Lumea Culorilor Săbătorile Pascale în culori vesele
In aprilie sunt Sărbătorile Pascale. Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă; ne confruntăm cu un moment fără precedent în istoria noastră recentă, dar creștinii le sărbătoresc totuși în condițiile impuse de regulile pentru evitarea contaminărilor, și… acasă stând în izolările recomandate de autorităti, nu putem să nu ne amintim de vremurile când ne pregăteam pentru
In anul acesta, Paștele orthodox este sărbătorit în 19 aprilie, iar cel catolic în 12 aprilie. Modul de calculare a datei s-a stabilit în anul 325 la primul sinod ecumenic ținut la Niceea. Data Paștelui este variabilă, în jurul căreia sunt fixate și alte sărbători precum Rusallile. Paștele este sărbătoarea Invierii Domnului, este cea mai importantă sărbătoare a creștinitătii, având o semnificație religioasă dar și laică. Este în același timp sărbătoarea primăverii, a anotimpului transformării pământului, a înfloririi vegetației.
Paleta de culori care simbolizează Paștele își are origini în străfundurile istoriei. Culorile Paștelui sunt culorii primaverii. Nu se poate spune că există culori simbol ale Paștelui, dar este cert că domină tonurile dulci și pastelate ale culorilor calde. Culoarea dominantă este roșul cu simbolistica sa puternică, culoarea ce face legătura cu roșul Crăciunului și sîngele Mîntuitorului, este culoarea sacrifciului, a iubirii, este culoarea regală, cea care simbolizează viața. Pe lîngă acesta, în cromatica Pascală regăsim verdele crud al ierbii, rozul dulce al florilor pomilor fructiferi, portocaliul brîndușelor, galbenul soarelui, movul regalități, albastrul florilor și albul care simbolizează puritatea si grația divină.
In pregătirile pentru sărbătorile Paștilor, una din cele mai așteptate momente este vopsitul ouălor; alături de cele vopsite în diverse culori, cele roșii simbolizează sângele vărsat de către Iisus, și pentru care există de altfel multe povești și legende. Se spune, că atunci când Fecioara Maria a venit cu un coș de ouă la crucea unde Iisus era răstignit, acestea s-au înroșit de la sângele curs din rănile sale. Ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, iar culorie folosite au diverse semnificații : Roșu-simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, Galben-lumina, recolta, fericirea, Verde-reînnoirea și forța naturii, speranța, Albastru-credință, cer, sănătate, Negru-simbol al pământului, eternitate, Violet-stăpânire de sine, dreptate, răbdare.
O tradiție străveche de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică este încondeierea ouălor care simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii. Incondeierea este practicată exclusiv de femei înainte de Paște, în credința cș acestea nu se strică, în “joia verde” și “vinerea seacă”. Culorile folosite au un anume simbol : albul este simbolul purității, roșul semnifică viața, albastrul este culoarea cerului, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul este soarele și aurul, iar liniile pictate simbolizează eternitatea. Vopselele sunt vegetale sau sintetice. La cele vegetale, care sunt preparate după rețete străvechi, roșul se obține din coajă de măr dulce, flori de sovaf sau coajă de măcies, albastrul din flori de viorele, galbenul din coji de ceapă, verdele din frunze de nuc, negru din coaja verde a nucilor. Pentru masa de Paște culorile folosite trebuie să ofere un stil aerisit, pur și ușor romantic : o față de masă simplă, albă, farfurii albe, coșulete din nuiele umplute cu ouă vopsite, narcise, servețele simple. Pentru un décor mai viu, se poate folosi o paleta de maxim două culori puternice, precum un turcoaza cu galben-lămâie, sau verde cu maro. Tradiția mai spune că de Sărbătorile Pascale trebuie să ne îmbracam cu haine noi, atât membrii familiei cât și locuința care e bine să fie decorată în spiritul acestei sărbători.
Dragi cititori, am convingerea că ați reușit în condițiile dificile ale acestui an, să sărbătoriți Paștele, cât de cât, în culori vesele. Vă doresc o primăvară cu aer proaspăt și cu multă sănătate.
Toronto
|
arh. Ion Constantinescu 4/18/2020 |
Contact: |
|
|