Subiectiv - Măreție
Două sute de ani după ce a fost exilat pe insula Sf. Elena și otrăvit, istoria lui Napoleon Bonaparte s-a transformat într-o legendă și astfel el a devenit cel mai de seamă erou național al Franței. Destituitul vremii, omul cel mai urât de întrega Europă și socotit primejdios păcii și liniștei în lume, a eclipsat post-mortem toate capetele încoronate ale vremii de care nimeni nu-și mai amintește și este proslăvit în toate manualele școlare alături de alți eroi celebrii ai lumi ca Alexandru Macedon, Julius Cezar, George Washington și Abraham Lincoln.
Ceea ce îi unește pe toți acești eroi ai timpurilor, este faptul că fiecare dintre ei a fost urmat de un imens număr de oameni gata să-i urmeze oriunde și oricând la cel mai mic îndemn, chiar cu riscul vieții și să apere cauza acestuia. Nici un fel de ordin imperial, nici o amenințare, pedeapsă sau primejdie nu a putut stăvili dragostea și devotamentul celor ce au găsit speranță și dreptate în spusele conducătorului lor. La cea de a doua venire a lui Napoleon în Franța în februarie 1815, după ce a reușit să scape din exilul impus de pe insula Elba, a fost urmat pas cu pas de un număr crescut de voluntari ce a depășit suma de o sută de mii când a ajuns la porțile Parisului.
Măreția unui adevărat erou nu se obține prin cenzurarea oponenților, prin lingușitoare aclamații ale unor zeloși din media, sau prin decrete guvernamentale. Ea se căștigă prin idealuri populare. Nu toate idealurile sunt însă idealuri populare. Multe din ele sunt doar roade ale unor minți înflăcărate, multe năzuind intenții lăudabile dar, imposibil de aplicat. Așa s-a născut Utopia, o venerabilă societate comună în care toți membrii au drepturi egale, dar care nu a putut fi suținută pentru că nu toți contribuiau in egală măsură. În afara acestora mai sunt idealuri mincinoase. Veniți ca și mine de la puctul de frângere dintre Europa și Asia, imigranții Români de pe continentul American, au fost alimentați decade în șir cu merele sâlbatice ale unor idealuri mincinoase ce ne-au răpit cei mai frumoși ani de viață, care ne-au impus să slăvim idoli falși și au cauzat incalculabile daune poporului nostru a cărui credință, istorie și cultură au fost câlcate în picioare. Sub pretextul idealurilor despre dreptate socială, a retribuirii celor exploatați de câtre exploatatori și a naționalizării mijloacelor de producție, oameni fără nici un fel de pregătire și etică au pus mâna pe putere, au introdus legi draconice de cenzurare a ideilor, au încătușat cele mai valoroase frunți ale culturii naționale împreună cu capii preoțimii și ne-au izolat de restul lumii prin etanșarea graniților și emiterea unor reportaje denaturate în presă și radio. În această atmosferă de sufocare am îndurat timp de cinci decenii și cei dintre noi ce-au putut scăpa mai devreme, la data sosirii lor în Occident au putut constata cu propri lor ochi adevărul ținut la obroc sub teroare de un guvern totalitarian al cărui unic scop a fost acela de-a se mențină permanent la putere.
America afost creată altfel: Primii ei locuitori europeni au ajuns aici începând din 1621 prin alegere voluntară, nu prin condamnații pe viață de care guvernele încercau să se scape, ci ca liberi cugetători prigoniți de autorități pentru convingeri religioase. Datorită faptului că în Anglia întrega proprietate părintească era moștenită numai de primul născut, mulți destituiți au preferat să imigreze în Lumea Nouă, unde pământul era gratis și nu trebuia arendat de la boieri, trebuia defrișat și apărat de raidurile indienilor desmoșteniți. Așa au colonizat coasta de est a continentului din Georgia până în Noua Anglie.
Când parlamentul Britanic au început să impună coloniștilor să livreze materiile prime coroanei și să folosească numai produsele finite dela insulari în detrimentul producției locale, spiritele au început să se înfierbânte. Către 1776, după ce parlamentul a introdus Actul Stampilării și taxele pe ceai, opoziția coloniștilor a atins punctul maxim ce a declanșat revoluția. Declarația de Independență emisă de Congres la 4 iulie 1776 afirmă că ”toți oamenii sunt creați egal, sunt înzestrați de Creator cu anumite drepturi de necontestat între care Viața, Libertatea și năzuința Fericirii”. Primul Amendament al Constituției Americane decretă: ”Congresul nu poate introduce o lege privind formarea unui cult religios ori interzicând libera lui activitate; ori îngrădirea libertății de vorbire, ori de presă; ori dreptul oamenilor de-a se asambla în pace, și să aducă petiții Guvernului pentru îndreptarea nemulțumirilor”. Aceste lucruri au încetat să fie respectate astăzi in America. A luat naștere în sănul partidului Democrat un puternic curent ultra-progresiv dornic de puteri fără limită, ce nesocotind Constituția a defraudat alegerile președențiale, a introdus cenzurarea vorbirii libere și transmiterea mesajelor celor din opoziție și urmăresc să înspăimânte populația cu legi noi anti-teroriste adresate celor ce nu li se supun.
Aproape 75 de milioane de americani au votat în favoarea președintelui Trump și probabil că jumătate din populația Americii, sau mai mult, au apreciat activitatea acestui om, colosala lui energie dedicată îmbunătățirii vieții cetățenilor acestei națiuni, dârzenia cu care și-a dus la sfârșit toate promisiunile electorale și mai mult, realizând condiții de pace în întreaga lume, chiar și-n atmosfera de rezistență și obstacolelor ce i s-au pus în cale înainte și după apariția acestui morbid pandemic virus.
Noi, poporul, nu am cerut mai mult! Dorințele noastre cele mai arzătoare, locuri de muncă stabile, posibilitatea de-a ne căștiga prin muncă cinstită existența și-a dobândi o fărămă a ”visului american”, pacea și siguranța din suflete și din lume, alcătuiesc idealul nostru. Acest ideal ce nu ne-a părăsit niciodată, este ceea ce am descoperi că-l animă pe Trump. Idealurile noastre sunt identice!
A fost ponegrit, boicotat, învinovățit fără motiv, trădat și alungat prin mârșave uneltiri de la Casa Albă, dar pentru noi el rămâne Donald J.Trump, eroul ce ne-a dovedit devotament, dragoste de dreptate, de patrie și un erou despre care se vor istorisii legende.
David Kimel Toronto
|
David Kimel 2/13/2021 |
Contact: |
|
|