O noua carte de epigrame a lui Sorin Finchelstein din Toronto
Nota Observator ; Pentru informatii suplimentare: email: sorin.finch@gmail.com Facebook: Sorin Finchelstein
Prefata de George Corbu, Președintele Uniunii Epigramiștilor din România
HAZ DE PANDEMIE ‒ PREFAȚĂ CU MASCĂ ‒
În contextul violent, și virulent, pe care-l trăim de mai multe luni, satira, umorul și, implicit, epigrama vin să ne ofere instrumente prețioase pentru supraviețuire, pentru păstrarea unei distanțe necesare ‒ i-am putea zice sociale ‒ față de realitatea mai puțin atrăgătoare. În aceste condiții, prolificul epigramist care este Sorin Finchelstein ne propune un volum tematic care acoperă exhaustiv domeniul prin cele două sute de epigrame dedicate pandemiei care ne încearcă pe toți.
Ca autori sau simpli cititori, nu ne putem împiedica de a observa că, în condițiile date, vocabularul de zi cu zi se modifică prin apariția unor termeni noi sau a unor semnificații adiționale asociate unor termeni existenți: simptomatic-asimptomatic, carantină-/carantinare, izolare/izoletă, etc. Sunt elemente pe care autorul le utilizeaz ă din plin, as zice chiar con mucho gusto, de-a lungul volumului.
Ceea ce surprinde cititorul este abilitatea autorului de a găsi în permanență unghiuri noi, abilitate care a facilitat această recoltă fabuloasă. Și aici, m-aș aventura în a spune că dacă nu ar fi luat un răgaz pentru a alcătui volumul, probabil că nu s-ar fi oprit nici acum.
Pentru a vă face o idee succintă privitoare la varietatea mijloacelor de abordare a temei, aș începe cu un catren pe care îl consider ca fiind antologic, prin faptul că atribuie fenomenului pandemic o dimensiune cosmică:
Selena palid luminează Planeta noastră ancestrală, Iar față de Pământ păstrează O distanțare socială. (ASTRONOMIE CORONA-RIANĂ)
Din rândul catrenelor care exprimă frustrarea indusă de izolare, ca și de imposibilitatea de a continua urmărirea preocupărilor favorite, am ales următorul:
Dau și eu pe gât o dușcă, Pescuind, că-s vremuri grele, În cutia cu sardele, Tot sperând că vreuna mușcă. (ÎN PLIN SEZON DE PESCUIT)
Iată și o paralelă originală între basm și pandemie probând imaginația nesecătuită a autorului, și unde absurdul este strălucit reprezentat:
Cum astăzi stăm ca pe jăratic, La basmul de din vechi rămân: Ferește-te de omul spân, Ca și de cel asimptomatic. (FĂT FRUMOS ȘI CORONA)
Dintre multitudinea pieselor cu tentă politică, arie în care autorul se simte evident la el acasă, am ales aceasta:
Corona și Covid Au pus de un partid; Partid ce pân-la vară, Probabil, ne omoară. (UN NOU PARTID POLITIC)
Precum autorul remarcă în mod pertinent, la multitudinea de partide care ne omoară la figurat, se mai adaugă unul care o face de data asta la propriu.
Acest volum constituie și un reprezentativ exemplu, de de data asta pozitiv, de globalizare: scris de un autor din Canada, prefațat de unul din România, ilustrat de o fată din Croația, și având ca temă un virus importat din China.
Deși în încheiere, să ne aplecăm puțin și peste titlul alcătuirii de față. Dacă pentru titlurile primelor două volume de epigramă publicate, autorul a optat pentru epitetele ireverente (2013) și incendiare (2019), în cazul acestei noi culegeri ‒ deasemenea ireverente și incendiare ‒ titlul ales este succint, dar de un impact major: COVID 19, 2020. Putem spune că numai talentul ieșit din comun al prietenului nostru româno-canadian, imaginația lui fără limite și ascuțitul simț de observație puteau născoci un titlu cu un impact atât de pătrunzător și, în acelasi timp, de o absolută concizie. Aici vă las pe dumneavoastră să aflați geneza titlului, geneză pe care autorul o explică în cuvântul său înainte.
|
George Corbu 9/7/2020 |
Contact: |
|
|