Ziua Limbii Române
LIMBA NOASTRĂ
Motto: Limba noastră-i limbă veche încifrată-n Tărtărie, Ce-au vorbit-o moșii noștri prin Carpații înstelați, Ea e veche ca și timpul, plămădit din veșnicie, Giuvaier dintr-o comoară, împărțită între frați.
Păstorindu-și din-ceputuri turme pe-un picior de plai Din cuvinte unse-n miere șlefuit-au Miorițe, Ce din tată-n fiu trecut-au prin frumoase guri de rai, Să se știe că de-aicea, ni e trag a noastre vițe.
Întinzându-și peste lume cea moșie și avere În cuibarul viețuirii înmulțitu-s-au străbunii Și-ntorcând mereu țărâna și-au luat de-aici putere Ca vecinii să îmi știe, că pe-aici, ei sunt stăpânii.
Mai apoi, trecând prin timpuri, tot mergând în urma turmei Au ajuns spre malul lumii ca să pună stâlpi de țară, Iar pe-acolo, cap de neamuri au rămas, cu dorul mumei Cu-a lor zei, cu dulcea limbă ca o zi de primăvară.
**
Azi, din ce am fost odată suntem doar o amintire, Mult prea blânzi și prea slugarnici din ce-am fost mai altădat, Cu vecini perfizi și hulpavi, ce ne fură în neștire Trupul țării și averea, ce străbunii le-au lăsat.
Numai limba și credința ne mai țin uniți în vreme Și speranța, că odată mai veni-va un Mihai, Ce s-adune laolaltă, sub înaltele-i însemne Ce furatu-ne-au străinii și pe cei de-un singur grai.
RUGĂ PENTRU LIMBA ROMÂNĂ Motto: ,, Trecător prin ceruri ninse Cu luceferii în roi, Însfințesc cu-a mele vise, Urma carului cu boi
Doamne ce-ai făcut atâtea pentru raiu-ți din poveste Unde neamuri nesfârșite dimpreună veșnicesc, Fă de vrei, ca toți aceștia să vorbească romănește Că nu-i limbă mai frumoasă pe întinsul tău ceresc.
Are miere în cuvinte și e leac de pus la rană Dacă ții în al tău suflet tăinuitele dureri, Ea împacă și unește, ce dezbină și destramă Și e vorba îndulcită la iubiri de primăveri.
Și-apoi Doamne, rugi smerite ce nălțăm la ceruri sus Pline toate de nădejde pusă-n ultima speranță, Doar în limba românească au cuvântu-n jale uns Când cerșim iertări spășite, la păcatele din viață.
Și-apoi doina cu aleanul, și-apoi dorul cu fiorul Nu Tu pusu-le-ai, Mărite, în cuvântul eminesc? Inimi toate să tresalte, însfințească-se cu dorul Când poeții vruți de tine, românește glăsuiesc.
N-ai pe boltă un Luceafăr înroit cu alte stele Care-n noapte luminează nesfârșitul Tău ceresc? Și-apoi raiul fără margini, îmbuibat cu toate cele Nu e plin de noi românii, ce pe Tine te slăvesc?
De-asta fă a noastră vorbă toți pe-acolo s-o vorbească, Că e limbă de Cazanii însfințită de dieci, Și e veche ca Adamii din grădina Ta lumească Ce ne-ai dat-o să o ducem, din-ceputuri până-n veci.
DE CITESC A TALE VERSURI Lui Eminescu, Luceafărul limbii române.
De citesc a tale versuri mă-nfior cătând cu gândul Spre Măritul, care-ncuget ți-a turnat dumnezeire Și-n cuvânt ți-a pus simțire, iar cel suflet miruindu-l La nălțat peste a noastre, să se facă nemurire.
Tu, în slova-ți mângâiată pus-ai jalea și cu dorul Și iubirea să ne urce spre cerescul cel divin, Nerăbdarea tinereții, mări de lacrimi și fiorul Ce să-mbete-a noastre inimi, ca pocalele cu vin.
Mai apoi, în nopți cu lună ne-ai purtat prin universuri Să ne-arăți nemărginirea lumilor de-acol de sus, Cum genuni ce nasc luceferi, înlăuntrul unor versuri Tăinuiesc iubiri mărețe, petrecute în ascuns.
Iar pe lacul plin de nuferi tremurând în unduire Sub ascunsul unui nour, pe o noapte înstelată, La o tânără codană îndulcită cu iubire I-ai vândut un roi de stele, pentr-o gură sărutată.
Când în codrul de aramă ți-ai ascuns copilăria În poiana înflorată sub o buză de izvor, Ai știut că vine-o vreme când te-ncearcă nostalgia Și-ntr-o lacrimă usca-vei fierbințeala unui dor.
În scurtimea vieții tale moșii ți i-ai pus în ramă Ca aminte să-ți aducă de măririle trecute, Când pe domnul și prostimea îi dureau aceeași rană Și-mpreună sângerat-au în onoare și virtute.
Când te-ai dus din astă lume în vecia ta cerească Domnul te-a aprins Luceafăr sus pe boltă-n nemurire, Iar în urmă ta lăsat-ai, din ce-a limbă românească, Mierea dulcilor cuvinte, să se facă nepieire.
***
Când citesc a tale versuri, bobi de lacrimi de pe geană Cad pe sufletu-mi ce încă se-ndulcește cu-al tău vers, Și atunci te văd cu gându-mi ca pe-un sfânt fără prihană Ce-nsfințește a sa urmă, colindând prin univers.
DASCĂLILOR NOȘTRI Voi ce-aveți în grai dulceața rostuitelor cuvinte Ce le puneți ca plămadă într-un suflet de copil, Din al vostru gând, semințe azi le faceți pentru minte Să rodească înmiite, pentru vremuri care vin.
Ca o flacără vă ardeți ca să puneți în ființă Și-n a tainițelor inimi sfinte boabe de lumină, Iar fântâna vieții voastre apă vie însfințită Următorilor le deie, că sunt cruzi și fără vină.
La puțini statui va face viața asta hăituită Ce-n nevoi și suferință vă va arde ca pe-o iască, Voi, crescuți în demnitate într-o lume prea grăbită, Sunteți oastea cea modestă, osândită să trăiască.
Eu v-aseamăn, de-mi dați voie, cu o candelă aprinsă Care arde tremurată sus pe tâmple de altare, Să-nsfințească darul vieții și-ntr-o lacrimă prelinsă Să adune bucuria, că pe mulți făcut-ați oameni.
Când plecați din astă lume înspre cerurile nalte Să vă faceți roi de stele, împăcați și fericiți, Toți veți fi trecuți de-a pururi în a vieții lungă carte Și-n a noastre inimi unde, veți rămâne veșniciți.
DOR ȘI DOINĂ Motto: Eu ,,DORUL l-am găsit în, ,,FOAIE VERDE Pe unde veșnicia mi l-a pus.
Cuvântul DOR și DOINĂ, doar tu îl înțelegi Române ce-n trăire ai ale tale legi, De suflet și de minte, de inimă dictate, Rotundul lor să-l simtă tot neamul ce ți-e frate.
În alte limbi, la alții, al vorbei înțeles, În minte și în suflet nu dau nicicum un ghes, Doar noi pe astă humă ades ne-nfiorăm Când spunem ,,Dor și Doină și-n suflete vibrăm.
Cuvântul DOR cuprinde simțirea noastră toată, Când încă ne-nfioară privirea cea de fată, Când duși suntem departe de țara noastră dragă Și gândul ni-i la dânsa, mai toată ziua-ntreagă.
Când moși bătrâni întoarcem viața noastră-n gând Și stăm postăți de timpuri acolo rând la rând, Când am dori ca ceia ce-acuma-s duși în moarte Cu noi să fie-aicea și nu în ceea parte. * Când DOINĂ zicem încă, în suflet fiecare Îmi simte o durere în picurări de jale, O ducere cu gândul la ce de-acum e dus, Speranța ce din caier s-a tors demult pe fus.
E mai întotdeauna durere și suspin, Nostalgică visare în chinga unui chin, O pierdere ce încă ți-aduce întristare, O clipă nepierită ce nu se vrea-n uitare.
Să știți că până încă avem în noi un DOR Și-o DOINĂ să le ducem cu noi în viitor, Avem în noi simțire lăuntrică, curată Și-om fi români de-apururi, cu tot ce-am fost odată. *** Când spui: ,,Mi-e Dor de tine și-o boabă lăcrimată Va umezii o geană la fel ca altădată, Cuvântul cela vine din suflet și simțire, Din inimă și minte, te umple de iubire.
ȚINEȚI LIMBA NEPIERITĂ
Moșii noștri, înțelepții, pusu-ne-au în gând povață, Să-nvățăm că doar credința și cea limbă țin în viață Neamul nostru din-ceputuri, până-n ziua de apoi, Ca să fim pe huma noastră și în bine și-n nevoi.
Că doar limba și credința dau speranță și putere C-al nost neam, ce-i vechi cât lumea, niciodată nu va piere, Iar de-om ține între graniți pe acei care vorbesc Limba noastră strămoșească, vom ajunge în ceresc.
Numai limba românească are-n ea cuvântul DOR, Ce doar noi îl înțelegem, îl simțim, ne poartă-n zbor, Ne ridică în tăria cerului cel însfințit, Ne alintă, ne mângâie în smerit și-n fericit.
Și-apoi câte mii cuvinte cu-alte mii de înțelesuri Dau în rând din fiecare minunate alte sensuri, Ce fac limba noastră vie, dulce ca o primăvară, Ce de-oalinți în al tău suflet, ții în tine o comoară.
MAICĂ, DOINĂ, NEAMUL, ȚARA, HUMA, toate-s lăcrimate Și cu viața noastră-ntr-una din vechime-s apărate, De-asta marile cuvinte au în ele cea putere Ce ne fac eroii zile, când ea, patria, ne-o cere.
Țineți limba nepierită, țineți datina străbună, Țineți sfinte obiceiuri de din vremea cea bătrână, Și păstrați dulceața limbii, ceea veche, din-ceput, Ca să știm că suntem umbra timpului pe-aici trecut. * Limba noastră românească e un figure de miere, Dați-i sfântă-nchinăciune să își ia din noi putere, Că de-o ținem în onoare, în curat și în cinstire, Fi-vom ici, pe huma asta, timp lungit, spre veșnicire.
.............
31.08. ZIUA LIMBII ROMÂNE
|
Mircea Dorin Istrate 8/30/2020 |
Contact: |
|
|