Sonetoterapie ( II )
IDEEA MEA DE ZBOR
Ideea mea de zbor și de ființă Nu e făptura, slabă desfătare. Ea nu-i decât arίpă plutitoare Și dorul de a fi, după voință.
Să nu mă tem de somn și nemișcare, De nesfârșit, de este cu putință, Ca să-mi păstrez o clipă de silință Pentru oprirea clipelor fugare.
Să nu mă plec când visul se ridică, Sperând să am statornic panaceu În bâjbâiri de gest ce se implică.
Să nu mă cred un bulgăre de seu. La moarte de-oi gândi, fiindu-mi frică, Nu voi putea să mă transform în zeu.
BOGAT MĂ VREAU Bogat mă vreau pe-o scară a ființei, Dar mă afund în propria-mi durere. Înțepenesc în scheme austere, Și dau prinos și jertfă neputinței.
Nu mă disting prin rang și prin avere Și nici prin gestul aprig al voinței. Lovesc tăcut în poarta cuviinței Ce nu-mi primește bruma de plăcere.
La colț de gând rămân cu mâna-ntinsă, Dar nu primesc obolul așteptat. Pășesc timid, cu patima învinsă,
Dar am decis să urc eliberat. Sparg sticla-n care mintea mea e prinsă, Din cioburi să compun un trup curat.
NU-I PREA TÂRZIU Încă mă las furat de-adânci clișee Îm lumea asta ticălos tocmită, Mustind a hoit, a jeg și a pirită, În loc să zburd prin câmpuri Elizee.
Încă mă-mbrac cu mantia cernită, Trufaș cuprins de rang și logoree, În loc să caut o sublimă cheie Ce îmi deschide camera tihnită.
Dar traversez o maiestuoasă mare, Chiar dacă-n jur sunt zâmbete molâi Și amăgiri de umbre trecătoare.
Culcat pe prund, cu visul căpătâi, Nu-i prea târziu s-aud cuvântul care A fost uitat din clipa cea dintâi.
DACĂ-NȚELEGI PĂMÂNTUL Dacă-nțelegi pământul, peste toate, Ca pe-un grăunte de nisip din slavă, S-ar mai putea, pe-a vremurilor lavă, Să poți curma meschina vanitate.
Mă lauzi pentru rima mea jilavă Ce-și caută temeiul dând din coate Și-n mine cresc speranțe că se poate Să mă ridic mai mult cu o octavă.
Dar ce sunt eu? Măruntă creatură În smârcuri de-ntuneric devorat, Un verb steril, trăind prin sinecură,
Molar scălâmb, știrbit și cariat. Abia acum, umil și fără ură, Pot să mai sper că voi trăi curat.
ZIDIRE PRIMENITĂ Mă plec umil în fața celui tare, Dar și a celui ce suflarea-și sfarmă; Rămân tăcut, ca ochiul să adoarmă, Să-mi pot purta ființa spre-nălțare;
Supus rămân când ura-ți este armă Și-atunci când vii să-mi dărui alinare, Când ceri răspuns la simpla întrebare Sau fără pace mă-nconjori cu larmă.
Nu fac nimic când spaima se abate Și dinții ei hulpavi mă zdrențuiesc, Când dau în drum de porți desferecate.
Smerit mă port și-atunci când te iubesc. Atâtea umilințe revărsate Îmi primenesc zidirea și-o sfințesc.
RĂSTIMP NEBUN
Dacă întâi grăuntele nu moare, Nici planta din pământ nu se ivește. Să smulg decis o hidră ce scâncește Și rădăcina patimei ce doare, Să frâng povara care-n umbră crește, Strânsoarea unei clipe trecătoare, Iubirea de speranță și visare, Desfrâul, răzbunarea ce lovește, Să risipesc stârnirile dorinței Și mângâierea pe-un tăiș s-o pun, Să curm suflarea grea a neputinței, Neliniștitul vuiet să-l supun, Ca să apară flacăra Ființei, Vigoarea mea, într-un răstimp nebun.
CERCUL DE FOC În fiecare zi din timp coboară O altă undă ce mai strâmt îl face Și încă una prinde să se joace Cu noul an, ieșit din trup afară.
Ce strig, ce simt și ce anume-mi place Se naște calm în fiecare seară Și va pieri cum trebuie să piară Pe buza clipei ce-nlăuntru zace.
Prin aspră veghe-n mine dau de știre Că ce-am gândit coboară în alt loc, În altă vreme smulsă din iubire.
De mor acum, mă rog să am noroc Să mă înscriu în veșnica rotire, Căci timpul e rotundul cerc de foc.
TRĂIESC DOAR LA PARTER Mă răsucesc în patul cu dorințe, Strivit de lenea care-n trup se-mplântă. Fără de rost, un gest trândav descântă Înșerpuiri de vorbe și sentințe.
Abia trezită, clipa ce cuvântă, Își pierde silnic seva din semințe. Un ceas cărunt, uitat de neputințe, În răsuciri de abur se frământă.
Rescriu tăcut pustiul ce m-apasă Și mă retrag într-un ungher ascuns Să rânduiesc mâhniri de pus pe masă.
Odăile sunt hău de nepătruns. Trăiesc doar la parter în a mea casă. La catul cel de sus nu am ajuns.
IUBIREA MEA DE LINIȘTE DEPLINĂ Iubirea mea de liniște deplină Apare-n trup din legi mereu înalte. E o iubire neoprită-n halte, Îmbietor de tandră și senină.
Nu caută-ntrupări din strâmbe dalte De picurat pe suflet în surdină, Nu se revoltă fără nicio vină Pe cei ce vor în scări de foc să salte,
Nu ostenește-n sine, nu abundă În rod gustat mereu ca antidot. Întinde-n gând cărări, ca să le-ascundă
De tot ce vreau să-mi amintesc și pot. Iubirea mea de liniște profundă Mai crede totul și îndură tot.
MĂ-NGHIT SECUNDE Mă-nghit secunde, veșnic mă alungă Scuipând cu silă rostul strâns în mine. Cu șfichiul clipei aspre sau blajine Cioplesc în piele dungă lângă dungă.
Planetele se-ntorc pe căi senine Și primăveri revin în noaptea lungă; Alt fir de iarbă țărna o să-mpungă. Destinul meu va reveni-n destine. Tot ce-am făcut e măsurat de Parce. Am fost copil și-am devenit bărbat; Bătrân voi fi când fusul vremii toarce.
Vreau să mă schimb, dar nu mă las schimbat. Totul revine, totul se întoarce. Mi-e dat să pot din timp să mă abat?
A CĂZUT UN ÎNGER Ieri a căzut un Înger pe alee. Stea în balans, o dâră tremurată, Veșmânt solar, privire ne-ntinată, Purtând în mâini a cerurilor cheie.
Din sanctuarul profanat plecată Arcada lui e-n praf, fără idee Nespus de tristă, stinsă odisee Curmată crud în frunza-ncătușată.
Îl învelește toamna cu duiumul De arătări din glodul diafan. Să fi murit? Pe hornuri iese fumul.
A adormit și fluierul lui Pan. Sub mâl o rază își croiește drumul, Dar n-a ajuns să iasă la liman.
NUMAI LA DOMNUL ÎMI GĂSESC SCĂPARE (la Psalmul 11) Numai la Domnul îmi găsesc scăpare. Cum ați putea să-mi spuneți: fugi îndată În arca ta de ape-mpresurată, Când nu găsesc în juru-mi alinare? Își încordează aprigă săgeată Cei ce-și doresc ca brațul să doboare Clipa de taină ce în cuget doare, Simțirile acelor fără pată. Când temelii se surpă în osândă, Omul jertfește Domnului un ied, Să nu-i ajungă râvna-n cer flămândă. Mă plec și eu, cu lira-mi de aed, Nădăjduind să-I am privirea blândă Și-n mila Lui nepregetat să cred.
UMPLE, IUBITO, CU VIN VECHI POTIRUL Umple, iubito, cu vin vechi potirul, Căușul tainei, limpezit de muze! Alintă apa dulce din havuze Ce-a adormit cu trudă trandafirul! Așterne masa cu-n surâs pe buze, Așează pâinea și veghează mirul Ademenind spre trup încins zefirul Aromitor al zorilor lăuze. Aprinde focul, nu-l lăsa să piară, Aruncă lemne pe altar! Apoi Miresme dulci ne vor zidi. Spre seară Vom dezbrăca veșminte. Drepți și goi Ne vom topi ca un palat de ceară În flacăra dintru adânc de noi.
VREME DE CĂDERE
O tenebroasă vreme de cădere. Robust și crud neliniștea mă-nhață, Cu colții ei și fruntea ei semeață, Secătuindu-mi trupul de putere.
Plecând din moarte către-o nouă viață, Tot mai pustiu e drumul, fără vrere. Poftiri și pizme, scuturi efemere, Mă țintuiesc în somnul cel de gheață.
Încerc scăparea. Mi se face foame, Dar nu sunt pești și vinul n-a mai fost. Mă răsucesc și țip în strâmte rame,
Mărunt circar, cu rolul lui anost De-a retrăi mereu aceleași drame Și-aceeași viețuire fără rost.
AM PUS ZĂBRELE LA FERESTRE Am pus cândva zăbrele la ferestre, Păzind lumina ce-o primeam sfărmată Pe corzi de harfă. Ziua-ndurerată Reîntrupa întinderile-agreste.
Pânda sublimă n-a ajuns vreodată Să-ndepărteze răvășiri funeste, Chiar de-am păstrat în gându-mi o poveste Cu aripa candorii de-altădată.
A mai rămas în mine doar povața De-a îmblânzi un nestatornic gând, Smulgând dintre portaluri dimineața
Pe gratiile-mi triste fumegând. În sunet de cascadă să-mi duc viața De dincolo de timpul cel flâmând.
MAI POT SPERA? A sângerat o toamnă care pleacă Din lumea asta veșnic în derută Și-am coborât uimit aceeași rută Pe care vremea-n hăuri se înneacă.
Mă văd bătrân, aproape de o sută, Apoi bărbat tăiș scoțând din teacă Și tânăr brad căznindu-se să treacă Prin ploi și vânt urlând de pe redută.
Adolescent, am revăzut prin ceață Iubiri tăcute, spaime ce mă rup. Am coborât avid în dimineață
Și iată-mă copil cu dinți de lup. Acum când viața mi-a trecut prin față, Mai pot spera să dobândesc un trup?
UN VAGABOND
Un vagabond, pe-o stradă cenușie, Cotrobăia-n gunoi cu stăruință. De vă surprind, vă cer îngăduință, Dar l-am adus în casă, neam să-mi fie.
Dorind să-l văd ca oricare ființă, Eu fața i-am spălat cu frenezie, L-am parfumat, mai chipeș să se știe, Cât mai gătit s-arate cu putință.
Veșminte noi îi pregăteam, de gală. Avea să stea pe-un scaun ca-ntr-un jeț, Dar a-mpuțit trândav întreaga sală
Cu sila lui, cu rânjet și dispreț. N-am izbutit să-l fac bărbat cu fală El a făcut din casa mea coteț.
ÎNTRE NU ȘI DA Ne dăruim vlăstarului iubirii. Eu îl silesc să intre în canoane, Tu îl ferești de spaime și de toane Și îl îmbraci în haina primenirii.
Severitatea mea în largi amvoane, Dospind precepte peste legea firii, Blândețea ta, dând liber frâu pornirii De-a contura din dor și joc icoane.
Gândesc la două talere de ceață, Contururi vagi de suflet ce-or purta Acea Balanță Cosmică pe viață
Între un NU și mai apoi un DA. Un echilibru clipa ne-o răsfață: Înțelepciunea mea, Iubirea ta.
NIMIC NU FAC
Înviorat, slobod a nopții trenă, Mă spăl cu teama zorilor, devreme; Să fiu păzit, mă ung cu vagi dileme Și-arunc anoste vorbe în arenă.
Știute obiceiuri și sisteme Devin actori pe o trufașă scenă Și cad în valul devenit sirenă Ce peste țărmuri toropite geme.
Nimic nu fac s-alung din jur arestul Plăcerilor strivite de pervaz. Aceluia ce sunt, surpându-i lestul,
I le-aș zvârli pe toate în obraz, Ca să-mi sfințesc în gest și-n trup protestul Dac-aș putea o clipă să fiu treaz.
PRIVIRE ȘERPUITĂ Privire șerpuită, temătoare, Recondensări firave de speranță, Zvâcnire fadă, surdă, de romanță, Același rost retras din întrebare,
Monosilabe fără importanță, Coclită șansă de-a stârni hotare, Dezgust în carne, crudă nemișcare, Un zâmbet stins, stupidă relevanță,
Pornirile-n eter prea des blocate. Așa apar. Nici nu cunosc alt țel Și voi rămâne-n timpuri separate
Cu-același trup și cu același zel, Oricât ar trece vremea peste toate, Precum celeste corpuri sunt la fel.
|
Adrian Munteanu 11/10/2020 |
Contact: |
|
|