Misterul Sfântului Valentin
O frumoasă explozie benevolentă de de flori și culori oferă în fiecare an cea de-a a 14-a zi a lunii februarie. În ciuda imensei popularității, semnificația sfantului Valentin rămâne încă un mister. Ziua îndrăgostiților, sau ziua lui Valentin, este sărbătorită pe valurile desacralizate ale comercialismului cotidian și nimeni nu mai caută azi rădăcinile istorice printre tonele de ciocolată, trandafiri, șampanie sau iepurași de catifea. Dar cine este de fapt Valentin?
Tradiția aduce în prim-plan mai multe versiuni ale lui Valentin, ca posibil personaj sanctificat de catolici. Cea mai populară este cea în care, potrivit bisericii catolice, Valentin devine un apărător dar și un simbol al iubirii de cuplu. Problema este că biserica recunoaște mai mulți Valentini, sau Valentinus, care au pierit și au fost martirizați pentru cauze similare, așa că este o competiție puternică între ei pentru a se decide care este cel definitoriu. Unul dintre aceștia se pare, ar fi fost un preot care a trăit în secolul trei, era noastră, în timpul împăratului roman Claudius al doilea. Potrivit tradiției orale, având nevoie de soldați buni și dedicați care sa nu fie legați de familii și neveste, împăratul ar fi dat un decret de lege prin care căsătoriile ar fi fost interzise, căci tinerii necăsătoriți ar fi fost cei mai buni soldați. Sfidându-l totuși pe împărat, Valentin ar fi continuat sa oficieze în secret căsătorii, ceea ce i-ar fi adus condamnarea la moarte.
Alte versiuni consideră că Valentin ar fi fost un personaj ucis de același împărat pentru că ascundea devotați creștini pe care imperiul îi vâna pentru dragostea lor pentru Isus. Mult credit se acordă și teoriei că ziua de 14 februarie este consacrată sfântului Valentin din Terni care, cleric fiind în imperiul roman, ar fi reușit să scape creștini de la persecuție. Cert este că deși sunt cateva variante legate de Valentin-ul care ar fi generat aceasta sarbatoare, există totuși unanimitate în ceea ce privește tema dragostei sau a iubirii ca izvor nativ al acestei zile. Se pare că, tot din închisorile romane, unul dintre acești Valentini ar fi trimis un mesaj sau o scrisoare de dragoste femeii iubite în care s-a identificat drept “valentinul tău iubit”. Așadar, din tenebrele persecuțiilor romane,
Valentin intră în istorie ca simbol al iubirii romantice care transcende orice și învinge obstacole aparent teribile. Mai mult chiar, tradiția catolică încerca sa acrediteze ideea că ziua sfantului Valentin este transformarea cu succes a unei sărbători păgâne romane, Lupercalia, într-o zi cu simbol creștin. Sărbătorită cu fast de romani pe 15 februarie, Lupercalia era dedicată fertilitații și fecundității agrare iar aceeași sărbătoare omagia și pe fondatorii legendari ai Romei - Remus și Romulus.
Sărbătoarea era oficiata de luperci, adică preoți romani, care sacrificau o capră și un câine pentru Lupercalii. În acesta zi, tinerele femei romane se adunau în piața publică unde primeau un fel de binecuvântare rituala fiind atinse ușor cu bucăți de piele însângerată din capra sacrificată. Ulterior ele își puneau numele intr-o urnă și erau alese spre măritiș de către bărbați interesați. În diverse forme, asemenea obiceiuri rituale legate de dragoste și fecunditate, de iubirea de cuplu, de găsirea perechii iubite, au însoțit istoria umanității până astazi. Unii chiar ar putea defini celebrele spectacole TV de gen “Bachelor” sau “Bachelorette” ca pe niște Lupercalii contemporane. Piesa de rezistență fiind iubirea, iată, se pare că trece victorios testul timpului. Chiar și după ce creștinismul a devenit religie oficială, Lupercaliile romane au continuat până spre sfârșitul secolului al cincilea, când papa Gelasius a declarat oficial ziua de 14 februarie drept ziua sfântului Valentin.
Astfel, aceasta zi a rămas în istorie ca zi a indrăgostiților. Prima dovadă credibilă, scrisă, legata de simbolul zilei ne-a rămas de la poetul englez Geoffrey Chaucer care a scris în 1375 poemul “Parliament of Foules” (parlamentul păsărilor) - în care menționează precis sfântul Valentin ca protector al dragostei și unirii din iubire, folosind ca metaforă păsările care își căutau partenerii în primăvară.
Ziua lui Valentin trece proba timpului cu mare succes de public și cu un uriaș impact de piață. Potrivit NRT (asociația americana de comerț/vânzări) în 2021, în plină pandemie, peste jumătate dintre adulții americani au continuat să cumpere cadouri specifice zilei de 14 februarie totalizând 21.5 miliarde de dolari. Nimeni nu se poate supăra pe dragoste, indiferent cum este proclamată: sacru sau profan, public sau privat, comercial sau artistic.
Valentin trece proba timpului. Mai mult, pentru creștini - cei care au moștenit sacrificiul sfântului Valentin - aceasta dedicație are un izvor biblic profund care a traversat secolele și a rămas la nivelul complex uman desupra formelor profane de manifestare: “Iubim pentru că mai întâi EL ne-a iubit pe noi”. (Evanghelia după Ioan, 1 - 4:19).
Luiza Mureșeanu / Toronto
|
Luiza Mureșeanu 2/14/2021 |
Contact: |
|
|