Tabloul Bunicilor
Cu barba albă, până la brâu, sprânceana-n unghi si ochiul mustrător, mă judec cu bunicii din tablou.. Cum de-ndrăzniti să fiti cu mult mai tineri ca nepoteii mei? Iar tu? Cum de-ti îngădui, în fata mea, precum un derbedeu, privirea, pur si simplu, de-a dreptul desuchiată? Poate c-ar fi rândul meu - dâga, dâga, să-i adorm, să le cânt, să le spun asa cum făcură cu mine odată… …dar, din deformatie profesională de învătător, mă răstesc otărât către el, ca la scoală: - Hei, pustiulică, pozând cu mutră de Apollo, ai grijă de scumpa domnisoară, că de mă faci de rusine de mine nu scapi nici pe-acolo!Odaia de dincolo
… dar eu tot am intrat în odaia de dincolo. Oprit era pragul. Perdelele trase. De-atâtea ori ne-nfricosa bunica îmbrobodită ca aluna , sau ghinda, că acolo-i oglinda - iezăr înalt care curge în sus. Ne spunea cu mâna la gură, că toti ce-ndrăzniră spre ea, pe unda-i sorbită s-au dus. … dar eu tot am intrat în odaia de dincolo. Acolo-am zărit un copil, murdar de cirese pe fată. Si astăzi a nu stiu câta oară scai de-ntrebare m-agată: De ce-s vinovat c-am privit pe cel asemenea mie, si-n locul meu a trebuit ca să moară? Nici de blestem si nici de piază rea n-am ascultat fereastra deschizând. Ca o văpaie, pasărea, a tâsnit prin mine în odaie. … dar eu tot am intrat, demultului ne-ngăduit, acolo-n dincolo . Si astăzi mă-ntreb, a nu stiu câta oară, ca tăciunii pocnindu-mi în vatră, de ce a trebuit să moară pasărea? De ce si-a strâns aripile si cântecul în nicăieriul de piatră? … dar eu tot am intrat peste pragul oprit, fără să-mi dau seama că-s prins la judecată de oglinda spartă în cioburi. Cum de n-am stiut niciodată că-n mine migraseră, înainte de nastere, perechi nenumărate de ochi? Cum asteptau doar un semn de la timp, de la buze, si steaua din colindă cu totii pe rând să m-acuze că altuia trecut-am prin oglindă!
AUTOBIOGRAFIE
Colegii mei, din puntea primară spre scoală, râdeau că visător fiind, mărul, din care cu poftă muscam, era albăstrit de cerneală. ”Cine stie, glumeau peste vremi fulguiri de cais, poate de-atunci porti în sânge turcoazele mării si-otrava din scris.”
DE CE NI-S OCHII DATI CU ÎMPRUMUT, SI NU VEDEREA?
Tot ce e dat ochiului nostru să vadă sunt lucruri. Văzutele, cărora tărâna si nisipul le cântăresc si umbra si chipul. Nici măcar a lor nevedire către a opta zi. Ochiul nostru nu poate auzi. Ochiul nostru, săracul! Nici măcar să ne caute prin sunet ca liliacul. Ochiul nostru nu poate ca să privească prin noapte întelesul. În locul ciorchinilor de stele, se multumeste cu un dărăb de iască. Numai ochii îndrăgostitilor lumina stiu s-o-nflorească. Nici de cuvinte n-au lipsă. Fără de ele, ce adânci sunt tăcerile rare ce au ispitit si pe soare să cadă în eclipsă! Pleoapele apun nerostitul rostindu-l cu apele, iar buzele crude setoase văd altfel, nu gubav ca ochiul bătrân . Ele chiar nevăzutul de dincolo de este pot să-l vadă. Adevărata vedere, oare nu este sărutul rătăcit si pierdut cu prima livadă?
NOLLI TANGERE
Puteti să dati nume la tot ce-ati împletit cu andrelele: fulare,ciorapi si mănusi din spuma si somnul de lână. Ele sunt lucrate de mână. Si atât. Lăsati fără de nume stelele. Ele sunt ale fântânilor, răscrucilor si ale celor cu inimă curată. Numai îndrăgostitilor le-a fost îngăduit vinul lor, al adâncului sfânt dintre lumină si zborul spre clipă. Ele sunt lucrare de-aripă. Si atât. …dar, mai ales, croitorilor de zdreantă veche, nolli tangere prima floare a primăverii si n-o întinati în ceară de ureche. Ea poartă inelul Curatei Fecioare ascuns ca răspuns în privire. Ea este lucrare de Buna Vestire. Si atât.
ACATIST
Soarele a zămislit măslinului umbra. Umbra-n descântec frunze pe ram a chemat adâncului. Povestind despre umbră si vis frunzele s-au trezit înflorind. Florile, cum îsi rosteau din creangă în creangă lumina în cântec de leagăn Cuvântului! Soarele abia atunci întelese jocul de foc si pământ si a cerut odihnă cu toate luminilor lui sub umbrirea de flăcări a Duhului Sfânt.
HAINELE SOARELUI
Printre frunzele serii, soarele si-a uitat toate culorile cu care se-mbrăca de apus. Singur, singurătătilor rigă, si-a coborât muntele pe unde se aud numai morile. ”De ce mi-ati îmbrăcat hainele într-un mod pe dos si aiurea?” le-a spus, certându-le pădurea, către a doua seară. ”Nu stiati că vesmintele soarelui - culorile, au cusăturile verdelui cu găitanele în afară? De ce n-ati întrebat nici brazii, nici pinii?” Si acestea zicând si-a tras perdelele de ceată. Frunzele se dezbrăcau de hainele soarelui pe unde numai morile se-aud descântând blestemul întors al luminii…
Kitchener ON /
|
Dumitru Ichim 11/5/2020 |
Contact: |
|
|