Glorii ale artei muzicale : Nicolae Herlea si Ludovic Spiess.
Am avut sansa sa cunosc pe multi dintre artistii despre care scriu acum si norocul de a colabora cu ei, fapt ce duce la o buna cunoastere dar si la neuitare.
InaInte de a incepe sa scriu povestea lor ma simt obligata sa-i amintesc si pe unii dintre inaintasii lor. Cum poate fi uitata marea soprana Arta Florescu care pe langa marile roluri create de ea a format in calitate de profesor atatea soliste de opera ca: Marina Krilovici, Marcela Slatinaru, Cleopatra Melidoneanu, etc. Chiar si Angela Gheorghiu i-a fost eleva dar acum nu vrea s-o mai aminteasca…si e pacat! Zenaida Palli a fost una dintre cele mai stralucite mezzo-soprane atat pe sceenele romanesti dar si in multe alte tari. Tenorul Constantin Stroescu a cantat pe cele mai cunoscute scene americane si europene. Mai ales la Boston si Paris. A fost actorul cu care a colaborat foarte mult regizorul francez Rene Claire. Marturie stau filmele:”Milionul” si “Libertatea noastra”. Apreciat de George Enescu, acesta l-a solicitat sa cante in prima auditie la Paris liedurile compuse pe versurile lui Clement Marot. A devenit profesorul cel mai solicitat din Bucuresti care i-a ajutat pe multi sa-si puna talentul in valoare. Petre Stefanescu-Goanga a fost un mare artist si stralucit profesor.
A existat la opera din Bucuresti un grup de cantareti supranumit ”quintetul de aur” din care faceau parte: soprana Magda Ianculescu, tenorul Valentin Teodorian, baritonul Nicolae Herlea si basii Nicolae Secareanu si Constantin Gabor. La inceputul acestui an am urmarit spectacolul cu opera ”Don Pasquale” de Donizetti transmis de la Metropolitan si urmarindu-i pe cantaretii respectivi ma gandeam la cat sunt de.minunati romanii nostri. Absolut exceptionali!
Am scris o introducere prea lunga dar n-am putut sa nu-i pomenesc pe marii artisti.…Ma gandesc ca va trebui sa le atribuim un spatiu special in viitor.
Si acum sa ne indreptam atentia catre inegalabilii Nicolae Herlea si Ludovic Spiess.
Nicolae Herlea,”baritonul de aur” cum era numit de catre cronicarii din toate tarile , e bucurestean, asa ca studiile si le-a facut la Conservator cu prof. Aurelian Costescu-Duca continuandu-le la Academia Santa Cecilia din Roma cu Giorgio Favaretto. A debutat in 1951 pe scena operei din Bucuresti , an in care a obtinut premiul I la Concursul International de la Geneva urmat de premiile intai – la Praga 1954 si Bruxelles in 1957. In 1958 a debutat pe scena operei din Moscova (Balsoi) iar in 1961 la Covent Garden Londra. Am retinut cateva randuri dintr-o cronica scrisa de Perci Carter in ziarul Daily Mail –London..”Covent Garden a castigat un nou si maret interpret al lui Figaro prin Nicolae Herlea. El are toate calitatile cerute de personajul Figaro datorita resurselor daruite de Dzeu. Vocea sa este impresionant de bogata” In 1963 a inceput colaborarea cu opera Scala din Milano iar din1964 cu opera Metropolitan din New-York.
A avut contracte cu multe Opere ca cea din Praga, Berlin, Barcelona, Viena, Londra, La Festivalul de la Salzburg a fost present de multe ori alaturi de alti solisti celebri.A fost socotit ca un interpret ideal si stralucitor al operelor lui Verdi,Rossini,Donizetti etc. A avut multi parteneri la fel de celebrii intre care figurau: Monnserat Caballe, Franco Corelli, fara a-I uita pe romani. Intotdeauna cronicarii scriau ca Rusia l-a avut pe Saliapin, iar Italia pe Carusso. Romania se poate lauda cu Nicolae Herlea. Arhivele romanesti se pot lauda cu existenta unor inregistrari integrale ale operelor: Barbierul din Sevilla, Rigoletto si Traviata de Verdi, Tosca de Puccini, Lucia di Lammermoor si Don Pasquale de Donizetti precum si Don Giovani de Mozart.
Ludovic Spiess s-a nascut cu zece ani mai tarziu decat Nicolae Herlea,adica in 1938. Si-a inceput studiile la Cluj-orasul natal- cu profesorii Vasile Corpaci si Ion Margineanu. Cativa ani mai tarziu a lucrat la Bucuresti cu celebrul Petre Stefanescu Goanga. Debutul si l-a facut pe scena Teatrului Muzical din Brasov iar din 1962 a fost angajat la Teatrul de Opereta din Bucuresti.Timp de doi ani a cantat in aproape toate spectacolele acestui Teatru:Tara Surasului de Lehar, Voievodul tiganilor de J.Strauss, Lasati-ma sa cant de Gherase Dendrino.
In 1964 obtine marele premiu la Concursul International de la Toulouse Franta, in 1965 la Rio de Janeiro-Brazilia iar in 1966 in Olanda la Hertogenbosch. Aceste recunoasteri ale talentului sau i-au facilitat obtinerea unei burse de un an pentru a studia cu Antonio Arducci la Milano. Dupa acest an i s-au oferit contracte la cele mai faimoase teatre de opera din tarile europene si din cele doua Americi. La Festivalul de la Salzburg l-a cunoscut pe celebrul dirijor Herbert von Karajan cu care va inregistra opera “Boris Godunov “ de Mussorgski iar in 1970 l-a cunoscut pe Leonard Bernstein cu care va colabora la Viena si va inreegistra opera “Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss. Tot in 1970 a debutat pe scena Scala din Milano in “Turandot” de Puccini .
Avea doar 32 de ani. La Metropolitan din New-York a cantat in spectacolele Bal Mascat si Trubadurul de Verdi, Fidelio de Beethoven, Paiate de Leoncavallo, etc. Datorita aprecierilor de care se bucura a avut colaboratori cantareti la fel de celebri ca el. Astfel a cantat ani multi alaturi de celebra Birgit Nielsson mai ales in opere de R.Wagner, cu basul Nicolae Ghiaurov, sopranele: Monntserat Caballe, Crista Ludwig, Virginia Zeani, Leontine Price, precum si cu romancele: Elena Cernei, Marcela Slatinaru si Eugenia Moldoveanu. A colaborat cu marii dirijori: Karajan, Bernstein, Karl Bohm, Wolfgang Sawallisch si Ricardo Mutti. N-a avut o cariera lunga insa dupa cum puteti constata ,a trait insa ca intr-un vis pe care si-l poate dori orice artist. Ludovic Spiess a plecat in lumea nemuririi in 1981.
........................................ Toronto / Florica Gheorghescu
|
Florica Gheorghescu / Toronto 9/4/2020 |
Contact: |
|
|