Chapters Indigo - Kazuo Ishiguro:” When We Were Orphans”
Scriitor britanic, nascut in Nagasaki, Japonia, Ishiguro este unul dintre cei mai celebrati autori de fictiune in limba engleza. A fost premiat cu Booker Prize pentru romanul The Remains of the Day, (care a fost si ecranizat), iar in anul 2005, Never Let Me Go a fost numit de Time ca cea mai buna nuvela a anului. In 2017 i s-a acordat un Nobel pentru Literatura. Desi a crescut de copil in UK, a vorbit acasa cu parintii japoneza, si declara in interviuri ca nu a fost influentat de literatura japoneza, ci mai degraba de filmele nipone.
Desi Ishiguro insusi ar fi spus despre When We Were Orphans, ca nu este cea mai buna lucrare a sa, trebuie se recunosc ca are un farmec inedit si oarecum curios. Personajul principal, Christopher Banks, este nascut in Shanghai, din parinti britanici. Acolo a copilarit pe la inceputul anilor 1900, cand in Shanghai exista The International Settlement, format din enclave britanice, americane, si franceze. Dupa infrangerea armatei lui Qing de catre britanici in Primul Razboi al Opiului, (1839-1842), China a fost nevoita sa deschida porturi pentru comertul international, sub Tratatul de la Nanking. Tot atunci britanicii au primit insula Hong Kong iar Portugalia, insula Macao. Aceasta situatia a durat pana 1941 cand Japonia a atacat Pearl Harbor, iar Armata Imperiala Japoneza a ocupat Shanghai si de asemenea sudul Chinei. In 1943, dupa ce Japonia a capitulat, guvernul lui Chiang Kai-shek a returnat orasul la dominatia chineza.
Parintii lui Christopher erau angajati ai unei companii britanice, care se ocupa cu comertul cu opiu. Mama lui, Diana, fiind in total dezacord cu acest business, foarte nociv populatiei locale, organiza un grup de rezistenta. Pe vremea aceea, Shanghai avea un aer decadent, cu cluburi de noapte, jocuri de noroc, prostitutie, si petreceri continue. Asa-zisii, local warlords, baronii locali chinezi, erau si ei implicati in traficul de opiu.
Viata copilului Christofer se schimba radical, la varsta de 10 ani, cand mai intai dispare tatal lui, iar cateva luni mai tarziu, mama lui, iar el este trimis sa traiasca cu o matusa in Londra. Unchiul Phil, un fel de prieten de familie, ii spuna ca este trimis “acasa”, desi el nu a fost niciodata in Londra. Christopher va deveni un detectiv al Scotland Yard sau poate privat, nu vom afla detalii. Se va intoarce 40 de ani mai tarziu la Shanghai, ca sa resolve mai multe situatii, unele diplomatice, dar mai ales sa-si caute parintii, care, crede el au fost rapiti, si sunt poate inca tinuti prizonieri. Aici, il reintalneste pe Uncle Phil, devenit un fel de agent dublu , si este prins in Razboiul Sino-Japonez. Are impresia ca l-a regasit pe Akira, prietenul lui din copilarie, care traia si el cu parintii lui japonezi in the International Settlement.
Christofer nu s-a casatorit niciodata, are o legatura semi-amoroasa cu britanica Sarah, si ea orfana, si mai tarziu va adopta o fetita, Jennifer, care ii va deveni singurul membru de familie. Tema “orfanilor” este de fapt tema centrala, toate personajele sunt mai mult sau mai putin orfane, si lipsa parintilor pare sa le calauzeasca soarta. Lucrarea se vrea ca un fel de roman-detectiv, este ceea ce se intreaba cititorul pe masura ce progreseaza , dar desigur povestea detectivului este doar un pretext de a expune complotul. Narata la persoana intaia-singular, romanul se remarca prin proza neutra, uneori eleganta, si de ce mai multe ori, impersonala. Ma intreb daca asa crede Ishiuguro ca vorbea inalta-societate britanica prin anii 40’, sau doar este o mostra de “Englishness”? Va las sa decideti.
Tradus in limba romana cu titlul:” Pe cand eram orfani”, romanul este remarcabil prin arta suspansului. Ishiguro cladeste cu migala si cu incetinitorul contextul, caracterele, intriga, pina la punctul cand totul devine chiar prea orchestrat. Comitetul care a decis sa-i acorde un Nobel a motivat decizia: “Pentru că Ishiguro a relevat, în romanele sale de o mare forţă emoţională, abisul care se ascunde dincolo de iluzoriul sentiment de confort pe care îl trăim în privinţa legăturii noastre cu lumea”. Ca si in celelate romane, personajul central, in cautarea propriului eu se intoarce in timp, se loveste de decizii din trecut care nu mai pot controla prezentul.
Doua dintre romanele lui, The Remains of the Day, si Never Let Me Go, au fost ecranizari de succes.
.................................. Dr. Diana Laza / Toronto
|
Dr. Diana Laza 1/29/2020 |
Contact: |
|
|