Viata între ZOOM, TEAMS, Google Hangouts și telefonul Photo Internet fără fir
Distanțarea socială și munca la domiciliu împinge adesea comunicarea în spațiul virtual la confuzie. Unele aspecte desigur sunt umoristice. Asta doar dacă reușești să depășesti frustrările generate de noul mod de comunicare. O simplă zi de muncă însemnă pentru mine cel puțin două-trei meetinguri online folosind TEAMs sau ZOOM, câteva convorbiri pe Google Hanouts și lucrul în echipă pe Google forms. Uneori pot folosi și simplul telefon - semn de normalitate pe care îl savurez pe îndelete. Cât despre corespondenț a prin serviciul de poștă tradițional, ăsta desigur devine un lux. Sigur, ca mai toată lumea cu biroul la domiciliu, folosirea rețelei wi-fi la maxim este necesară. Doar că suntem trei care utilizăm rețeaua casei în același timp. Nu e de mirare astfel că uneori calitatea recepției audio este dubioasă.
Într-un webinar recent în care tocmai urma să discut diverse materiale de evaluare pedagogică, cele câteva persoane din audiență auzeau doar unul din trei cuvinte. De pildă, încercarea mea de a explica directivele ministerului educației - prin care elevii nu pot fi penalizați chiar dacă nu participă activ online - putea fi percepută exact invers, pentru că cei din audiență puteau auzi doar cuvintele elevi șI pedepsiți. O adevărată comedie a erorilor de comunicare se derulează online. Din fericire, erorile sunt reparabile pentru că după fiecare neclaritate, se pornește un flux continuu de emailuri cu rol reparator. E bine de știut că totuși ceva merge la sigur, cu emailul nu dai greș.
Ce să mai vorbim de ruda sa mai rapidă, mesajul prin text, care este acum valorizat până la santificare. În zilele foarte pline, cam după zece dimineața, când toți trei lucrăm online, pornim între noi un șir paralel de bombăneli pe care uneori le materializăm în texte cu emoticoane foarte creative. Uneori comunicarea online generează amuzament maxim. Cum îmi spunea recent soțul că într-un dialog cu un coleg de lucru, spaniol de sorginte și cu un sunt “s” foarte accentuat, o discuție despre avioane a devenit comedie de echipă instantaneu. Omul încerca să vorbească despre damage (problemă) dar colegii înțelegeau damnass (nenorocit) din cauza ecoului audio în camera TEAMS. Distracția cea mare este totuși în zona mea de lucru, la parter, unde sunt însoțită zilnic cu dragoste neștirbită de cațeii mei iubiți Mocha și Ellie. Cum sunt patrupede destul de cuminți, în general dorm sforăind în sfidarea căldurii de iunie. Adesea însă, zgomotul vieții de stradă îi readuce la rampă cu un concert de lătrat dat la maxim. Cum nu există nici un semn de avertizare, cel mai adesea zgomotul se produce în plin meeting, acest spectacol canin reduce productivitatea muncii la maxim. Odată pornit, corul baritonal ține câteva rafale bune destul cât să îmi reseteze întreaga activitate. Partea bună este că putem privi totul cu umor. Din fericire, această cacofonie este noua realitate și trebuie ne adaptăm. Unii dintre noi avem câini și pisici iar alții sunt obligați să lucreze și să facă babysitting în același timp. Un coleg mai tânăr participă la toate meetingurile cu todler-ul în brațe în timp ce al doilea puști, de vreo cinci ani, fuge non-stop în cadru îmbracat în costum de Superman. O altă colegă are biroul improvizat în camera de joacă a celor mici unde prezenț a ei strategică este vitală. Asta e ușor de imaginat căci din când în când, biata de ea taie atât imaginea cât și microfonul și dispare din cadru pentru câteva minute. Acestea sunt momentele în care mă conving cu autoritate că nu am de ce să mă plâng - deși trebuie să recunosc nu vreau să îmi imaginez că noul an școlar în septembrie s-ar derula la fel.
Totuși, lumea comunicării virtuale are destule avantaje. Nimic de spus, abilitatea de a ieși din cadru este un avantaj evident al comunicarii de timp ZOOM. Poți participa la un meeting fără să te arăți la față dacă nu ai chef sau dacă nu ești costumat de birou. Poți fi selectiv și cu momentele active de dialog, chiar și cu ceea ce asculți pentru că ai control total asupra dispozitivului tehnic. Asa că,dacă ai un șef care te calcă pe nervi, sau un coleg căruia îi place sa se audă vorbind, te duci la butoane și dai volumul la minim. Asemenea avantaj nu ai în condițiile normale. Nu știm care vor fi viitorele dezvoltări și limitări în relațiile de muncă. Nimic din ce se petrece acum la nivel global nu a fost anticipat așa că prognozele sunt greu de luat în seamă dar merită pe deplin analizată abilitatea noastră de a ne adapta.
………………………….. Toronto / Iunie 200 Luiza Mureseanu
|
Luiza Mureseanu 6/20/2020 |
Contact: |
|
|