Panopticum - Acceleratorul istoriei
În anul 2012, când revista Origini-Romanian Roots din Georgia (USA) mi-a publicat lucrarea întitulată Războiul de șaptezeci de ani și hegemonia americană, foarte puțini au luat în serios strădania mea. Chiar și dintre aceia numai câțiva au citit integral textul și până în prezent nimeni nu l-a citat sau discutat. Este păcat fiindcă cel puțin încheierea lui ar fi trebuit să stârnească măcar interes livresc, dacă nu chiar și oarece neliniște printre cititori. Inspirație și bază pentru studiul meu au fost analiza considerată acum clasică despre democrația americană, publicată în 1835 de Alexis de Tocqueville și teza de doctorat în filozofia istoriei susținută la Sorbona în 1975 a marelui român Neagu Djuvara; două opere remarcabile în care autorii au prezis hegemonia americană avant la lettre. La studiul acestora am adăugat apoi material bibliografic și observații personale adunate cu migală de-a lungul mai multor ani, iar concluzia a fost că: China prin potențialul ei uman, prin entuziasmul cu care asimilează cultura occidentală, dar și datorită inconștienței cu care occidentul i-a facilitat ascensiunea la poziția de mare putere, are șanse să devină următorul hegemon, iar asta probabil chiar fără să folosească armele.
La vremea aceea habar nu aveam că Statele Unite vindeau Chinei know how, instalații și echipamente esențiale pentru producerea armelor biologice, așa încât nu mi-am închipuit că evenimentul istoric prezis se va petrece atât de curând. Chiar dacă aș fi știut, mă îndoiesc că aș fi putut să-mi imaginez dibăcia cu care s-a înscenat operația și eficiența metodelor folosite. De altfel conducători de state cândva puternice și importante personalități politice, deși au la îndemână toate datele problemei par să nu înțeleagă încă pe deplin ceea ce se desfășoară în momentul de față la scară mondială.
Ori poate numai se prefac fiindcă cine dorește o conflagrație directă cu China? De pildă, deși ministrul german al dezvoltării, Gerd Muller, a pus la îndoială sinceritatea Beijingului în ce privește originea epidemiei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cerut Chinei doar să facă publice informații despre COVID-19. Cât despre președintele Franței, Emmanuel Macron, acesta a declarat ingenuu că la Wuhan s-au întâmplat lucruri despre care noi nu știm. Iar ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a sugerat că abia după ce starea de urgență va fi depășită va trebui să punem (Beijingului) întrebări foarte serioase despre cum a apărut (COVID-19) si cum ar fi putut fi oprit mai devreme, deși Comitetul Afacerilor Externe al parlamentului englez a deplâns faptul că dezinformarea orchestrată de China costă vieți britanice.
Chiar dacă europenii poate că întrezăreasc adevărul, prudența îi obligă ca neglijând costul, să solicite mai degrabă o cooperare cu Beijingul. Statele Unite însă au adoptat recent o politică diferită. Astfel, președintele Donald Trump a anunțat la 29 mai, 2020 că a decis să întrerupă legăturile țării sale cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS/WHO) și să stopeze finanțarea ei.China controlează complet OMS-ul deși o subvenționează numai cu patruzeci milioane de dolari anual, puțin în comparație cu aproximativ 450 milioane de dolari cât i-a alocat anual USA a zis Trump. Lumea așteaptă răspunsuri despre virus de la China. De ce China a interzis persoanelor infectate din Wuhan să circule în alte părți ale Chinei? a întrebat el. Ei nu au putut merge la Beijing, a precizat președintele, dar au fost lăsați să circule liber prin lume inclusiv în Europa și USA. De asemenea Trump a spus că OMS a comunicat repetat informații grosolan eronate sau false despre virusul corona și că în timpul acestei crize OMS în mod curios a lăudat insistent sinceritatea Chinei.
În acest context este demn de reținut faptul că directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost între 1991 și 2018 ministrul sănătății și al afacerilor externe în guvernul Etiopian, reprezentând un partid marxist-leninist care sub altă etichetă s-a făcut vinovat în trecut de genocid și crime împotriva umanității. De altfel la criticile lui Trump s-au raliat și președinții unor state ca Tanzania, Madagascar și altele cărora China le-a livrat produse medicale de calitate inferioară. S-ar putea însă ca riposta Statelor Unite să vină prea târziu. După părerea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afacerile externe, Josep Borrell, exprimată la 25 mai 2020 într-o conferință cu ambasadorii germani, COVID-19 este marele accelerator al istoriei, iar sfârșitul hegemoniei americane și instalarea celei asiatice se petrece acum în fața ochilor noștri.
Dacă cumva se va dovedi ca secolul XXI să fie un secol asiatic, așa cum cel de-al XX-lea a fost american, pandemia poate foarte bine să fie momentul decisiv al schimbării, a spus Borrell. El a sugerat că ascuțirea rivalității dintre USA și China mărește presiunea de a se asocia cu una din părți, însă Uniunea Europeană trebuie să își vadă de propriile interese și valori și să evite să devină unealta unora sau altora. Indiferent de ceea ce oamenii politici declară public faptele rămân. Iar ca urmare țările europene împreună cu Statele Unite se confruntă, în afară de șocul psihologic produs de peste 400.000 de decese și cu consecințele unei severe crize economice, în vreme ce China continuă să acumuleze fonduri și escaladează persecuția creștinilor. Dar sunt și semne ale schimbării mai subtile. De exemplu adolescenta Siena Vuscan, s-a bucurat de succes superlativ la Romanias Got Talent 2020, prezentându-se în uniforma gărzilor roșii maoiste de tristă amintire. Pentru cine înțelelge mesajul a fost clar că China se poartă. Vorba bătrânilor noștri Nu aduce anul, ce aduce ceasul...
Gabriel Watermiller / B.C.
|
Gabriel Watermiller 6/23/2020 |
Contact: |
|
|