Corespondenta din Japonia : Sakura - spectacolul cireșilor în floare – ultima ediție
In primăvara aceasta, pe la vremea împlinirii visului de a vizita Țara Soarelui Răsare, peisajul oferit ne apare drept iluzoriu, iar Japonia văzută de noi doar o umbra a celeia ce li se înfățișează îndeobște călătorilor. Îngrijorarea privind molima curentă pustiește și parcuri și grădini și străzi, ferecând porțile palatelor, ale muzeelor și expozițiilor, închizând piețele și teatre populare. Calmi și politicoși, localnicii își poartă îndatoririle cu demnitate, fără urmă de neliniștea ce tinde să scuture tot restul lumii, gesturile lor ușor tivite cu regret.
Mijlocul lui martie se arată încă iernatic în marele port Osaka. Un aer rece, mirosind a ger, șfichiuiește nemilos copacii, petecele de cer însorit, grădinile abia înverzite. De-a lungul râului, o ploaie măruntă și rece, cu fuioare de ceață învăluind primele inflorescențe - prevestitoarele marii înfloriri - alungă vizitatorii parcurilor. Stoluri de porumbei iau în stăpânire aleile pustii. Granitul vechi al zidurilor și porțile ferm închise ale palatelor accentuează impresia de austeră impenetrabilitate. Viața pulsează de-a lungul dughenelor înșirate sub arcade, printre oameni amabili și prietenoși. In populara zonă Tsuntenkaku, turiștii se încumetă încă să urce în turnul ”pana la cer” ce oferă o vedere panoramică a orașului, să cumpere suveniruri, să mănânce în cârciumioare fără pretenții.
Călătoria la Kyoto oferă un peisaj neașteptat. Vremea-i mai caldă, orașul mai elegant, oamenii învesmântați în lux desăvârșit. Admiri din turnul orașului priveliștea eclectică a unei așezări care a fost capitala Japoniei pentru mai bine de 1000 de ani. In hotelurile primitoare, gazde eficiente și pline de amabilitate se înclină și surâd curtenitor. Magnolierii și câțiva cireși din vastele grădini ale fostului palat imperial sunt deja în floare. Templele își etalează grădinile, podurile arcuite de lemn, punțile de lespezi albe peste heleșteie populate de crapi roș-aurii. Porțile templului Heian, menite să marcheze sacralitatea spațiului în care pășești, nu închid nimic. Vestitul cartier Gion își oferă cu generozitate largile alei, nesfârșitele trepte până sus, la templu, frumoasele pagode, grădinile însorite. Castroane aburinde de Ramen te îmbie, din vitrină, să accepți oferta gastronomică locală.
In parcurile din Nara, căprioarele se dau în vorba cu vizitatorii în speranța unei gustări, sau întind botul să-ți consume harta și conul de înghețată. In preajma pagodelor multi-etajate stau cireșii potopiți de floare, îmbătați parcă de sineala cerului. In mod surprinzător, o expoziție de arta locala și alta de caligrafie sunt deschise. Pe strada principală, restaurantele își cântă ofertele de cină în felurite tonuri. Vânzătorii de mărunțișuri se adresează tuturor numai în grai local. Vântul rece din Kobe întârzie înfloririle, și-atunci îți strângi în jurul tău mantaua și șezi un ceas privind la vasele ancorate în port.
La Hiroshima, sălcii de un verde auriu străjuiesc malurile fluviului Ota, pe când cireșii grei de floare luminează fântâna rugăciunilor și pajiștea din jurul monumentului păcii. Din super-trenul Shinkansen se zărește coama alba a muntelui Fuji sub cerul fără nori.
Către sfârșitul lunii, la Tokyo, revărsarea de inflorescențe e cu adevărat copleșitoare. Ospitalitatea și eleganța localnicilor, frumusețea discretă a fiecărui colț, sunt întregite de abundența ramurilor alb-roz, din care roiuri de petale se desprind, se oglindesc, și poposesc pe apa râului, pe iarba malului. Înmuierea vremii aduce cu sine plinătatea aerului sărbătoresc al anotimpului florilor. Sfidând și încruntările și spaimele momentului, pâlcuri de fete tinere, în chimonouri viu colorate, cinstesc căldura razelor de soare, imnul sevelor redeșteptate la viață, bucuria reînnoită de a trăi.
|
Luisa Apostol 4/14/2020 |
Contact: |
|
|