2 aprilie, ziua internațională a cărților pentru copii
O sărbătoarea dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de povești și basme, danezul Hans Christian Andersen, de la a cărui naștere se împlinesc 212 ani.
Mica sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Rățușca cea urâtă sau Crăiasa zăpezilor sunt doar câteva dintre cărțile sale, care au străbătut timpul, fiind îndrăgite și în zilele noastre.
Sărbătoarea este un prilej pentru a-i captiva pe cei mici, mai întâi să asculte, iar mai apoi să citească povești.
Literatura modernă pentru copii este clasificată în două categorii: după gen sau după vârsta cititorilor săi. Perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începulul secolului al XX-lea este cunoscută ca Perioada de Aur a Literaturii pentru Copii, în care au fost publicate multe cărți considerate astăzi literatură clasică.Poveștile fac publice trăirile intime și îi ajută pe cei care primesc aceste mesaje să comunice cu ceilalți, știind că ei împărtășesc aceleași sentimente.
La un moment dat, mulți dintre copiii sunt suprasolicitați și stresați, iar noi trebuie să ne întrebăm ce rol poate juca literatura în viața lor.
Experiența lecturii începe de obicei cu lumea poveștilor, iar părinții sunt cei care deschid acest drum pe care micul cititor pornește alături de Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene.
Piața de carte pentru copii este imensă. Acum, audiobook-ul oferă oportunitatea de a transforma povestea din cartea tradițională într-o experiență interactivă, iar experții consideră că noua generație va citi din ce în ce mai mult pe un iPad sau Kindle.
|
Dumitru Constantin 4/2/2020 |
Contact: |
|
|