de a virusa au legătură: 1) numai cu sistemele informatice, cu programele de calculator, cu instrumentele de telecomunicație etc.; 2) numai cu elemente anorganice, care sunt lipsite de însușirile materiei vii. În condițiile societății informaționale se consideră că, din punct de vedere semantic (al sensului și al conținutului), ar trebui să se facă distincție între un virus biologic și un virus informatic. La singular, denumirea este comună, de virus, atât pentru virusul biologic, cât și pentru virusul informatic. Se consideră că noțiunile virusul, virusuri, virusurile trebuie folosită pentru virusurile biologice, iar cea de viruși pentru viruși informatici. În prezent asemenea distincții (de mare finețe) de ordin semantic nu se fac (permanent) în vorbire curentă, nici chiar de cei care le cunosc.
Așa după cum am mai arătat, virusurile biologice, există de când lumea, care au fost și sunt create și de om, pe când virușii informatici sunt numai creați de om. Numai pentru sistemele Windows sunt cunoscuți, în anul 2020, peste 100.000 de viruși informatici. Numărul exact al virusurilor biologice nu se cunoaște.
|
Nicolae Grigorie 2/18/2021 |
Contact: |
|
|