Omagiu lui Mihai Eminescu
Vacarmul unei vieți trepidante naște o dorință firească: pacea lăuntrică. Doar în Grădina Smereniei putem avea șansa deplinei purificări, a isihiei, a înfloririi ființei spiritualizate, care devenim. Și-atunci, numai atunci, putem simți aroma binecuvântărilor îngerești, prin împăcarea sinelui cu sinea. În acest spațiu fascinant și binecuvântat, am putea avea șansa de a ni se dezvălui frumusețea și înmiresmările florilor pe care, un mare scriitor creștin, Alexandru Lascarov-Moldovanu, le-a numit florile lepădărilor de sine, florile mărinimoaselor uitări ale jignirilor primite și florile luminoaselor renunțări. Doar acolo, și numai acolo, în ceasul marilor taine, mireasma lor etern liniștitoare ne va îmbrățișa și-o aură divină va radia asupra-ne, protector.
Iar, Tu, Eminule drag, cu certitudine, după durerea răsfrântă asupra-ți gândind la calvarul perioadei finale, pământene , de la 28 iunie 1883 și până la 15 iunie 1889, găsit-ai, în sfârșit, alinarea binecuvântată. În Grădina Smereniei, sub protecție divină. Cu certitudine!
Acolo, în acea cetate a liniștii și împăcării sufletești, te simți departe de tot ce e omenesc, adică de locașul pătimirilor (Pe gânduri ziua), îndurate, pe nedrept într-acest spațiu al terestrului. Al acestui terestru, pe care Cartea Cărților îl numește așternut al picioarelui Mântuitorului. Pentru tine, vrutu-s-a altfel!
În sfârșit, te afli departe de calvarul cotidian, de acele drumuri troienite ale nimicniciei (Timpul, 11 decembrie 1877), înstrăinat de orice mască a vreunui Ianus, cu hlamidă de malonest(Timpul, 15 iunie 1883).
În acel spațiu divin, nu te mai frământă sâmburele lumii(Mureșanu), cumpenile vremii, inegalitatea, multiplele zvârcoliri deșarte.
Acolo, nu mai dorești afla cum se țesehaina vremei(Gemenii) și cât de adânc sapă-n minuscula ființă viermele-ndoielii(E împărțită omenirea).
Nu mai retrăiești acel vis dureros de foc (Să țină încă o dată) care macină ființa până la epuizare.
Nu mai ești nevoit să suporți acele interminabile frământări despre cum este a gândi gândire, bineștiind că gândirea este un act, un murmur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atâta cugetarea e mai clară(Archeus).
Nu te mai preocupă acele cotloane, pe care pământescul îl numește adevăr.
Nu mai scotocești în juru-ți, încercând acea dezlegare nedezlegată în veci de veci, pentru a afla Care-i adevărul?
Nu te mai preocupă politicul, nevoit a-l compara cu
femeia măr de ceartă /cu masca ei de ceară și mintea ei deșartă (Antropomorfism)!
Acolo, în grădina cea eternă, Poezia devine doar plăcere, și nu interval între și între, ci pură și divină plăcere.
În mod cert, Acolo, retrăieștiIstoria unei lacrime, însă la alte dimensiuni și într-un alt context, posibil, cu același nostalgic gând. Constatarea e certă.
Viața ta rămâne conservată într-o lacrimă.
În acest tărâm al liniștii depline, al iertării, al smereniei, al purificării, ai constatat deja că virtutea nu-i o simplă poveste(Urât și sărăcie), ci dimpotrivă, este chintesența vieții!
Amintirea Ta, Mihai Eminescu, al nostru, al tuturor Românilor, in aeternum,înflorește la fiecare 15 iunie, degajând parfumul sfintei recunoștințe!
...................................... Livia Ciupercă / UZPR
|
Livia Ciupercă 6/15/2020 |
Contact: |
|
|