Inaugurarea Columnei lui Traian
Acum 1907 ani, în 12 mai 113 d. Hr., la Roma, în forumul nou construit, a fost inaugurată Columna lui Traian.
Columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
Basorelieful prezintă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101–102 (în partea de sus a columnei) și 105–106 (în partea de jos). Soldații romani și daci sunt prezentați în timpul bătăliei. Atingând apogeul basoreliefului istoric roman, cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează Comentariile lui Traian despre războaiele dacice (De bello dacico), prin caracterul lor de document istoric, constituie un adevărat „act de naștere” al poporului român.
Columna are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carara, fiecare cântărind 40 de tone.
În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În anul 1587, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar topită în Evul Mediu, a fost așezată din ordinul Papei Sixt al V-lea o statuie a Sfântului Petru.
Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevărată istorie gravată în piatră, cât și pentru a servi ca mausoleu (după deces, cenușa împăratului a fost depusă în încăperea de la baza columnei).
În total, sunt prezentate circa 2500 de figuri omenești, de circa 60–75 cm înălțime. Împăratul Traian este prezent de 60 de ori.
O inscripție de la intrarea în interiorul columnei, oarecum criptică, deoarece o parte a textului a dispărut, are următorul cuprins: „Senatus populusque Romanus imp. Caesari divi Nervae f. Nervae Traiano Aug. Germ. Dacico pontif. Maximo trib. pot. XVII imp. VI p.p. ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tant[is oper]ibus sit egestus.”
...............................................
Surse: Centrul de Documentare „Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune, Wikipedia.
|
Leviathan - 5/27/2020 |
Contact: |
|
|