Șansa populației de a scăpa de coronavirus depinde, în mare parte, de sănătatea medicilor
În condițiile actualei pandemii cu coronavirus, să fii sănătos înseamnă să poți să eviți contaminarea cu acesta.
Pe perioada în care coronavirusul se manifestă ca o pandemie la nivel mondial, sănătatea și viața cetățenilor din fiecare țară depinde, în mod decisiv, de măsurile care se iau de către stat, dar și de către fiecare persoană, pentru protecția lor, dar și a medicilor. Situația devine tot mai agravantă cu fiecare medic scos din serviciul public ca urmare a îmbolnăvirii sale. Altfel spus, cu cât ar crește numărul medicilor care sunt contaminați cu coronavirus, cu atât mai gravă ar devini situația pentru întreaga populație. În situația în care România a intrat în starea de urgență începând de luni 16 martie 2020, se impune să se schimbe radical și modul de desfășurare și a activităților medicale. Este de datoria și a fiecărui cetățean și a fiecărui medic să intervină cu propuneri, sugestii și măsuri care pot conduce la diminuarea efectelor nocive ale coronavirusului. Acesta este și scopul acestui material, respectiv de a prezenta unele soluții de a proteja cât mai mulți medici și cetățeni de la contaminarea cu coronavirus. Exemplele ce urmează sunt edificatoare în acest sens.
Într-o clădire veche, după ce se intră pe ușa de la intrare, se ajunge într-ul hol mic (de circa 2,5 m2), iar de acolo, pe o altă ușă, se merge pe un hol lung de circa 15 m2, care funcționează și ca sală de așteptare pentru 6 (șase) cabinete medicale de familie în două ture. Această așa-zisă sală de așteptare are pavimentul, pereții și băncile vechi, degradate( cu multe crăpături, spărturi etc.), imposibil de igienizat și de dezinfectat în mod corespunzător. În această improvizată sală de așteptare sunt ore din zi în care așteaptă, în același moment, până la 30 de persoane-pacienți.
Aceste persoane-pacienți sunt foarte diferite prin:
1) bolile de care suferă, dintre care unele sunt deosebit de grave și prin faptul că sunt contagioase (molipsitoare, care se transmit de la om la om), 2) diversitatea stării de igienă, 3) atenția și/sau indiferența față de pericolul contaminării cu coronavirus.
Cele 4 (patru) mânere ale celor două clanțe, de la cele două uși, ajung să fie manevrate, într-o singură oră, de până la peste 100 de persoane, pacienți, însoțitori ai acestora, și diverse alte persoane, în acel adevărat dute-vino care există continuu. Fiecare, din cele două mânere, ale clanțelor de la fiecare dintre cele 3 (trei) cabinete, ajung să fie manevrate, într-o singură oră, de până la 30 - 50 de persoane.
La fel de mult sunt frecate și băncile și pereții din această improvizată și total improprie sală de așteptare. În această așa-zisă sală de așteptare sunt persoane care așteaptă și până la 20 30 de minute, perioadă în care unele strănută, altele tușesc, altele și strănută și tușesc, creându-se un mediu propice (1) transmiterii unei foarte mari varietăți de viruși și (2) contaminării cu coronavirus, în fiecare zi, atât a personalului medical, cât și a zeci și chiar a sute de persoane. Situația este mult mai gravă într-o clădire în care, la parterul acesteia, funcționează mai multe cabinete de oncologie. Starea igienică a pavimentului și a pereților este mai bună, dar cu un spațiu, cu un hol minuscul improvizat ca sală de așteptare, în care, în perioadele de vârf, pacienții abia au loc să stea în picioare unul lipit de altul, înghesuiți ca peștii. În această așa-zisă sală de așteptare de la cabinetele de oncologie perioada de așteptare este mult mai mare, ajungând chiar până la 60 90 de minute, perioadă în care unele strănută, altele tușesc, altele și strănută și tușesc. Deosebit de important este a se reține faptul că (a) orice centimetru pătrat atins de o persoană contaminarea cu coronavirus (precum de clanță, de ușă, de documente, inclusiv a cardului de sănătate, paviment, bănci, ziduri etc.,) și (b) orice strănut și/sau tuse a acesteia, este un real pericol de contaminare pentru zeci și chiar pentru sute de persoane, inclusiv medici.
Ajuns într-un cabinet medical, pacientul (cu însoțitorul, în cazul copiilor, al bătrânilor etc.), se așează pe scaun în fața medicului, în frecvente cazuri la circa un metru distanță, își lasă bagajele (genți, plase etc.) pe jos sau pe diferite scaune, dulapuri etc.
Numeroase persoane ajung la cabinetele medicale chiar și în cazurile în care (1) au de ridicat sau de adus o adeverință, (2) au de ridicat o rețetă pe care o primesc lunar sau trimestrial.
În condițiile actualelor proceduri medicale, este ușor de înțeles ce mediu propice se creează (1) pentru transmiterii unei foarte mari varietăți de viruși și (2) pentru contaminarea cu coronavirus, în fiecare zi, atât a personalului medical, cât și a zecilor și chiar a sutelor de persoane.
Am constatat că la fiecare dintre aceste cabinete medicale, ca la numeroase altele, evitarea acestor focare (1) pentru transmiterii unei foarte mari varietăți de viruși și (2) pentru contaminarea cu coronavirus, se poare realiza servind pacienții prin fereastra fiecărui cabinet medical (aflat la parterul clădirii).
Printr-o asemenea procedură s-ar elimina peste 90% dintre actualele riscuri de contaminarea cu coronavirus, atât a medicilor, cât și a pacienților serviți astfel, care pot să fie de ordinul zecilor, într-o singură zi, la un singur cabinet medical. Realizarea unor asemenea măsuri se poate asigura printr-o bună comunicare medic pacient prin telefon și/sau prin e-mail.
Foarte important este ca Ministerul Sănătății să ia măsuri, prin Casa Națională de Sănătate, pentru a-și adapta programul informatic astfel încât medicii să aibă posibilitatea ca, pentru pacienții care sunt deja în baza de date, să poată să le elibereze rețetele (unele ridicate lunar sau trimestrial de ani de zile) și adeverințe medicale fără a mai fi necesară manipularea (manevrarea) cardului de sănătate.
Pe perioada în care (1) România se află în starea de urgență și (2) programul informatic al Casei Naționale de Sănătate nu funcționează (precum și în prezent, blocat de circa 30 de zile, ca și în alte numeroase cazuri), se impună să se prevadă că medicii să poată să le elibereze rețete și adeverințe medicale chiar și persoanelor care nu sunt în baza de date ale cabinetului medical, care nu au card de sănătate.
|
Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița 3/24/2020 |
Contact: |
|
|