La mulți ani, țară frumoasă! La mulți ani, Canada!
Nu cred că este om care să fi trăiască în Canada ori să o fi vizitat și să nu o îndrăgească. Motivele sunt multe: geografia splendidă, babilonia culturală, permisivitatea, organizarea socială, șansele pe care le primește oricine, la orice vârstă etc. Am făcut cunoștință cu ea în 2001 și a fost dragoste la prima vedere. Nu e perfectă. Are tarele ei și pentru prima generație de emigranți viața nu e ușoară. Încerci să te altoiești pomului, dar tot înflorești diferit de restul crengilor. Avantaje și dezavantaje.
Nu se potrivește tuturor, dar odată ce o vizitezi și ești botezat cu gustul arțarian, îți rămâne o duioșie în suflet pentru țara asta mare și atât de tânără. Iubesc România, țara mea de origine, însă îndrăgesc și Canada, țara care mi-a permis să-mi fac cuibul în brațele ei generoase. Nu puteam să nu-i spun La mulți ani și la cât mai mulți oameni buni! Dacă v-aș spune ce înseamnă Canada pentru mine, mi-ar fi tare greu să mă opresc la un singur articol, pentru că în nouăsprezece ani s-au întâmplat multe și mi-am promis, dacă Dumnezeu și timpul îmi permit, să scriu o carte cu râsul-plânsul vieții de emigrant român.
Cu experiențele bune și grele, cu oamenii întâlniți și poveștile lor, aduse în geamantane din țara lui Eminescu. Căci caierul timpului la fel toarce anii, indiferent unde îți așterni viața, credința și visele. Și aici, ca peste tot, întâlnești și oameni buni care te înalță, și oameni răi care te coboară. Tipologia umană se repetă cu obstinație. Până la urmă, se spune că nimic în viață nu e accidental. Fiecare întâlnire este o lecție sau o binecuvântare, fiecare ușă închisă dă posibilitatea de-a se deschide alta, cea potrivită.
Într-un fel sau altul toți ne-am urmat drumul. Unii s-au acomodat din mers, având meserii ce se potriveau regulilor și cerințelor canadiene. Alții s-au reprofilat o dată sau de mai multe ori și au trăit experiențe extraordinare, au făcut lucruri la care nu s-ar fi gândit vreodată. Omul sfințește locul, iar românul e adaptabil și flexibil. În primii ani de Canada ne-am întâlnit cu un domn ce emigrase cu vreo zece ani înaintea noastră. Ne-a spus că lucrează ca mecanic, deși în țară fusese muzician. „Dar să știți că între fosta mea meserie și ceea ce fac acum există o asemănare”. „Care?” l-am întrebat curioși. „Amândouă încep cu litera M.” ne-a răspuns râzând.
Țara asta frumoasă mi-a dăruit scrisul. M-am născut cu litera la piept și am scris de când am învățat să țin stiloul în mână, dar aici a venit sorocul și s-a copt fructul. Și am scris așa cum știu eu, românește, pentru că a fost contextul și relaxarea și locul și momentul. Și Canada mi-a permis să fiu româncă în brațele ei și m-a mângâiat pe frunte, iar cărțile mele au ajuns la cititori români, stabiliți ca mine pe pământul ei și s-au întors în locul meu în România. Nu e numai dar Canada, e și luptă, e și încercare, e și mirare, e și fior, e și fericirea absolvirii, e și tristețea telefonului ce sună la miez de noapte, e și distanță și zbor lung cu avionul. E un tot care face parte din noi cei care am ales într-o zi calea pribegiei.
La mulți ani, țară frumoasă! La mulți ani, Canada!
|
Em Sava 7/18/2020 |
Contact: |
|
|