Inaugurarea Piațetei Regina Maria a României la Tunis
Comunicat de presă
Marți, 27 octombrie 2020, la Tunis a avut loc inaugurarea oficială a „Piațetei Regina Maria a României”, situată în cartierul Cité Jardins, în fața Secției consulare a Ambasadei României în Republica Tunisiană.
Inaugurarea „Piațetei Regina Maria a României” reprezintă un semn al excelentelor relații româno-tunisiene atât la nivel politico-diplomatic, cât și la nivelul autorităților locale.
În ultimii ani aceste relații s-au aflat pe un trend ascendent, nu numai din punct de vedere politico-economic, academic dar și prin relații apropiate la nivelul autorităților locale. Doamna Souad Abderrahim, primar al capitalei Tunis, a vizitat România și a avut întâlniri cu autoritățile locale din mai multe orașe pentru a face schimb de experiență și bune practici administrative.
Având în vedere decizia Consiliului Municipal al Primăriei Tunis cu privire la Piațeta Regina Maria a României, ce datează din data de 6 decembrie 2019, precum și aniversarea Tratatelor de Pace de la Paris (1919-1920), semnate în urma Primului Război Mondial, inaugurarea acestui spațiu public reprezintă o premieră nu numai în Tunisia dar și în Africa. Conferința de Pace de la Paris și implicit Tratatul de la Versailles sunt evenimente istorice importante în care Regina Maria a României a jucat un rol important.
La eveniment autoritățile tunisiene au fost reprezentate de dna Souad Abderrahim, primar al capitalei Tunis și șeic al medinei și consilieri din cadrul primăriei. Inițiativa de a avea la Tunis un spațiu cu numele Reginei Maria aparține Ambasadei României în Tunisia și a fost călduros susținută de autoritățile locale.
Autoritățile române au fost reprezentate de ES dl Dan Stoenescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Tunis care a citit un mesaj din partea ES dlui Bogdan Aurescu, ministru al Afacerilor Externe. Au mai luat parte la eveniment reprezentanți ai Corpului Diplomatic, membri ai comunității românești din Tunisia, studenți ai Lectoratului român din Tunis și foști studenți tunisieni care au studiat în România. În context pandemic, ceremonia de inaugurare a fost restrânsă cu respectarea normelor de protecție sanitară. A fost dezvelită placa inaugurală care consfințește atribuirea numelui Reginei Maria acestui spațiu public, situat într-unul dintre cele mai prestigioase cartiere ale capitalei Tunisiei.
Personalitatea puternică universală a Reginei Maria a României rămâne un exemplu de curaj și progres pentru istoria României, iar prin crearea acestui spațiu public, locuitorii capitalei Tunis care vizitează Secția consulară a Ambasadei României vor avea oportunitatea să cunoască mai multe despre istoria României, în spiritul apropierii între poporul român și tunisian.
Poze: https://tunis.mae.ro/local-news/2384
|
Haifa Kramti 11/16/2020 |
Contact: |
|
|